Ubi Kayu Ganti
Plastik
Kepelbagaian kegunaan ubi kayu
UBI kayu sebagai asas keperluan
makanan memang sudah tidak dapat dinafikan lagi.
Banyak datuk nenek mahupun ibu
bapa kita yang pernah mengalami situasi di mana mereka terpaksa menggunakan ubi
kayu sebagai pengganti nasi - dan mereka selalu menyatakan bahawa rasanya tidak
kurang hebat dari nasi biasa.
Sebagai makanan tambahan bahan
ubi kayu atau lebih khusus tepung ubi memang banyak kegunaannya. Ia digunakan
untuk membuat banyak jenis makanan ringan termasuk keropok ikan, keropok 'junk
food' dan berbagai lagi. Ubi kayu sendiri bila dihiris nipis dan dijemur boleh
dijadikan kerepek ubi atau 'tapioca chips' yang merupakan makanan yang lebih
enak dari 'potato chips'.
Ubi kayu yang dijadikan tepung
kanji mempunyai sangat banyak kegunaan. Di setiap tahun di seluruh dunia jumlah
permintaan ke atas bahan kanji ini adalah melebihi 30 juta tan. Ini memerlukan
lebih dari 5,500 kilang untuk mengeluarkannya.
Setiap kilang memerlukan pula
ladang ubi kayu seluas 3,000 hektar. Antara kegunaan penting ubi kayu ini ialah
seperti berikut:-
* Di dalam industri farmasi, tepung ubi digunakan sebagai bahan
pengawaet (binder) bagi ubatan yang dibentuk sebagai pil. Semua jenis
ubatan memerlukan bahan pengawet ini.
* Di dalam industri makanan,
bahan kanji digunakan di dalam industri pengetinan dan penyediaan makanan untuk
membuat 'kuah atau rempahan dan di dalam industri daging untuk membuat sosej
misalnya.
* Di dalam industri minuman keras, industri keju dan lainnya yang
melibatkan proses fermentation, bahan kanji digunakan untuk bahan
'capacity booster'.
* Bahan ubi kayu juga digunakan untuk membuat bahan glukosa yang
sangat penting misalnya untuk membuat gula-gula, jenis drops yang
lain dan untuk makanan di dalam tin.
* Selain dari industri makanan,
bahan kanji adalah amat penting untuk industri kertas bagi membuat kadbod dan
perekat .
* Di dalam industri bahan tekstil, bahan kanji adalah penting
untuk membuat kain baju dan membuat perekat (wrap sizing).
* Di dalam industri cari gali
minyak, bahan kanji digunakan untuk menjadi bahan 'mud suspension'.
Berasaskan pada gambaran di atas
sebenarnya bahan kanji ini menjadi satu bahan yang sangat penting bagi
keseluruhan hidup kita. Bagaimanapun di sebabkan kita tidak memakan kanji ubi
kayu ini secara terus, kita tidak merasakan kepentingannya. Kita mengandaikan
bahawa bahan tersebut wujud dan tidak menjadi masalah di dalam hidup kita.
Sebenarnya jika kita melihat angka import Malaysia ke atas bahan kanji ini --
iaitu sebanyak RM22 juta, kita akan serta merta merasakan kepentingannya. Kita
boleh juga melihat potensi peranan industri ubi kayu di Malaysia bila kita
melihat daya maju projek penanaman dan perkilangan ubi kayu. Setiap hektar
ladang ubi kayu boleh memberikan hasil bersih melebihi RM6,000. Ini adalah jauh
lebih besar dari ladang kelapa sawit (RM4,500).
Kadar margin untung kilang bahan
kanji ialah 44%. Ini menjadikan projek penanaman dan perkilangan ubi kayu dan
bahan kanji ini menjadi sangat tinggi daya majunya. Apa yang lebih berpotensi
ialah keupayaan untuk kita memikirkan kaedah penggunaan bahan kanji ini yang
baru dan yang lebih tinggi marginnya. Beberapa potensi kegunaan boleh
difikirkan dari industri makanan, industri perkilangan mahupun industri
perkhidmatan. Bahan kanji boleh dimakan, boleh dijadikan bahan pembungkusan dan
juga bahan gam.
Satu contoh kegunaan di dalam
industri pembungkusan dan pemuat adalah amat penting. Bayangkan misalnya
plastik nipis tanpa warna yang digunakan bagi membungkus makanan seperti
coklat, gula-gula, makanan harian termasuk buah-buahan. Plastik ini mahal
harganya dan biasanya akan terbuang selepas digunakan disebabkan ia akan
dikoyakkan atau dibuang sebagai sampah. Jika bahan ubi kayu dapat digunakan
untuk menggantinya pastinya ia tidak perlu dibuang.
Bayangkan pembungkus yang boleh
di makan sekali bersama coklat dan gula-gula atau kuih seperti karipap dan kuih
Melayu yang lain. Ini pastinya akan mewujudkan penggunaan baru ke atas bahan
kanji yang boleh memberikan sumbangan yang besar kepada pengguna dan memberikan
kadar untung yang lebih tinggi.
Baru-baru ini keluar satu berita bahawa sterefoam warna
putih yang selalu dibentuk seperti pembungkus makanan -- nasi, mee dan kuih
muih adalah merbahaya kepada kesihatan. Ia mempunyai kesan kimia yang boleh
menyebabkan kanser jika digunakan berpanjangan. Di negara maju bahan sterefoam ini
sudah tidak boleh lagi digunakan untuk mengisi makanan. Walau pun ini merupakan
satu masalah dan cabaran di dalam perniagaan ia sebenarnya mewujudkan satu idea
baru juga.
Bayangkan jika kita dapat
mengganti bahan sterefoam ini dengan bahan kanji. Bukan sahaja kita dapat
mengatasi kesan bahan kimia di atas tetapi kita juga dapat mengeluar pada kos
yang lebih rendah kerana harga bahan kanji ini adalah lebih murah. Paling
penting jika bahan pemuat ini diperbuat dari bahan kanji bermakna ia juga boleh
dibuat sehingga ia boleh dimakan. Ini boleh mengubah paradigma pemuat bahan
makanan di masa akan datang. Kita boleh melihat bahan pemuat ini dijadikan
'dessert' selepas makanan di dalamnya habis dimakan.
Sebenarnya ia bukanlah satu yang sangat jauh untuk dibawa menjadi
kenyataan. Bayangkan bahan pemuat ini yang dilapik dengan plastik yang sangat
nipis di luarnya yang boleh ditanggalkan dan dibuang meninggalkan bahan kanji
yang mungkin sudah diberikan perasa untuk menjadikannya sedap dimakan. Rasanya
mungkin tidak ubah seperti keropok udang atau keropok ikan yang juga dibuat
dari campuran tepung ubi. Cuma di sini perasanya boleh diubah menjadi
rasa dessert seperti buah-buahan atau manisan. Pokoknya tidak
ada pembaziran akan berlaku kerana bekas pemuat ini boleh dimakan.
Sebenarnya idea ini boleh dikembangkan pula kepada bekas makanan
lain seperti cawan, gelas, mangkuk dan pinggan. Bayangkan di restoran, semasa
berkelah atau pun di rumah -- daripada menggunakan pinggan mangkuk dari kaca
atau tembikar, kita boleh menggunakan pinggan mangkuk yang dibuat dari bahan
tepung ubi. Ini ialah pinggan mangkuk yang siap diberikan perasa untuk
dijadikan lauk atau pemanis (dessert).
Sambil makan atau selepas makan,
bekas hidangan ini akan dimakan sedikit demi sedikit sehingga tidak
meninggalkan bekas yang perlu disimpan atau dibasuh. Ini pastinya menepati
matlamat kehidupan keluarga di abad dua puluh satu.
Apakah ini sesuatu yang mustahil? Pastinya tidak. Cabarannya ialah
untuk mereka bentuk bekas makanan yang boleh kalis air dari dalam dan kalis
kekotoran di luar. Ini boleh dengan mudah dilakukan dengan menyalutkan bekas
yang diperbuat daripada ubi bahan kanji ini dengan plastik nipis yang akan
dibuang sebelum bekas ini dimakan sebagai dessert.
Bolehkah anda memikirkan tentang
keluaran lain dari bahan kanji ini? Pastinya ada seribu satu jenis makanan dan
jenis kegunaan yang boleh diwujudkan dari bahan ubi kayu yang dapat menyumbang
kepada kesejahteraan hidup pengguna dan pelanggan secara keseluruhannya. Cuba kemukakan
idea anda tentang barangan ini untuk dikongsi dengan para pembaca yang lain.
Oleh: DR BARJOYAI BARDAI
..
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.