Serbuk teh
mengandungi pewarna berbahaya
KUCHING:
Peminat teh dinasihati agar lebih berjaga-jaga ketika memesan minuman itu di
premis makanan mahupun minuman di negeri ini.
Ketua
Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran Kuching Sabri Sahari berkata, Operasi
Premis Makanan Bersih yang dijalankan sejak 2014 mendapati semakin banyak
premis khususnya di sekitar bandar raya ini menggunakan serbuk teh yang
mengandungi pewarna.
Menurutnya,
serbuk teh tiruan itu dipercayai mengandungi bahan serbuk kayu dan pewarna
dipercayai boleh memudaratkan kesihatan pengguna.
“Menerusi
operasi yang dijalankan hari ini (kelmarin), sejumlah lima premis di kawasan
Matang Jaya telah diperiksa dan tiga daripadanya didapati menggunakan serbuk
teh berkenaan.
“Kita
percaya, selain daripada tiga premis yang dikenal pasti masih terdapat banyak
lagi premis lain di sekitar bandar raya ini menggunakannya kerana ia murah,”
katanya kepada pemberita kelmarin.
Pada
masa sama, Sabri berkata pihaknya juga mendapati serbuk teh berkenaan tidak
mempunyai maklumat spesifikasi pengeluar dan bahan pembuatannya, dijual secara
haram.
Sabri
berkata pihaknya turut membawa sampel air teh daripada premis tersebut untuk
dianalisis dan dijadikan bukti, untuk meneruskan pendakwaan dan penjatuhan
hukuman di mahkamah.
“Ada
antara premis yang kami serbu dalam operasi ini telah kami berikan amaran
sebelum ini, namun mereka masih berdegil.
“Disebabkan
kami tidak mahu lebih ramai orang tertipu, pada tahun ini kami akan bertindak
tegas terhadap premis yang didapati bersalah,” ujarnya.
Beliau
berkata mengikut Seksyen 13B Akta Makanan 1983, pesalah boleh didenda RM20,000
atau lima tahun penjara atau kedua-duanya sekali.
Tambahnya,
operasi hari kedua (bermula 5 hingga 9 Januari) itu semalam telah memeriksa
lima premis dan tiada kompaun dikeluarkan.
Selain
itu, tiga daripada lima premis berkenaan didapati menggunakan serbuk teh
berpewarna dan baki kesemua serbuk teh di premis berkenaan dirampas mengikut
peruntukan di bawah Seksyen 4 (1) (f), Akta Makanan 1983.
Turut
menyertai operasi berkenaan Pegawai Epidemiologi Dr Ho Ai Chia serta Unit
Keselamatan dan Kualiti Makanan, Pejabat Kesihatan Bahagian Kuching.
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.