Kenyataan Akhbar
KPK 20 November 2017
Kementerian Kesihatan
Malaysia (KKM) mengambil maklum artikel bertajuk “Madu diabetes” yang disiarkan
melalui akhbar Berita Harian pada 19 November 2017. Artikel tersebut menyatakan
kira-kira 80% pasaran madu lebah di negara ini adalah madu tiruan dan hasil
kajian makmal didapati madu tiruan diperbuat daripada gula, kanji dan tepung
jagung yang boleh memudaratkan kesihatan pengguna terutamanya pesakit diabetes.
Madu
merupakan sejenis manisan yang dihasilkan oleh lebah menggunakan nektar bunga.
Peraturan 130, Peraturan-Peraturan Makanan 1985 di bawah Akta Makanan 1983
telah menetapkan antaranya madu hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 60%
gula penurunan (reducing sugars) dan mempunyai kandungan gula sukrosa tidak
melebihi daripada 10%.
KKM
memandang serius ke atas penjualan madu tiruan di pasaran. Hasil pemantauan KKM
melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan dari tahun 2016 sehingga kini,
sebanyak 77 sampel produk madu dengan pelbagai jenama telah diambil di pasaran
tempatan. KKM mendapati bahawa tujuh (7) sampel produk (9.1%) tidak mematuhi
standard yang ditetapkan di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985. KKM telah
mengambil tindakan penguatkuasaan di mana syarikat berkenaan telah diarahkan
menarik balik produk terbabit dari pasaran dan tindakan mahkamah telah diambil.
Manakala
5-hydroxymethylfurfural (HMF)
merupakan bahan organik yang terhasil dari hidrolisis gula akibat pemanasan,
penyimpanan pada suhu yang tinggi atau tempoh jangkamasa penyimpanan yang lama.
Bahan ini lazimnya digunakan sebagai petunjuk kualiti madu dan kandungannya
akan meningkat apabila suhu meningkat dan tempoh penyimpanan bertambah. Menurut
the Federal Institute for
Risk Assessment (BfR), Germany, HMF tidak memberikan kesan toksik
kepada kesihatan manusia.
Seksyen
13B(2)(e), Akta Makanan 1983 memperuntukkan mana-mana orang yang menyediakan
atau menjual apa-apa makanan yang tidak mematuhi standard atau spesifikasi yang
ditetapkan oleh mana-mana peraturan di bawah Akta Makanan 1983 adalah melakukan
suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh dikenakan denda tidak melebihi
RM20,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya.
KKM
akan terus menjalankan pemantauan ke atas produk madu dan sekiranya didapati
tidak mematuhi Akta Makanan 1983, tindakan penguatkuasaan akan diambil.
KKM
sentiasa peka dan prihatin terhadap perkara-perkara yang boleh mengancam
kesihatan pengguna. Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung
sebarang isu keselamatan makanan, sila hubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau
Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau facebook Bahagian
Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq.
Madu Asli Vs
Tiruan
..
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.