Bahaya Pewarna Tiruan
https://zaimof7.wordpress.com/2009/11/15/bahaya-pewarna/
Written by
Zariah
|
Monday, 28
April 2008
|
Sememangnya tidak dapat dinafikan bahawa semua bahan
atau benda di sekeliling kita akan kelihatan menarik jika mempunyai warna. Baik
bahan makanan, minuman mahupun alat solek. Tidak hairanlah jika seorang
kanak-kanak akan tertarik apabila melihat makanan atau minuman ringan yang
dijual di pasaraya atau kedai runcit disediakan dalam pelbagai warna. Malah
orang dewasa pun mudah terpesona apabila terpandang barangan yang bewarna-warni
meskipun ia adalah pewarna tiruan.
Hal ini disedari oleh ibu bapa khususnya yang
mempunyai anak kecil. Setiap kali mereka membawa anak kecil mengunjungi
pasaraya atau singgah di stesen minyak, makanan atau minuman ringan yang dijual
dalam pelbagai warna menjadi daya penarik yang membuatkan kanak-kanak tidak
mahu berganjak dari tempat yang menjualnya atau memperagakannya.
Puan Amira (bukan nama sebenar) dan suaminya merupakan
antara ibu bapa yang mengalami masalah itu. Walaupun mereka faham yang anak
kecil mereka masih mentah dan tidak memahami bahaya pengambilan makanan atau
minuman ringan yang mengandungi pewarna tiruan, mereka terpaksa akur dengan
kehendak anak kecil itu.
“Sekali-sekala, takpa agaknya”, fikir mereka setiap
kali berhadapan dengan kedegilan anak kecil mereka itu.
Sebenarnya ibu bapa mengelak anak-anak mereka
mengambil makanan, gula-gula atau minuman mengandungi bahan campuran yang boleh
menyebabkan anak kecil mengalami masalah kelakuan termasuk panas baran dan
kurang daya tumpuan.
Akhbar Daily Mail melaporkan, kajian yang dibiayai
Agensi Piawaian Makanan Britain (FSA) turut mengaitkan bahan campuran itu
sebagai punca reaksi alahan dan menyebabkan lelah dan ruam.
Kajian sekumpulan penyelidik Universiti Southampton
itu hanya mengesahkan lagi kajian awal yang mendakwa bahan campuran itu boleh
menyebabkan alahan.
Selain mengkaji kesan penggunaan warna tiruan dalam
makanan, penyelidik juga melihat kesan bahan pengawet natrium benzoate (E211)
yang lazim digunakan dalam minuman ringan.
Profesor Vyvyan Howard dari Universiti Ulster dan
penasihat FSA menggesa ibu bapa dan pengeluar makanan supaya melindungi
generasi muda.
“Ia sepatutnya tidak digunakan kerana bahan itu
sememangnya tidak mempunyai sebarang nilai dari segi khasiat. Jadi, mengapakah
ia perlu digunakan?
“Peraturan ketat yang mengharamkan penggunaan bahan
itu bagi kanak-kanak bawah usia setahun sememangnya wujud. Ini disebabkan otak
dan sistem saraf penting sedang terbentuk ketika usia setahun”, katanya.
Beberapa syarikat pengeluar makanan utama sudahpun
memberi reaksi berikutan banyak bukti menunjukkan kesan penggunaan bahan kimia
tiruan bertujuan memastikan produk mereka lebih menarik.
Kebanyakkan firma peruncit di Britain dilaporkan
mengkaji semula dasar mereka mengenai kehadiran pewarna dalam makanan berikutan
tekanan penduduk. (Sumber: Berita Harian, 10 Mei 2007).
Kementerian kesihatan telah mengharamkan penggunaan
pewarna Red 2G dalam makanan. Pewarna beracun ini digunakan untuk mewarnakan
daging dalam burger.
Menurut pihak Kementerian berkenaan, makanan yang
mengandungi pewarna tersebut yang telah berada di pasaran, masih boleh dijual.
Penjual atau pengedar dinasihatkan agar menarik daripada pasaran makanan yang
mengandungi Red 2G secara sukarela, makanan dengan tarikh luput bleh dijual
sehingga tamat tempohnya dan tempoh tiga bulan diberikan untuk menarik makanan
dari tarikh luput.
Kerajaan Malaysia mengharamkan pewarna makanan itu
selepas ia diharamkan oleh Kesatuan Eropah (EU) pada 27 Julai 2007.
Pewarna Red 2G boleh memetabolisme kepada aniline dan
hasil uji kaji mendapati ia boleh merosakkan bahan genetik dalam sel-sel lalu
membentuk kanser.
Tindakan mengharamkan pewarna Red 2G sebenarnya
diambil agak leawat kerana ia telah lama diharamkan di Negara-negara seperti
Australia, Austria, Belgium, Denmark, Jepun, Switzerland, New Zealand dan
Amerika.
Terdapat beberapa pewarna makanan yang diisytiharkan
tidak selamat dan diharamkan di tempat lain tetapi dibenarkan di Malaysia.
Antaranya:
Allura Red-
Dilarang diseluruh Komuniti Eropah.
Amaranth- Diharamkan di Austia, Jepun, Norway, Rusia, Sweeden dan Amerika.
Briliant Blue- Diharamkan di Austria, Belgium, Perancis, Jerman, Norway, Switzerland, Sweeden dan Amerika.
Brown HT- Diharamkan di Austria, Belgium, Denmark, Perancis, Jerman, Norway, Switzerland, Sweeden dan Amerika.
Carmoisine- Diharamkan di Austria, Jepun, Norway, Sweeden dan Amerika.
Erythrosine- Diharamkan di Norway.
Green S – Diharamkan di Kanada, Norway Sweeden dan Amerika.
Indigo Carmine- diharamkan di Norway
Ponceau 4R- Diharamkan di Kanada, Norway dan Amerika.
Quinoline Yellow- Diharamkan di Jepun, Norway dan Amerika
Sunset Yellow- Diharamkan di Findland, Norway dan United Kigdom.
Tarrazine- Diharamkam di Austria, Findland dan Norway.
Kenapa ia
digunakan
Pewarna
digunakan dalam makanan atau minuman untuk tujuan berikut:
• Mengimbangi warna yang hilang
• Memperbetulkan variasi warna asli
• Mempertingkatkan warna asli
• Memberi Identiti beraneka warna
• Memberi impak beraneka warna
• Mengimbangi warna yang hilang
• Memperbetulkan variasi warna asli
• Mempertingkatkan warna asli
• Memberi Identiti beraneka warna
• Memberi impak beraneka warna
Dalam satu tinjauan yang dijalankan tahun lalu,
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)
Mendapati pelbagai bahan pewarna dan jenama berbeza, untuk pewarna makanan diletakkan di rak kedai runcit. Pewarna ini terdapat dalam botol kaca kecil atau tiub plastik dan dilabelkan dengan cara di mana pengguna biasa tidak dapat membezakan pewarna untuk makanan (pewarna yang digredkan untuk makanan) daripada bahan pewarna jenis lain.
Di sebuah kedai, CAP mendapati bahan pewarna untuk
makanan dan bukan untuk untuk makanan diletakkan berdekatan antara satu sama
lain. Kedua-dua jenis pewarna itu dikeluarkan oleh kilang yang sama. Produk ini
menggunakan label yang hampir sama. Tulisan ‘Pewarna untuk makanan’ dan juga
‘Tidak boleh dimakan’ dalam saiz kecil menyebabkan ia tanda amaran ini terlepas
perhatian daripada pembeli.
Dalam kes tertentu, label pada bekas tidak memberikan
sebarang petunjuk bagi warna atau tujuan warna itu digunakan. Sesetengah
pewarna yang dibungkus dalam tiub plastik tidak mempunyai sebarang label atau
tanda. Apabila ditanya kepada penjual, mereka hanya mengatakan bahan pewarna
ini adalah untuk mewarnakan jeli.
Menurut peraturan di bawah Akta Makanan 1983, setiap bungkusan
mengandungi sebarang bahan pewarna sintetik yang diimport, dikeluarkan atau
diiklankan untuk jualan, atau dijual atau untuk digunakan bagi mewarnkan
makanan mestilah dilabel dengan nombor indeks warna. Dalam kes campuran atau
sediaan pewarna, nama biasa bagi warna dan jumlah peratus bahagian warna yang
terdapat dalam sediaan itu perlu dinyatakan pada label.
CAP juga mendapati pelbagai makanan yang diproses
untuk kanak-kanak dalam warna yang amat terang dan dengan bungkusan yang
menarik perhatian pengguna. Beberapa pewarna, walaupun pada masa ini dibenarkan
oleh undang-undang, telahpun menunjukkan menjadi punca kepada kesan sampingan
kesihatan. Penggunaan bahan ini oleh kanak-kanak menjejaskan mereka.
Ibu bapa mungkin tidak menyedari potensi bahaya beberapa
bahan penambah ini terhadap anak-anak mereka. Masalah ini diburukkan lagi oleh
hakikat bahawa pengeluar makanan tidak dikehendki oleh undang-undang untuk
menyenaraikan nama biasa pewarna atau untuk perkara itu nama biasa bagi
banyak bahan penambah lain yang digunakan. Mereka dengan mudah menggunakan ayat
seperti ‘Pewarna makanan yang dibenarkan’.
Banyak jenama daun teh juga diketahui mengandungi
bahan pewarna, amalan yang tidak dibenarkan oleh undang-undang. Satu daripada
pengeluar teh yang dihubungi mengakui mereka menambah pewarna dan menyalahkan
pengguna kerana lebih sukakan warna itu.
Satu-satunya pewarna makanan digunakan dalam makanan
yang diproses ialah untuk menjadikannya lebih menarik kepada pelanggan. Pewarna
tidak menyumbang apa-apa kepada nilai pemakanan bagi sebarang makanan. Bahan
kimia ini adalah bahan bukan makanan yang dimasukkan kedalam makanan.
Kebanyakkan daripadanya boleh menjejaskan kesihatan dan ini termasuk bahan
penambah kimia yang diluluskan oleh pihak yang berkuasa. Contohnya tartrazine
(pewarna kuning-jingga) berkemungkinan agen penyebab kanser dan boleh
meningkatkan hiperaktif dikalangan kanak-kanak. Ia juga dikaitkan dengan
alergi, ruam, bengkak, hidung berair dan mata merah.
Sunset Yellow FCF (pewarna merah jingga) berkemugkinan
agen karsinogenik serta dikaitkan dengan hiperaktif dala kalangan kanak-kanak.
Ia juga mampu menyebabkan kerosakan gigi kromosom dan tindak balas arlegi.
Ponceau 4R (Pewarna merah terang hingga merah gelap)
diketahui menyebabka kanser, bengkak tisu, arlegi dan asama. Ia juga boleh
merendahkan bilangan sel darah merah dan kepekatan hemoglobin. Bahan
pewarna ini telahpun diharamkan di amerika Syarikat dan banyak Negara Eropah.
ANTARA BAHAN
ASLI UNTUK PEWARNA
• Bunga telang
• Daun pandan
• Ubi bit
• Kunyit
• Bunga telang
• Daun pandan
• Ubi bit
• Kunyit
Sumber :
Majalah Aniqah (Zarinah Othman)
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.