PEWARNA
MAKANAN SEMULAJADI VS PEWARNA MAKANAN TIRUAN
Tujuan
utama pewarna makanan digunakan dalam masakan untuk menjadikan makanan lebih
menarik dan ceria. Makanan seperti gula-gula, aiskrim dan kek menggunakan bahan
pewarna yang dibenarkan tetapi jika kerap mengambilnya boleh memudaratkan
kesihatan. di Artikel kali ini akan mengupaskan kebaikan pewarna makanan
semulajadi dan keburukan pewarna makanan tiruan. Pewarna makanan semulajadi
boleh di ekstrak melalui sumber semulajadi seperti buahan-buahan,sayur-sayuran
yang jusnya mempunyai kepekatan warna yang tinggi.
Pertama untuk membuat pewarna makanan semulajadi ialah dengan pemilihan
sayur-sayuran dan buah-buahan kerana tidak semua buah bersesuaian dijadikan
pewarna. Untuk buah-buahan yang tidak sesuai digunakan sebagai pewarna makanan
ialah buah lemon dan juga buah oren kerana kedua warna buah ini yang jernih dan
rasanya lebih kuat. Cara memproses buah-buahan untuk mendapatkan warnanya
sangat mudah hanya menggunakan blender buah-buahanManakala buah roselle boleh
diekstrak untuk warna merah (roselle juga boleh digunakan untuk membuat
air jus dan jem). Mangga untuk pewarna kuning. Buah-buahan beri seperti
strawberi, bluberi dan ceri juga sesuai digunakan untuk pewarna makanan cuma
harganya yang lebih mahal dan sukar didapati.
Seterusnya untuk sayur-sayuran harus direbus dahulu sebelum di kisar dengan
sedikit air. Gunakan sedikit air untuk mendapatkan warna gelap dan tambahkan
sedikit air untuk warna yang lebih terang. Kemudian sayur yang telah
dikisar harus ditapis untuk dibuang serdak kerana hanya memerlukan air
ekstraknya sahaja untuk dibuat pewarna. Sayur-sayuran yang selalu digunakan
ialah Pandan (untuk pewarna hijau) dan tambahan baunya yang harum. Kobis ungu
untuk warna ungu, lobak merah untuk warna oren dan warna kuning daripada
kunyit. Buah ubi beet (buah luar negara) berwarna merah pekat pula untuk warna
merah.
Buah-buahan dan sayur-sayuran yang telah diperah harus disimpan dahulu di
Chiller selama 3-6 jam sehingga strukturnya menjadi sedikit pejal seperti jem
sebelum digunakan didalam doh atau masakan.
Disebabkan pembuatan pewarna makanan semulajadi agak melecehkan dan mengambil
masa yang lama, ramai mengambil jalan mudah dengan menggunakan pewarna makanan
tiruan. Pewarna tiruan telah dibuat menggunakan bahan kimia. Pewarna tiruan
telah di dibuktikan boleh menyebabkan alaergik, asma, ruam, hiperaktif dan juga
perubahan emosi dikalangan kanak-kanak. Campuran bahan warna tiruan dan juga
bahan pengawet dalam makanan boleh menyebabkan penyakit berbahaya seperti
kanser jika pengambilannnya tidak terkawal.
Kebanyakkan makanan yang mengandungi pengawet dan pewarna makanan tiruan adalah
didalam makanan ringan dan juga snek kegemaran kanak-kanak. Sebagai pengguna,
kita disarankan untuk menyemak label makanan sebelum membeli, tetapi terdapat
pengilang yang hanya meletakkan label “dengan pengawet dan pewarna yang
dibenarkan”, hal ini akan menyebabkan ramai pengguna tidak sedar.
Kita apa yang kita makan, kesihatan kita bergantung kepada cara pemakanan dan
juga amalan gaya hidup sihat.
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.