BENZOIL
PEROKSIDA DALAM TEPUNG GANDUM
Kementerian
Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil maklum video yang ditularkan melalui media
sosial mengenai dakwaan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bahawa
penggunaan bahan peluntur benzoil peroksida dalam tepung gandum boleh
menjejaskan kesihatan.
Peraturan-Peraturan
Makanan 1985 di bawah Akta Makanan 1983 membenarkan benzoil peroksida sebagai
kondisioner makanan di bawah aditif makanan di dalam tepung. Benzoil peroksida
telah dinilai dan disahkan selamat untuk digunakan dalam makanan oleh badan
penilai antarabangsa iaitu Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives
(JECFA).
Justeru,
Codex Alimentarius Commission (CAC) iaitu badan antarabangsa yang ditubuhkan di
bawah Joint FAO/WHO Food Standards Programme telah membenarkan penggunaan
benzoil peroksida dalam tepung gandum. Di samping itu, penambahan benzoil
peroksida dalam tepung gandum juga dibenarkan di negara-negara lain seperti
Jepun dan Amerika Syarikat manakala Australia New Zealand Food Standards Code
membenarkan ianya digunakan dalam semua makanan.
Hasil
pemantauan KKM ke atas 202 sampel pelbagai tepung di pasaran dari tahun 2014
menunjukkan semua tepung tersebut mematuhi Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
KKM
tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan sewajarnya bagi melindungi
kesihatan pengguna sekiranya terdapat bukti-bukti saintifik terkini daripada
badan-badan antarabangsa seperti Codex dan JECFA yang membuktikan mana-mana
bahan dalam makanan adalah berbahaya kepada kesihatan.
KKM
amat peka dan prihatin terhadap perkara-perkara yang boleh mengancam kesihatan
pengguna dan sentiasa memantau isu-isu berhubung keselamatan makanan. Sekiranya
pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan
makanan, pengguna boleh menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan
Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my
atau facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan www.facebook.com/bkkmhq
Isu:
1. Maaf,
kita tidak bersetuju dengan Frasa Unit Keselamatan Makanan KKM Putrajaya
membebankan kepada Pegawai Kesihatan Daerah iaitu sekiranya ada kemusykilan sila hubungi Pegawai Kesihatan Daerah
Terdekat. Persoalannya: adakah Pegawai Kesihatan Daerah mampu membuat
kajian keselamatan toxicologi sedangkan kajian ini hanya mampu boleh dibuat
oleh Unit Keselamatan Makanan KKM Putrajaya sendiri bersama unit Kimia Tulin
dari Research Universiti bersama unit Toxicologi Research Universiti?
2. Benzoyl
peroxide adalah bahan kimia. Dalam kuantiti sedikit mungkin selamat untuk
manusia atau tiada kesan kepada manusia tetapi bagaimana jika manusia tersebut atau
anda memakan roti setiap hari?
3. Bagaimana
yang dikatakan selamat kepada kesihatan manusia?
4. Setiap
bahan kimia mempunyai kesan bioaccumulative atau bahasa malaysianya sikit sikit
lama lama jadi bukit... Justeru, pernahkah unit Keselamatan Makanan KKM membuat
kajian terperinci atau toxicology study apa kesan jangka panjang benzoyl
peroxide kepada kesihatan manusia untuk jangka panjang.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.