Apa
yang istimewa sangat dengan buah kiwi
Apabila sebut buah kiwi,
ramai yang mengemarinya. Cuma kita
hairan sebab rasanya bukanlah sedap sangat pun... agak masam. Kalau yang Espri
Gold itu agak manis dan harganya pun mahal sedikit...
Yang kita hairan kenapa buah
kiwi sangat popular di Malaysia? Hampir semua pasaraya ada menjualnya. Ini mungkin
disebabkan oleh usaha gigih dan berterusan negara pengeluarnya iaitu New
Zealand dalam mempromosi dan memberi kesedaran kepada orang ramai rakyat dunia akan
kebaikan dan khasiat buah kiwi iaitu ia banyak mengandungi Vitamin C yang
bermanfaat untuk tubuh manusia.
Namun demikian, negara kita
pun tidak kurang hebatnya... malahan mungkin jauh lebih hebat lagi dengan buah
yang serupa tetapi jauh lebih sedap dan jauh lebih berkhasiat iaitu buah
ciku... ada juga yang lebih kurang sama dengan pisang kaki iaitu buah ceropu.
Kenapa buah buah tempatan ini sepi sahaja dan tidak mendapat tempat di dunia?
Kemanakah perginya badan
badan kerajaan yang sepatutnya bertanggungjawab mempromosikan buah buah tempatan
ini dan kementerian seangkatannya bagi menjana pendapatan negara seperti new
Zealand yang banyak mengeksport buah buahan dan hasil tenusu?
Kenapa buah buahan tempatan dipandang sepi dan tidak diketengahkan?
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.