Logam
Berat Timah Hitam dalam Jeruk Limau
PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan mengesahkan jeruk kulit limau
keluaran Jiabao Jiuzhi Chenpi dari China yang dikesan dicemari plumbum tidak
diimport ke Malaysia.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata
berdasarkan Sistem Maklumat Keselamatan Makanan Malaysia dari tahun lalu
sehingga kini, produk makanan berkenaan yang terbabit dalam isu itu tidak
diimport ke negara ini.
Bagaimanapun katanya sebagai langkah berjaga-jaga Kementerian
Kesihatan melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) meningkatkan
pemantauan ke atas semua jenis jeruk buah kering termasuk jeruk kulit limau
yang diimport dari China di semua pintu masuk negara.
“Sekiranya didapati tidak mematuhi Akta Makanan 1983 dan
Peraturan-peraturan di bawahnya, tindakan penguatkuasaan akan diambil.
“Semua makanan yang diimport ke negara ini perlu mematuhi Akta
Makanan 1983 dan peraturan di bawahnya dan adalah menjadi tanggungjawab pihak
yang terbabit seperti pengimport, ejen, penjual dan sebagainya untuk memastikan
produk makanan yang diimport dan dijual di pasaran mematuhi perundangan
makanan.
“Seksyen 13 Akta Makanan 1983 memperuntukkan mana-mana pihak
yang terbabit mengimport, mengedar, menyimpan atau menjual makanan yang ada
dalam atau padanya apa-apa bahan yang beracun, merosakkan atau selainnya
memudaratkan kesihatan adalah melakukan kesalahan dan apabila disabitkan boleh
didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 10
tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya dalam kenyataan.
Media sebelum ini melaporkan jeruk kulit limau keluaran Jiabao
Jiuzhi Chenpi dari China yang popular di beberapa negara termasuk Malaysia dan
Singapura dikesan dicemari plumbum oleh pihak berkuasa negara China.
Kenyataan itu turut menjelaskan plumbum adalah bahan cemar yang
hadir di dalam udara, air, tanah, produk hasil pertanian, makanan dan barangan
lain seperti cat.
“Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pendedahan kepada
plumbum boleh menyebabkan gangguan kepada perkembangan minda kanak-kanak dan
meningkatkan tekanan darah bagi orang dewasa,” katanya.
Beliau berkata Kementerian Kesihatan sentiasa peka dan prihatin
terhadap perkara yang boleh mengancam kesihatan pengguna.
“Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung
sebarang isu keselamatan makanan, pengguna boleh menghubungi Pejabat Kesihatan
Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau facebook BKKM www.facebook.com/bkkmhq,”
katanya.
Soalan:
Dengan
jumlah bilangan anggota Inspektor Kesihatan KKM yang amat terhad dan sedikit
bilangannya, bolehkah kita percayai kapasiti KKM sebagai mampu membuat
persampelan seluruh produk makanan di Malaysia boleh dikatakan selamat dan
sihat untuk dimakan?
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.