Racun Perosak pada daun sayur
Penggunaan racun perosak pada tanaman merupakan satu topik yang
sering diutarakan dalam isu keselamatan makanan. Ia sering diperkatakan samada
oleh pihak pengguna mahupun pihak berkuasa. Secara teorinya, terdapat
kemungkinan sisa baki racun perosak akan kekal pada tanaman yang disembur
dengan racun perosak.
Bagi
mengatasi masalah ini, pihak berkuasa telah menetapkan paras maksimum residu
racun perosak yang boleh didapati dalam sesuatu tanaman segar ataupun yang
telah diproses.
Analisis
residu racun perosak ini melibatkan proses penyediaan sampel bagi menghasilkan
ektrak yang kemudiannya dianalisis ditentukan menggunakan kromatografi gas
(GC). Makmal residu racun perosak di Bahagian Kimia Makanan dilengkapi dengan
pelbagai jenis kromatografi gas iaitu GC-MS, GC-NPD, GC-ECD, GC-XCD dan GC-FPD.
Bahagian Kimia Makanan menyediakan analisis meliputi sampel-sampel
buah-buahan dan sayur-sayuran segar serta yang telah diproses.
·
Organofosforus (OP)
·
Piretroid sintetik (SP)
·
Organochlorine (OC)
·
Karbamat
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.