Tukar Pewarna Makanan Tiruan
Kepada Pewarna Makanan Natural
Saya baru nak mula misi
merubah diri menjadi seorang baker yang lebih sihat. Ngahahahaahha
. Takpelah lambat sikit, dari tak berubah terus kan kan. Jika
selama ni di Dapur
IbuCergas.com saya gunakan standard biasa pewarna makanan
yang dibenarkan dalam industri makanan, saya ingin beranjak kepada baker yang
lebih bertanggungjawab kepada badan sendiri. Ecewah. Ini adalah antara
pilihan-pilihan yang boleh kita buat.
Kek
paling utama yang saya kena ubah adalah Red Velvet Cake dan Rainbow Cake sebab kek
lain macam tak ade pewarna sangat. Red Velvet terutamanya guna sampai 1 sudu besar (15 ml) pewarna makanan. Uhuhuhuhu…
Rainbow Cake pulak, meskipun sedikit kuantitinya, tapi campur untuk 6 warna tu,
lebih kurang 15 ml la jugak jawabnya.
Pencarian
Pewarna Semulajadi Bermula
Untuk
membuat warna merah semulajadi Red Velvet ni, saya perlukan Beetroot.
Tapi
saya tak pernah nampak benda alah ni beli kat mana. Saya ni bukan jenis keluar
rumah. Kalau nak pergi beli barang dapur pon, saya cuma pesan pada Bapa Cergas.
Heehhe. Kadang-kadang pergi jugak pasar basah, tapi anak dan ayahnya tinggal
jek kat rumah. Hannan bukan boleh dibawak jenjalan. So memang tak nampak lah
benda-benda exotic dari oversea ni. Mujur berkat kawan-kawan FB, jumpalah saya
dengan benda-benda organic ni. Haha.
Eh, Apa
Beza Organic dan Semulajadi (Natural)?
Semulajadi
tak semestinya organik ya. Semulajadi ialah natural. Semulajadi
adalah benda yang tumbuh sendiri, tanpa perlu ditambah apa-apa untuk
pertumbuhannya. Makna kata kita tanam dia tanpa ada standard tertentu, ia
tumbuh sesukahati nenek moyang dia. Tak ada standard yang akan pantau dan
tak ada prosedur ikut apa-apa piawaian.
Organik
pulak adalah bilamana tumbuhan atau haiwan tu dikontrol dari mana-mana bahan
kimia yang memudaratkan. Semuanya terkontrol dan ada standard (terutamanya
certified oleh kerajaan ataupun USRDA) untuk menandakan ianya organik.
Macam
Mana Nak Extrak Pewarna dari Bahan Makanan Ni?
Bahan
dah beli, so sekarang kita belajar step by stepnya. Saya belajar dari video
ini. Tgk macam mudah, tapi bila nak buat kek dengan pewarna ni, memang rupenya
bukan mudah. Saya dah try 3 kali untuk buat Red Velvet Cake dengan pewarna
Beetroot ni. Susah wooo~!! Nanti saya terangkn di entry yg lain ya. Kita tengok
video dulu.
So
dah tengok video kan. Caranya mudah jek. Untuk buah berair, just guna Juice
Extractor dan tanpa tambah air dan boleh keluar semua pati pewarna
semulajadinya. Contohmya dalam gambar atas ni, Beeetroot, Lobak dan Mango tak
perlu ditambahkan air. Kesemua pati pewarna adalan 100% dari buah/ sayur itu
sendiri. Tapi untuk sawi dan juga kobis merah, perlu dikisar dengan air dahulu.
Masalah
ialah bila dah tambah air, memang kurang pekat lah warnanya. So kenalah rebus
sehingga semua air tersejat. Untuk warnakan buttercream, jika pewarna ini
terlalu cair, konsistency buttercream akan berkurang. Kalau nak deco ros atau
apa-apa bunga pun jadi susah. So memang sangat-sangat disarankan untuk jadikan
pati pewarna ini cukup pekat.
Untuk
buat kek juga, kalau pati pewarna ini terlalu cair, kita takkan dapat warna
yang kita nakkan untuk kek tu. Kalau letak banyak pewarna yang cair pula, nanti
konsistensi adunan pulak akan bertambah cair dan akan menjadikan kek bantat
ataupun rosak (inilah yang jadi pada kek Red Velvet saya. Saya akan tunjukkan
di lain entry)
So
apa lagi, boleh lah experiment dengan semua jenis pewarna ni. Pancake, Waffle,
Muffin, Cakes!
Oh ye dah terlanjur ke entry ini, apa kata tengok video bawah
ini dahulu sampai habis. Ia adalah kisah bagaimana seorang ibu yang
bersungguh-sungguh nak pastikan anaknya yang kerap sakit dan kurus kering
mendapat khasiat secukupnya. Inilah sebabnya juga entry saya ni dibuat. Untuk
berikan yang terbaik buat anak-anak, saya nak pastikan juga anak-anak tak makan
pewarna tiruan. Meskipon mahal dan susah untuk membuat pewarna makanan dari
sumber makanan (semulajadi @ organik) ni, tapi ini pilihan saya. Jika anak tak
cukup khasiat, memang mudah terdedah pada jangkitan.
Ok,
tunggu seterusnya.
1st
projek, Beetroot Red Velvet Cake!
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.