Kenali Madu Asli dan Palsu
Bagaimanakah kita ingin mengetahui
bahawa satu-satu madu itu 100% madu asli atau telah diubah atau memang bukan
asli?
Madu tiruan adalah bermaksud sama
ada madu asli dicampurkan dengan ”gula” peratusan kebiasaan 30% madu asli dan
70% gula. Gula ini boleh jadi , glukosa, dextrosa , molasses (produk dari
pemprosesan dari tebu,anggur atau bit gula), sirap jagung , sirap gula , invert sugar (campuran glukosa dan
fruktosa), tepung , kanji atau mana-mana produk yang
menyerupai , selain dari nektar bunga yang dikumpul , diproses dan disimpan di
dalam sarang lebah oleh lebah. Standard undang-undang dan keperluan dalam
makanan, termasuk kualiti madu , dan pengujian terhadap madu tiruan terlalu
pelbagai untuk setiap negara, dan ada sebahagiannya tidak menyebabkan
ketidakpuas hatian bagi sesetengah pengguna.
Persoalan ini sering timbul di
kalangan pembeli yang bimbang tertipu atau terbeli yang bukan asli. Yang mana
mengakibatkan madu yang sepatutnya menjadi ubat berubah menjadi racun yang
mnegembangkan penyakit atau langsung tiada apa-apa kesan sehingga membuang duit
begitu sahaja membeli gula yang disangkakan madu.
Hasil dari penipuan terhadap madu
bukan kecil, tetapi ianya mengakibatkan seseorang tidak yakin pada Allah dan
Rasul , kerana Allah menyebutkan bahawa madu itu ”فِيهِ شِفَآءٌ۬ لِّلنَّاسِۗ”
– padanya penyembuh
bagi manusia manakala Nabi صلى الله عليه وسلم telah
bersabda “الشفاء في ثلاثة في شربة عسل : ”penyembuh itu pada tiga : minum
madu ….” .
Apabila seseorang itu minum madu
dan hasil yang didapati adalah tidak berkurangnya penyakit atau tiada kesan
padanya atau bertambahnya penyakit dirinya, maka , dalam hati kecil akan
berkata , ‘tak jadi apa-apa pun.” atau lebih parah lagi , akan diwar-warkan
bahawa ”madu takde kesan apa-apa dan buat penyakit je” ucapan ini diwar-warkan pada
orang lain , seolah-olah sudah menyebut bahawa apa yang Allah katakan itu tidak
benar dan Nabi itu palsu dalam kata-katanya sedangkan yang dimakannya itu bukan
madu hanyalah gula yang diubahsuai. Nauzubillah.
Ibnu Al-hasan pernah meriwayatkan
dari Ibnu Umar رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ bahawa Nabi
صلى الله عليه
وسلم bersabda :
Nikmat yang pertama diangkat dari
bumi adalah madu. ( Rujuk kitab taarikh Asbahaan)
Jadi di sini, kami , sebagai
peniaga dan pengguna madu (alhamdulillah ,setakat ini setiap hari kami minum
madu) dari pelbagai jenis dan rasa , dari beberapa benua , cuba kongsikan
sekadar pengetahuan dan pengalaman yang ada pada kami bagi kalian pembeli atau
pengguna madu mendapatkan madu yang asli.
Di sini beberapa tips walaupun
ianya bukan 100% pengujian asli atau tidak, tetapi sekurang-kurangnya ianya
memberi sedikit gambaran pada pembeli @ pengguna madu, in sya allah.
0 – Lidah
Jika kalian sudah biasa dengan
madu (merasa lebih 50-100 kali madu yang benar-benar asli) , maka lidah kalian
tidak akan boleh tertipu lagi selepas itu. Ini cara paling mudah dan asas dalam
pengujian madu.
1 – Bentuk Sarang Lebah
dalam air – Hexagon.
Cara ini yang paling mudah dan
cepat untuk diketahui. Ambil sesudu madu dan masukkan ke dalam bekas yang
tapaknya rata.
Masukkan air kosong/jarang (jangan air panas) ke tengah-tengah bekas/pinggan.
Masukkan air kosong/jarang (jangan air panas) ke tengah-tengah bekas/pinggan.
pusingkan bekas mengikut arah jam
atau lawan.
Pusing sehingga keluar bentuk sarang lebah hexagon. (sekitar 1 minit ). Ada kala, bentuk hexagonnya memang persis seperti hexagon sarang lebah. Dan ada kala , bentuk hexagonnya tidak seperti sarang lebah, tetapi masih hexagon.
Pusing sehingga keluar bentuk sarang lebah hexagon. (sekitar 1 minit ). Ada kala, bentuk hexagonnya memang persis seperti hexagon sarang lebah. Dan ada kala , bentuk hexagonnya tidak seperti sarang lebah, tetapi masih hexagon.
Jika tiada bentuk hexagon,
kemungkinan besar sama ada ianya madu yang dicampur gula atau gula yang diubah
suai yang dijual atas nama madu asli. ** untuk madu yang kristalized
(menghablur) , kami juga telah mencubanya, setakat ini juga jadi bentuk
hexagon. cuma lebih kecil dan lebih rapat.
2 – Kertas Putih
Ambil pencungkil gigi atau sudu,
celupkan pada madu dan titiskan di atas tengah kertas putih.
Lihat kesan pada kertas putih di keliling madu.
Lihat kesan pada kertas putih di keliling madu.
Madu asli kebiasaannya tidak akan
meresap masuk ke dalam kertas.
Madu asli juga akan mengekalkan
bentuk titisannya dan tidak merebak.
Madu asli dengan mudah kita dapat
mengambil semula dengan tangan.
Madu tiruan akan nampak kesan
seperti air meresap di keliling madu.
Madu tiruan akan merebak dan
meresap tanpa kekal bentuknya.
Madu tiruan apabila kita cuba
ambil dengan tangan , kebiasaanya tidak boleh dan biasanya lekitan sedikit yang
melekat di tangan kita.
3 – Air Kosong / Jarang
Ambil segelas kaca yang tembus
dalam , dan masukkan air kosong/air jarang ke dalamnya.
Ambil sesudu penuh madu dan
kemudian titiskan ke dalam air.
Madu asli akan terus turun ke
dasar cawan, dan madu tiruan biasanya akan pecah-pecah sebelum sempat sampai
dasar cawan.
Bagi memastikan bahawa madu yang
kalian ada adalah asli , ketiga-tiga test ini, jika dibuat , in sya allah ,
memberikan hampir 100% kepastian yang ianya adalah asli.
Untuk test bentuk sarang lebah itu sebenarnya sudah memadai jika dibuat. Kerana tiruan tidak akan dapat membuat bentuk yang sama , bahkan tidak akan terbentuk sama sekali.
3 test yang pertama ini, mudah,
cepat dan tidak memerlukan kos tinggi , hanya kerajinan sahaja diperlukan.
Bagi test yang kemudian ini, memerlukan sedikit
kos.
4 – HMF(Hydroxymethylfurfural)
HMF adalah hasil pemecahan produk dari fruktosa
( satu dari komponen utama gula dalam madu) yang terbentuk secara perlahan
ketika penyimpanan dan sangat cepat terbentuk apabila madu dipanasakan.
kandungan HMF yang ada di dalam madu menyebabkan ianya digunakan sebagai satu
panduan dalam menentukan waktu penyimpanannya dan jumlah kepanasan yang telah
digunakan. Pembentukan HMF dan pengumpulannya di dalam madu sangat berbeza
bergantung pada jenis madu. Kandungan HMF yang tinggi menunjukkan yang ianya
telah melalui proses pemanasan melampau ketika proses pengasingan.
Madu yang dijual dalam jumlah besar biasanya
perlu dibawah 10 -15 mg/kg untuk membolehkan selanjutnya diteruskan dan
memberikan waktu shelf life sebelum mencecah paras 40mg/kg.
Ianya bukanlah suatu yang pelik bagi madu yang
dijual/berada di negara yang panas (khatulistiwa/savana) kandungannya HMF nya
setinggi 100mg/kg. Ini selalunya disebabkan suhu yang tinggi (lebih 35’C)
dimana madu terdedah pada suasana persekitaran yang panas.
Beberapa negara termasuk Malaysia, meletakkan
satu penanda aras untuk kandungan HMF yang diimport. Jika melebihi paras yang
ditentukan, madu diiktiraf sebagai tidak asli dan akan ditahan di bawah kastam
Malaysia dan tidak dibenarkan untuk dijual kepada umum. Kalian juga boleh cuba
melihat pada warna madu kerana kadang-kadang ianya memberikan suatu penanda
aras terhadap kualitinya, kerana madu menjadi semakin gelap dalam proses
penyimpanan dan pemanasan.
Paras HMF yang tingg ( lebih dari 100 mg/kg)
menunjukkan yang ianya campuran atau telah dicemari dengan inverted
sugar. Gula tebu atau sukrosa , boleh ”inverted” dengan
memanaskan asid makanan , dan proses ini membentuk HMF. Banyak makanan yang
manis yang ditambah bersama siran jagung yang tinggi fruktosa seperti minuman ringan
bergas, boleh mempunyai HMF setinggi 1000 mg/kg.
HMF ini untuk diketahui perlu di hantar ke
makmal untuk diuji dan sedikit kos ringgit perlu dikeluarkan untuk membuat
ujian mengenainya.
5 – Chloramphenicol dalam Madu
Chloramphenicol merupakan antibiotik jenis
spektrum luas yang mula diperkenalkan pada tahun 1949.
Dalam pembuatan madu tiruan mereka menambahkan antiobiotik jenis ini (kebiasaaan) bagi menghasilkan madu tiruan.
Dos sebenar yang diperlukan oleh manusia tidak
diketahui tetapi penggunaannya pada jangka waktu yang panjang (pengambilan madu
tiruan yang ada antibiotik ini) , boleh menyebabkan berlakunya kesan sampingan
ubat ini yang diketahui.
Antara kesan sampingan adalah -pemakan madu
tiruan ini akan mendapat penyakit – aplastic anemia , bone marrow suppression ,
leukimia dan beberapa penyakit berkaitan darah.
Maka berhati-hati terhadap pengambilan madu yang
tiruan.
Untuk yang dibawah ini , yang masih menjadi
tanda tanya di kalangan masyarakat sendiri
6 – Crystallized / Hablur / Granulated Madu
Sering menjadi salah anggapan dari segelintir
masyarakat bahawa madu yang bergranul atau madu yang menghablur atau dengan
bahasa mudah kita, madu yang menjadi keras macam gula adalah bukti bahawa madu
itu madu tiruan.
Kebenarannya adalah madu itu sendiri
adalah supersaturated gula atau cairan tepu gula (fruktosa dan
glukosa) , sama ada ianya telah ditiruankan atau ianya asli, penghabluran
adalah normal , lebih-lebih lagi di negara beriklim sederhana.
Dan bagi sesetengah sumber pohon bunga , jika
lebah mengambil nektar darinya, madu yang terhasil akan lebih cepat menghablur
berbanding jenis lain.
Tahap penghabluran madu adalah bergantung pada 2
keadaan
1. Ratio glukosa dan fruktosa
Glukosa dan fruktosa ini adalah hasil dari nektar madu yang diproses lebah. Jika tahap atau level glukosa madu yang terhasil adalah lebih tinggi berbanding fruktosanya, maka madu itu akan lebih cenderung untuk menghablur
Glukosa dan fruktosa ini adalah hasil dari nektar madu yang diproses lebah. Jika tahap atau level glukosa madu yang terhasil adalah lebih tinggi berbanding fruktosanya, maka madu itu akan lebih cenderung untuk menghablur
2. Kandungan air dalam madu
Kandungan air dalam madu adalah dari 15% sehingga 25% bergantung pada iklim dan kelembapan kawasan. Jika kandungan air antara 15-20% , ditambah faktor glukosa yang tinggi, madu cenderung untuk menghablur.
Kandungan air dalam madu adalah dari 15% sehingga 25% bergantung pada iklim dan kelembapan kawasan. Jika kandungan air antara 15-20% , ditambah faktor glukosa yang tinggi, madu cenderung untuk menghablur.
Bagi negara di Nusantara , suasana persekitaran
yang dikelilingi laut dan hujan yang kerap menghasilkan kelembapan yang tinggi
, ini menyebabkan madu di kawasan ini kebiasaan dalam lingkungan 20-25%
kandungan air dalam madu yang menyebabkan madu dari negara ini tidak cenderung
untuk menghablur.
Apabila dua faktor ini ada dalam satu-satu madu
, dan madu disimpan dalam suhu antara 0 – 25’C – kecenderungan madu untuk
menghablur adalah tinggi.
Jenis hablur yang dihasilkan pula adalah
bergantung pada tahap atau besarnya jarak/beza antara kandungan glukosa
berbanding fruktosa.
7 – Madu dan Semut
Ada sebahagian dari pengunjung kedai kami sangat
kuat berpegang bahawa semut tidak akan menghurung madu asli. Sebenarnya
kepercayaan ini sudah berakar umbi sedangkan kita masih memikirkan atau sukar
untuk memahami kerana apa semut lebih suka gula (madu tiruan) berbanding madu
asli?
Sedangkan ada tempat yang memang tiada semut ,
dan ada kawasan memang banyak semut.
Fakta asas yang kita ketahui adalah, semut suka
pada manisan.
Beberapa kajian atau teori berkaitan madu dan
semut ini.
Ada yang menyebutkan bahawa di dalam madu itu
ada enzim yang mana dengan kehadiran enzim ini semut tidak akan datang , dan
apabila enzim ini terhapus (disebabkan suhu tinggi/persekitaran yang panas) ,
maka semut akan mula menghurung.
Pendapat lain pula mengatakan, bahawa di dalam
madu adanya kuprum dan sulfer, jika madu mempunyai dua kandungan ini dengan
aras yang tinggi , ianya menghasilkan haba yang tidak disukai semut. Jika
kandungan madu tersebut rendah kandungan kuprum dan sulfurnya, semut akan
hurung.
Secara jujurnya dalam pengetahuan kami , kualiti
atau tiruan atau aslinya sesuatu madu itu tidak bergantung pada semut
menghurungnya atau tidak.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.