6
lagi jenama sardin ada cacing
PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan mengesahkan terdapat enam lagi
jenama produk ikan sardin dalam tin yang mengandungi bendasing iaitu cacing
Filum Nematoda daripada genus Anisakis spp.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata
enam produk ikan sardin berkenaan adalah jenama Cinta, Sea Fresh, HS Brand,
King Cup, Bintang dan TC Boy.
Beliau berkata, Kementerian Kesihatan sudah mengambil tindakan
penguatkuasaan dan syarikat yang terbabit sudah diarah menarik balik produk
berkenaan dari pasaran serta dikenakan tindakan Tahan, Uji dan Lepas terhadap
pengimportan produk ikan dalam tin di semua pintu masuk negara.
"Tahan, Uji dan Lepas adalah tindakan di mana sampel akan
diambil untuk melalui proses analisis dan produk berkenaan hanya dilepaskan
sekiranya keputusan menunjukkan tiada pelanggaran dikesan iaitu dalam hal ini,
cacing Filum Nematoda daripada genus Anisakis spp.
"Manakala bagi produk ikan dalam tin keluaran tempatan,
verifikasi di semua kilang pengeluaran dijalankan oleh Kementerian Kesihatan,"
katanya dalam satu kenyataan di sini.
Dr Noor Hisham berkata, bagi produk ikan dalam tin, risiko
kesihatan yang akan dihadapi oleh individu amat rendah kerana cacing terbabit
sudah mati kerana melalui proses memasak atau pengetinan.
"Seksyen 13 Akta Makanan 1983 memperuntukkan mana-mana
pihak yang terbabit dalam mengimport, mengedar, menyimpan atau menjual makanan
yang ada dalam atau padanya apa-apa bahan yang beracun, merosakkan atau
selainnya yang memudaratkan kesihatan adalah satu kesalahan.
"Jika sabit kesalahan boleh boleh dikenakan denda tidak
lebih RM100,000 atau penjara tidak lebih 10 tahun atau kedua-dua sekali,"
katanya.
Beliau berkata, sekiranya pengguna mempunyai sebarang
kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan makanan, pengguna boleh
menghubungi Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah, kawasan,
bahagian yang terdekat boleh menghubungi kementerian laman web http://moh.spab.gov.my atau laman
facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan.
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.