Total Pageviews

Sunday, 1 April 2018

ternak kelulut selepas bersara





KUALA TERENGGANU – Trend menternak kelulut sudah tidak asing lagi. Jadi tidak hairanlah ia juga menjadi pilihan seorang pesara kerajaan, Saad Mahmud, 61, yang  turut memilih untuk menternak haiwan tersebut sebagai sumber pendapatan tambahannya selepas bersara.

Menurutnya, dia mengusahakan ternakan tersebut secara kecil-kecilan bersama salah seorang anaknya, Muhammad Syawal Saad, 25, yang juga menunjukkan minat yang sama, bermula pada awal Januari lalu.

Bagi menjayakan projek ini, dia mengeluarkan modal hampir RM10,000 bagi menyediakan 20 sarang (lot kayu) dan juga pelbagai peralatan lagi.

Sebahagian sarang diletakkan di kebun buah-buahan milik keluarganya di Pengkalan Berangan, Marang manakala sebahagian lagi diletakkan di halaman rumahnya sahaja bertempat di Lorong Haji Da, di sini.      

“Sebenarnya saya telah lama berhasrat untuk menternak kelulut kerana percaya akan khasiat dan juga permintaan terhadap madu itu tetapi kekangan masa dan juga kewangan menyebabkan hasrat tertangguh.

“Sebaik sahaja bersara akhir tahun lalu, saya terus fokus mengusahakan ternakan kelulut ini,” katanya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Lorong Haji Da.

Berbekalkan segala info berhubung ternakan kelulut dipelajari di internet oleh Muhammad Syawal selain maklumat asas yang diketahuinya melalui pembacaan dan juga rakan-rakan, dia memberanikan diri menceburkan diri dalam bidang ternakan kelulut  secara serius.

Disebabkan pada awal Januari, Terengganu masih dilanda musim tengkujuh, jadi ternakan kelulut tidak dapat mengeluarkan hasil namun dia tidak berputus asa kerana yakin ia akan membuahkan hasil cuma cepat dan lambat sahaja.

“Sebaik sahaja tengkujuh berakhir (April lalu), pokok-pokok mula menghasilkan bunga-bunga, jadi aktiviti mengumpul madu bermula. Dalam tempoh dua minggu sahaja, dengan 20 sarang (kelulut), dapat mengumpul kira-kira lima kilogram madu (kelulut).

“Menariknya, madu yang terhasil mempunyai rasa berbeza di dua lokasi itu, namun tetap menghasilkan madu asli yang manis dan berkhasiat. Malah katanya, warna madu yang dihasilkan kelulut juga tidak sama,” katanya.

Setakat ini, madu kelulut ini dijual kepada rakan-rakan serta saudara mara dengan menggunakan jenama Madu Kelulut Sri Kundur.

Kini, dia telah menambah 20 lagi sarang apabila melihat potensi madu kelulut dan harganya juga telah mencecah lebih RM250 sekilogram dan juga melihat respons daripada rakan-rakan yang juga telah mencuba madu kelulut ternakannya itu.

Dia juga berhasrat menambah bilangan sarang kelulutnya pada masa akan datang kerana mempunyai tempat yang sesuai namun modal yang terhad menyebabkan dia hanya fokus dengan apa yang dimilikinya buat masa ini.










No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.