UTM cari kaedah kenal pasti madu kelulut
asli
JOHOR BAHRU - Universiti Teknologi Malaysia (UTM) melalui
Fakulti Sains menjalankan penyelidikan bagi membuktikan secara saintifik
khasiat madu kelulut sekali gus bertujuan melindungi pengguna daripada membeli
produk tiruan yang terdapat di pasaran.
Ketua penyelidiknya, Dr Raja Kamarulzaman Raja Ibrahim berkata,
bukti saintifik hasil daripada penyelidikan berkenaan juga dapat membantu
industri madu kelulut kekal berdaya saing.
Menurutnya, penyelidikan itu juga dapat memastikan harga madu
kelulut yang diketahui 10 kali ganda berkhasiat daripada madu biasa itu kekal
stabil.
“Berdasarkan kajian mendapati 80 peratus madu yang dijual di
pasaran adalah tiruan dan di campur dengan bahan lain seperti gula seperti
sukrosa mahupun bahan yang biasanya digunakan sebagai pemanis kek.
“Madu yang mempunyai campuran gula sudah tentu mempunyai kesan
terhadap kesihatan pengguna khususnya penghidap diabetes. Malah pengusaha madu
kelulut asli juga terpaksa bersaing dengan produk tiruan di pasaran.
“Justeru, melalui penyelidikan secara sistem chemometric
ini iaitu melalui pengumpulan data ia dapat membantu mengenal pasti sama ada
madu berkenaan adalah asli atau sebaliknya,” katanya kepada Sinar Harian,
semalam.
Beliau berkata, walaupun khasiat madu kelulut yang mengandungi
bakteria asid laktik dan enzim memberi pelbagai manfaat untuk kesihatan manusia
bagaimanapun ia belum dapat dibuktikan secara saintifik.
Raja Kamarulzaman berkata, dengan adanya bukti saintifik ini
madu kelulut dapat bersaing di pasaran sebagaimana produk madu manuka dari
Australia dan New Zealand.
Katanya, bagi membantu industri madu kelulut di negeri ini
pihaknya juga menggunakan sampel yang dikumpulkan daripada pengusaha JBees di
tiga daerah di negeri ini.
Majlis penyerahan 42 sampel madu kelulut JBees diwakili
Presidennya Hazrulnizam Abu Bakar kepada Raja Kamarulzaman berlangsung di bilik
mesyuarat Fakulti Sains UTM, semalam.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.