tabiat-buruk-rakyat-malaysia
KITA sering
dimomokkan dengan kejahatan masyarakat Barat. Budaya Barat sering juga
diterjemahkan sebagai kurang sesuai untuk serapan dan hadaman masyarakat negara
ini.
Budaya seks bebas, mabuk dan
menghisap dadah, berpakaian mencolok mata, melantun kata-kata kesat dan
pelbagai lagi perlakuan negatif sering disinonimkan dengan mereka ini.
“Jangan terikut sangat
budaya barat, tiada yang elok!,” kata majoriti rakyat kita.
Ya, tidak pula menafikan
mana-mana budaya serong dan mampu memesongkan akhlak, wajar ditentang dan
ditolak bulat-bulat. Namun, mengapa perlu meniru yang jahat, sedangkan banyak
lagi yang baik boleh diteladani?
Pernahkah melihat mat saleh
mengemas meja sendiri, angkat talam, lap meja dengan tisu dan buang sampah
serta sisa makanan di tong sampah disediakan selepas makan di mana-mana
restoran?
Contohnya, memastikan tandas awam bersih
dan kering selepas digunakan, meletak semula troli pasar raya di tempat
disediakan selepas digunakan, tidak merokok di tempat awam, memberi peluang
orang keluar daripada tren terlebih dahulu, dan banyak lagi etiket moral lain.
Bukan sahaja masyarakat barat seperti di
Eropah dan United Kingdom, negara-negara maju lain seperti Jepun, Korea Selatan
dan juga Singapura, lebih keterhadapan dalam kesusilaan dengan rakyatnya menuju
ke arah mentaliti kelas pertama.
Dianggap lumrah
Kita yang kononnya masyarakat yang penuh
santun dan adab pula, tidak mengerti mengemas meja sendiri yang dikotorkan
selepas makan. Lagilah hendak ikut amalan murni lain.
“Kan ada tukang cuci, ada tukang kemas,
buat apa mereka dibayar gaji, kalau aku yang nak kemas sendiri." Itulah
pemikiran sesetengah masyarakat kita.
Meninggalkan pinggan, tisu kotor, sampah
dan segala sisa makan di atas meja selepas perut kenyang terutama di restoran
makanan segera, medan selera atau kafe yang mengamalkan konsep layan diri,
boleh dikatakan sikap majoriti rakyat Malaysia.
Itu belum lagi meja bersepah dan makanan
berterabur bagaikan tongkang pecah, dan kemudian ditinggalkan sebegitu sahaja.
Jangan lupa di wakaf atau bangku rehat di kawasan Rehat dan Rawat (R&R)
misalnya juga menyaksikan nasib serupa.
Bukan setakat itu sahaja. Kita
menganggap merokok di tempat makan sebagai sesuatu yang lazim walaupun ia
kurang menyenangkan kepada mereka yang lain.
Kita tidak kisah dengan perokok yang
selamba membuang abu dan puntung rokok atas meja atau lantai dan sehinggakan
ada yang meninggalkannya atas pinggan mangkuk.
Sedihnya, perkara sebegini sudah
dianggap lumrah. Lebih menyedihkan, mana-mana individu yang rela membersihkan
meja sendiri pula dipandang sinis dan kadang-kadang ditertawakan.
Mungkin kerana sudah menjadi kebiasaan
selepas makan di mana-mana tempat sekalipun, kita meninggalkan semuanya di atas
meja atau campak ke lantai meskipun tong sampah dan tempat letak pinggan
mangkuk hanya beberapa langkah daripada kita.
Dalam otak kita, kerja
mengemas meja bukan tanggungjawab kita, tetapi tanggungjawab petugas restoran
atau tukang cuci yang dibayar gaji.
Benar, ada pekerja yang akan
membersihkan tetapi di mana ketamadunan kita sebagai manusia? Memang kita bayar
bagi makanan tersebut, tetapi adakah itu lesen besar untuk kita menjadi
pengotor dan pemalas?
Jika anda boleh melayan diri
anda dengan membuat pesanan sendiri dan mengangkat dulang makanan ke meja
sendiri, mengapa tidak mengutip sisa makanan yang anda sendiri sepahkan, lantas
mengemas meja dan membuang sampah ke tempat sepatutnya?
Paling-paling malas, mengapa
tidak satukan semuanya dalam talam, agar mudah pekerja mengemas, bukannya
membiarkannya berselerak.
Bagi memastikan rakyat
Malaysia mempunyai sensitiviti dan mentaliti terpuji, mungkin kita sentiasa
perlu diingatkan meskipun masing-masing sudah punya akal.
Namun adakah ia berkesan?
Ubah sikap!
Lihat sahaja di Ikea, gedung
kelengkapan rumah dari Sweden yang terkenal dengan bebola dagingnya. Meskipun
sudah ditampal notis besar terang-terang yang meminta dulang dan pinggan
diletakkan di sudut khas selepas makan, namun berapa kerat sahaja yang
melakukannya.
Meskipun siap ada pelekat
ditampal di meja makan mengingatkan untuk mengemaskan meja selepas makan, namun
majoritinya tetap tidak segan untuk angkat kaki dengan meninggalkan sisa
makanan di meja.
Di dinding, Ikea menyatakan,
mereka dapat meminimumkan harga makanan dengan cara tidak perlu menggajikan
ramai atau membayar pekerja yang digajikan khas untuk mengemas meja makan,
sekiranya pengguna sendiri dapat berbuat demikian.
Namun, mana-mana restoran
makanan segera pun terpaksa akur kepada budaya sesetengah rakyat Malaysia yang
terlampau sukar hendak membudayakan tabiat yang satu ini.
Kalau masyarakat Barat yang
kononnya jahat boleh buat, tidakkah itu beri tamparan buat kita masyarakat yang
santun dan berbudi bahasa?
Di rumah pun selepas makan,
kita angkat pinggan dan kemas meja sendiri? Maka kenapa tidak kekalkan sikap
sebegitu ketika berada di luar? Ia juga melambangkan kita sebagai masyarakat
yang berpekerti mulia.
Pastinya pekerja sama ada
yang makcik, pakcik, orang kurang upaya (OKU) atau pekerja asing pun turut
berterima kasih. Mereka yang hendak guna meja selepas itu pun pastinya gembira.
Jadi mengapa tidak selepas
ini, kita mulakan tabiat kemas, angkat dan buang. Tidak susahkan? - Bernama
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.