Ubi
Kayu Ganti Plastik
Produk mesra alam berasaskan ubi kayu
Ubi kayu atau nama botaninya
Manihot Esculenta Crantz ialah tumbuhan tropika dan subtropika daripada famili
Euphorbiaceae yang terkenal sebagai sumber utama karbohidrat.
Ia sering menjadi makanan
pilihan apabila berlaku masalah mendapatkan sumber makanan biasa seperti ketika
musim tengkujuh, malapetaka awam ataupun semasa peperangan seperti Perang Dunia
Kedua.
Di Brazil, tepung ubi kayu
digunakan dalam pelbagai jenis masakan. Ia digoreng, dipanggang dan di percik
dengan santan manakala di Amerika Syarikat, ubi kayu diuli kecil bersaiz dua
hingga tiga milimeter (mm) untuk dijadikan
perhiasan seperti mutiara.
perhiasan seperti mutiara.
Kegunaan ubi kayu memang pelbagai. Sehubungan itu, syarikat tempatan, Sai G Mission berjaya menghasilkan pinggan daripada ubi kayu.
Pengarah Urusannya, Sai Ganeis
berkata, produk berasaskan ubi kayu keluaran syarikatnya itu dihasilkan seiring
dengan penubuhan Sai G Mission sejak dua tahun lalu.
“Ia dihasilkan daripada
bahan semula jadi dan mesra alam, pinggan pakai buang ubi kayu memang
ditunggu-tunggu untuk menggantikan pinggan pakai buang yang ada di pasaran
sekarang.
“Kami mengakui di pasaran
kini terdapat pelbagai jenama pinggan pakai buang yang kebanyakannya dihasilkan
daripada bahan buangan,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di Shah
Alam, baru-baru ini.
Namun begitu, katanya, jika
dilihat dari segi kesihatan, penggunaan produk itu agak berisiko kerana ia
mungkin merangsang sel barah, lebih-lebih lagi ia mengambil masa antara 60
hingga 90 hari untuk dibiodegradasi.
“Berbeza dengan pinggan
daripada ubi kayu kerana ia lebih mesra alam dan boleh lupus dalam tanah pada
masa lebih cepat, iaitu 14 hari sahaja,” katanya.
Apa yang menariknya mengenai
pinggan yang dihasilkan itu ialah apabila ia boleh dimakan.
“Objektifnya bukanlah untuk
dimakan sebaliknya hendak ditunjukkan kepada pengguna bahawa produk itu tidak
berbahaya,” katanya.
Pasaran produk
Sai Ganeis, pinggan daripada
ubi kayu bukanlah satu-satunya produk keluaran Sai G Mission, sebaliknya
syarikat itu telah pun menghasilkan mangkuk, cawan, sudu, dan garpu daripada
bahan itu.
“Kami berhasrat untuk
menghasilkan bekas set makanan tengah hari dan mangkuk ais kacang menjelang
tahun depan,” katanya yang sedang mencuba untuk memasuki pasar raya besar
seperti Giant dan Mydin bagi memasarkan produknya itu.
Beliau berkata, tujuan
pelbagai bekas makanan daripada ubi kayu dihasilkan adalah untuk memberi
pilihan produk mesra alam kepada pengguna. “Pinggan ubi kayu ialah pilihan
terbaik bagi kempen cintai alam sekitar.
Ia mudah lupus kerana dibuat
daripada bahan semula jadi selain sisanya boleh dijadikan makanan ternakan,”
katanya yang juga merupakan pencinta alam sekitar.
Pinggan ubi kayu memiliki
jangka hayat selama dua tahun dan selepas itu mikrobnya akan lupus secara
semula jadi menjadikan saiznya mengecil daripada saiz sebenar.
Sai Ganeis berkata, matlamat
utama menghasilkan pelbagai bekas makanan daripada ubi kayu adalah sebagai
pengganti kepada penggunaan alat polistirena.
“Pada mulanya, penggunaan
alat polistirena adalah untuk memudahkan kehidupan manusia kerana tidak perlu
di cuci selepas digunakan tetapi pada akhirnya telah memudaratkan bumi kita.
“Ini kerana ia tidak dapat
diuraikan. Penggunaannya di negara kita berada tahap membimbangkan dan perlu
dikawal dengan lebih tegas,” katanya.
Kualiti hidup
Beliau yang juga ahli dalam
Persatuan Sathya Sai Baba yang menekankan nilai-nilai kemanusiaan dan alam
sekitar berkata, objektif utamanya adalah untuk memberi balik pada alam
sekitar.
“Kami perlu melakukan
sesuatu untuk memberi balik kepada masyarakat dan alam sekitar dengan
meningkatkan fikiran mereka supaya menjaga alam sekitar,” katanya
Menurutnya, pengguna harus
sedar akan tanggungjawab mereka dan berusaha untuk mengurangkan penggunaan
polistirena terutama sebagai bekas makanan.
“Jika menggunakan polistirena,
ia akan pecah tetapi tidak akan terbiodegradasi sebaliknya jika menggunakan
bekas makanan daripada ubi kayu, ia akan masuk ke dalam tanah dan memenuhkan
ruang tanah seterusnya boleh mengelakkan tanah runtuh,” katanya.
Produk ini sekiranya dibuang
ia akan menjadi tanah seterusnya mengukuhkan lagi kedudukan tanah.
Dalam pada itu, kata Sai
Ganeis, pengguna harus menjadikan tabiat di mana membungkus makanan dengan
membawa bekas makanan sendiri atau menggunakan apa sahaja bekas makanan mesra
alam.
Menurutnya, dengan
penggunaan bekas makanan mesra alam, ia membantu mengelakkan pencemaran alam,
melindungi kapasiti ekosistem dan mengelakkan pembangunan yang akan mengancam
kesihatan manusia atau menjejaskan kualiti kehidupan.
“Ini dapat dilakukan dengan cara mengurang atau mengubah proses pengeluaran atau perniagaan yang akan menjejaskan kualiti hidup manusia.
“Ini dapat dilakukan dengan cara mengurang atau mengubah proses pengeluaran atau perniagaan yang akan menjejaskan kualiti hidup manusia.
“Cara pembuangan dan
pelupusan sampah juga harus dititikberatkan,” katanya.
Sehubungan itu, bagi seiapa yang berminat dengan produk mesra alam keluaran Sai G Mission bolehlah menghubungi Sai Ganeis melalui e-mel di saiganeis@gmail.com atau laman sosial Facebook di www.facebook.com/
sai.ganeis
Sehubungan itu, bagi seiapa yang berminat dengan produk mesra alam keluaran Sai G Mission bolehlah menghubungi Sai Ganeis melalui e-mel di saiganeis@gmail.com atau laman sosial Facebook di www.facebook.com/
sai.ganeis
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.