Mengurangkan
risiko strok
Tahu
tak bawang putih boleh merangsang penghasilan nitric oxide yang
ada pada dinding saluran darah. Ini akan membantu saluran darah untuk
mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan
risiko darah tinggi dan strok.
Mengurangkan
risiko kanser
Bawang
putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu
mengurangkan free
radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko seseorang
yang menghidap kanser.
Anti
bakteria dan antivirus
Sejenis
bahan Allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai
anti-virus dan anti-bakteria untuk memusnahkan beberapa mikrob. Ia teramat
baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.
Mengandungi
banyak iodin
Kandungan
iodin yang tinggi di dalam bawang putih sangat baik untuk pesakit yang
menghidap hypertiroid.
Membantu
sistem pencernaan
Bawang
putih akan merembeskan gastric
acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan
di dalam saluran makanan.
Meningkatkan
sistem imunisasi
Terdapat
kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2 – 3 biji
sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk
melawan jangkitan dan tumor. Tapi anda perlu berjaga-jaga, jangan sampai sel
darah putih banyak dalam badan tu pulak!
Mengurangkan
kolesterol dalam tubuh
Kandungan
Di-sulphide di dalam bawang putih dapat menurunkan nilai kolesterol di dalam
saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung. Bila anda
makan bawang putih rasa agak panas dan mungkin inilah yang membantu kolestrol
dibakar dalam badan.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.