Makanan jeruk punca penyakit
Makanan berjeruk 'perangkap' maut
Jeruk buah-buahan antara
makanan ringan paling digemari. Rasanya masam, manis dan masin membantu
mengurangkan rasa loya terutama kepada wanita mengandung.
Mereka gemar mengambil makanan
ini untuk mengurangkan rasa hendak muntah disebabkan perubahan hormon ketika
proses awal kehamilan.
Tanpa mereka sedari amalan
makan jeruk meningkatkan risiko kelahiran pramatang, selain menjejaskan proses
tumbesaran bayi, malah kalau mengandungi plumbum tinggi boleh membawa maut.
Ini disebabkan kadar plumbum
dalam jeruk yang diawet secara komersial menggunakan pengawet sintetik seperti
asid sorbik, asid benzoik dan sulfit dikhuatiri menjejaskan kesihatan bayi.
Proses ini lazimnya dilakukan
untuk mengelakkan pembiakan kuman tetapi, sesetengah individu mudah dapat
alahan dalam makanan yang ada pengawet.
Lebih membimbangkan apabila ada
jeruk yang dihasilkan tercemar dengan toksik plumbum, iaitu sejenis bahan logam
yang berbahaya pada kesihatan.
Pengarah Biro Kesihatan
Pertubuhan Doktor-Doktor Islam Malaysia (PERDIM), Dr Hafiz Sulaiman, berkata
kesan sampingan awal makan jeruk tinggi plumbum seperti sakit perut, sembelit,
lesu atau lemah badan, sakit kepala, mudah terganggu dan cepat marah.
Beliau yang juga pengamal
perubatan pemakanan, berkata plumbum dalam jeruk menyebabkan seseorang kurang
selera makan, mengalami gangguan memori, kebas pada tangan dan kaki.
“Lebih merisaukan keracunan
secara perlahan-lahan berlaku tanpa disedari. Keracunan pada dos rendah mampu
berkumpul di dalam badan terutama pada sistem saraf dan sum-sum tulang.
“Pendedahan toksik plumbum yang
tinggi bahaya kerana menyebabkan kekurangan darah merah (anemia), kerosakan
otak, buah pinggang dan boleh membawa maut,” katanya.
Minggu lalu, negara dikejutkan
dengan pendedahan paras plumbum yang tinggi dalam jeruk kulit limau keluaran
Jiabao Jiuzhi Chenpi yang diimport dari China.
Pendedahan itu mendesak
Kementerian Kesihatan mengambil tindakan tegas dengan mengarahkan jeruk yang
diimport dihentikan serta-merta.
Kementerian menegaskan catatan
paras plumbum dalam jeruk ini bukan kali pertama dilaporkan, malah aduan sama
diterima sebelum ini.
Pada 2009, Kementerian
Kesihatan pernah mengharamkan 16 jenama produk buah kering diimport dari China,
Taiwan serta beberapa negara lain kerana mengandungi logam plumbum melebihi paras
dibenarkan.
Dr Hafiz berkata, kajian
klinikal mendapati, ibu hamil di sekitar ibu kota didapati mencatatkan paras
plumbum yang tinggi.
Tahun lalu, beliau berkata,
pemeriksaan darah pusat bayi yang lahir Kuala Lumpur menunjukkan hampir 30
peratus daripada mereka mempunyai paras plumbum melebihi 10 mikrogram per
desiliter (mcg/dL).
Sedangkan Pertubuhan Kesihatan
Sedunia (WHO) katanya, membenarkan kadar plumbum dalam kalangan bayi tidak
melebihi 10 mcg/dL.
“Toksik plumbum mencemari susu
badan dan bayi dalam kandungan. Paras plumbum dalam darah yang tinggi pada
wanita hamil meningkatkan risiko keguguran, bayi kurang berat, kelahiran
pramatang dan menjejaskan proses tumbesaran kanak-kanak,” katanya.
Dr Hafiz berkata, jeruk
mempunyai khasiatnya tanpa menggunakan pengawet sintetik. Prosedur secara
tradisional menggunakan bahan semula jadi selamat dimakan.
Beliau berkata, caranya dengan
mencampurkan garam gula dan sedikit cuka pada buah untuk menguatkan rasa dan
meningkatkan potensi antikuman jeruk.
“Kuman baik yang terhasil
daripada proses pemeraman buah memberi keseimbangan pada sistem pencernaan
untuk mendapatkan usus yang sihat.
“Kesannya menguatkan sistem
imun badan, mencegah masalah metabolik seperti kencing manis dan obesiti,”
katanya.
Kesan plumbum tinggi dalam
badan kanak-kanak
* Jejas kecergasan, ganggu
fungsi otak atau Intelligent Quotient (IQ).
* Anak lambat bercakap
* Kurang pendengaran
* Masalah pembelajaran
* Lambat membesar
* Masalah tingkah laku,
gangguan psikologi
* Hiperaktif atau Attention
Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD)
* Agresif, ganas
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.