Kenyataan Akhbar KPK 14 November 2019 – Penjelasan Isu Bahan Kimia Phthalate Dalam Plastik Pembungkus Makanan
Kementerian
Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan perkembangan terkini isu bahan kimia
phthalate dalam plastik
pembungkus makanan yang membahayakan kesihatan dan laporan akhbar The Star
Online bertarikh 10 November 2019 bertajuk “Health Ministry To Look Into Harmful
Chemical Found In Plastic Food Containers” adalah dirujuk.
Bahan
kimia phthalate yang digunakan untuk
menghasilkan bahan pembungkus plastik didakwa boleh menyebabkan pelbagai kesan
kesihatan seperti kanser, kerosakan hati, masalah reproduktif dan kecelaruan
hormon.
Penggunaan
bahan pembungkus yang berbahaya dan boleh memudaratkan kesihatan pengguna
adalah dilarang di bawah Peraturan 27, Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
Kegagalan
untuk mematuhi peraturan tersebut merupakan satu kesalahan dan jika sabit
kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM10,000.00 atau dipenjarakan tidak
melebihi dua (2) tahun.
KKM
melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) telah menjalankan
pemantauan sejak tahun 2002 ke atas keselamatan bahan plastik, termasuklah
pelbagai jenis pembungkus plastik, tin minuman aluminium, botol susu, puting
kanak-kanak (pacifier), pembungkus gula-gula dan makanan ringan serta mainan
kanak-kanak. Hasil pemantauan
menunjukkan pencemaran phthalates dari plastik ke makanan adalah pada tahap yang tidak membahayakan
kesihatan.
( SOALAN = TETAPI BAGAIMANA KESAN BIOACCUMULATIVE
EFFECT KEPADA KESIHATAN MANUSIA UNTUK KESAN JANGKA PANJANG? ADAKAH KKM DENGAN
PRESS RELEASE INI MEMBERIKAN JAMINAN 100% BAHAWA PLASTIK ADALAH SELAMAT?? )
Pemantauan
terkini yang dijalankan dari 2017 hingga kini ke atas 130 sampel makanan
mendapati tiada bahan kimia phthalate di dalam sampel
makanan yang berkenaan. Pemantauan yang dijalankan turut mendapati bahan
pembungkus makanan yang terdapat di pasaran adalah selamat.
BKKM
akan terus memantau bahan pembungkus plastik makanan yang digunakan di pasaran
tempatan dan sentiasa mengikuti perkembangan saintifik di peringkat
antarabangsa bagi memantau risiko terkini keselamatan makanan yang berpunca
dari bahan pembungkus plastik.
Sebagai
maklumat kepada pengguna, bekas dan bahan pembungkus makanan yang diperbuat dari
plastik direka khusus berdasarkan sifat makanan.
Terdapat
tujuh (7) jenis kategori plastik yang boleh dikenalpasti melalui Nombor
Identifikasi Plastik (NIP) yang terdapat pada bahan pembungkus.
Setiap
jenis NIP mempunyai ciri khas untuk makanan samada panas, sejuk dan berminyak.
Pengguna
adalah dinasihatkan mengikut kaedah penggunaan plastik makanan yang betul
seperti yang disarankan pada bahan pembungkus plastik.
Sekiranya
pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan
makanan, pengguna boleh menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan
Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau facebook Bahagian Keselamatan
dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq.
DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH
KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA
14 NOVEMBER 2019
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.