Manfaat Ubi Gadong
Manfaat
Ubi Gadong
Ubi gadong merupakan sejenis ubi yang
eksotik di negara kita. Ia mungkin menjadi salah satu sumber karbohidrat suatu
ketika dahulu, namun kini ubi gadong kian dilupakan. Oleh kerana ia mengandungi
komponen sianida dalam kumpulan alkaloidnya, ubi ini perlulah direndam dan
dicuci dengan bersih terlebih dahulu bagi membuang racun (discorina) sebelum
boleh dimakan atau digunakan sebagai ubatan.
Apa yang menarik, ekstrak daripada ubi ini
telah digunakan sebagai salah satu ramuan dalam penghasilan racun bagi
masyarakat tradisional Melayu dalam menuba ikan dan mengawal makhluk perosak
bagi penanaman padi. Selain itu ia turut digunakan oleh pengamal ilmu hitam
dalam ramuan santau atau sihir.
Oleh kerana ubi ini tidak lagi digunakan
secara meluas, maka kumpulan penyelidikan kami telah mengeksploitasi serta
memodifikasi hasil daripada ubi ini kepada suatu bahan yang lebih sofisikated.
Antaranya hidrogel, surfaktan, pengelmusi, titik nano dan salutan. Dalam siri
kajian ubi gadong, sebagai pengenalan, kumpulan penyelidikan kami akan
memperkenalkan tentang manfaat yang boleh diperoleh daripada ubi beracun ini.
1.0 Ubi
Gadong (Dioscorea
Hispida Dennst)
Dioscorea hispida Dennst
atau lebih dikenali sebagai ubi gadong di Malaysia adalah sejenis tumbuhan
monokotiledon. Dahulu, ubi gadong sangat terkenal di kalangan orang Melayu
terutamanya di negeri Terengganu dan Kedah tetapi kini ubi ini kian dilupakan.
Terdapat lebih kurang 1137 spesies Dioscorea yang
terdapat diseluruh dunia dan kajian saintifik mengenainya telah bermula sejak
tahun 1953 oleh para saintis di Amerika Syarikat. Taburan spesies ini sangat
meluas di mana ia meliputi dari utara India merangkumi China Selatan hingga ke
New Guinea.
Ia tumbuh secara meliar di kawasan seperti
hutan sekunder, belukar dan ada kalanya ditanam di halaman rumah serta mampu
hidup dalam pelbagai keadaan cuaca serta dapat hidup bertahun lamanya dan amat
sukar untuk mati. Terdapat beberapa nama dagangan bagi spesies Dioscorea hispida di
serata dunia. Antaranya adalah seperti Mitsuda dokoro (Jepun), Podava (India)
dan sikapa (Makassar). Di Malaysia sendiri ubi ini dikenali dengan pelbagai
nama seperti tuba ubi, ubi nasi, ubi cerok, ubi kendudok, ubi kipas, gadog,
gadong lilin, gadong mabuk, ubi arak dan taring pelanduk
2.0
Ciri-ciri Botani dan Taksonomi
Secara umum, ubi gadong adalah sejenis
tumbuhan yang merayap dan memanjat di mana ia boleh mencapai ketinggian 5
hingga 20 meter. Arah rambatannya adalah berputar ke kiri (melawan arah jam,
jika dilihat dari atas). Ciri khas ini penting untuk membezakan ubi gadong
dengan gembili (Dioscorea
aculeata) yang memiliki penampilan yang sama tetapi
arah putaran batang ke kanan (mengikut arah jam). Daunnya bewarna hijau pekat,
berbentuk tiga segi seakan-akan daun sirih dan tidak bercantum antara satu sama
lain dengan urat daun yang jelas kelihatan.
Ubi gadong membesar di dalam tanah seperti
ubi kayu dan ubi keledek. Dalam satu liang atau pangkal pokok terdapat beberapa
biji ubi dan berbentuk agak bulat dan boleh membesar sehingga mencapai beberapa
kilogram, berkulit keras nipis dan terdapat akar serabut disekelilingnya.
Kulitnya berwarna coklat kekuningan atau agak gelap sedikit bergantung kepada
jenis tanah. Apabila ubi gadong terlalu tua di dalam tanah kulitnya akan
bertukar menjadi warna kehijauan menunjukkan ia mengandungi kuantiti racun yang
tinggi. Kaedah tanaman lazimnya menggunakan keratan ubi dan jarang menggunakan
biji benih atau keratan batang.
3.0 Manfaat
Ubi Gadong
3.1
Perubatan (Mengubati penyakit)
Gadong adalah sejenis tumbuhan liar yang
boleh dimakan selepas proses pembuangan racun dilakukan. Ubi gadong biasanya
direbus atau dijadikan kerepek. Selain sebagai sumber makanan kepada penduduk
setempat, ubi gadong juga bermanfaat dalam mengubati pelbagai jenis penyakit.
Masyarakat di Indonesia dan selatan China menggunakan parutan ubi gadong
sebagai rawatan awal bagi penyakit kusta. Ia juga digunakan bagi mengubati
penyakit kutil, kapalan dan mata ikan manakala di Thailand pula, hirisan ubi
gadong digunakan untuk mengurangkan kekejangan perut juga menghilangkan nanah
pada kulit akibat luka.
Masyarakat di Filipina telah menggunakan
ubi gadong bagi melegakan penyakit arthritis dan rumatik. Ia juga boleh digunakan
untuk membunuh kutu (belatung) yang terdapat pada luka binatang. Bagi
masyarakat Melayu di Malaysia, ubi ini akan dikeringkan sebelum dijadikan bedak
untuk rawatan muka berjeragat dan jerawat. Turut dilaporkan bahawa masyarakat
di negara China telah menggunakan ekstrak ubi ini sebagai alfrodisiak dan
pembesaran payudara.
3.2
Pertanian (Racun Perosak Organik)
Ubi gadong juga bermanfaat dalam bidang
pertanian. Secara semulajadi, banyak serangga yang memakan tumbuhan yang
mempunyai kandungan pyrrolizidine
alkaloid. Hasilnya alkaloid ini akan terkumpul di
dalam badan serangga menyebabkan kerosakan saraf dan seterusnya mengakibatkan
kematian. Para petani di Kedah menggunakan ubi gadong untuk mengawal serangan
perosak tanaman terutamanya ulat pengorek batang di sawah padi. Para petani
akan menaburkan hirisan ubi gadong ke kawasan sawah padi. Kaedah ini didapati
berkesan untuk mengurangkan dan mengawal populasi ulat pengorek. Kematian ulat
pengorek mungkin disebabkan oleh racun dioscorina yang terdapat pada ubi
gadong.
Kajian yang dijalankan di Jepun dan
Filipina ke atas ubi gadong menunjukkan keupayaan ubi ini untuk mengawal
pertumbuhan larva serangga jenis Lepidoptera (kupu-kupu). Toksin ini merencat
sistem pencernaan larva Lepidoptera hingga menyebabkan pertumbuhannya terbantut
dan seterusnya mengakibatkan kematian. Ubi gadong berpotensi untuk dijadikan
racun organik bagi mengawal haiwan perosak seperti ulat pengorek tanah dan
siput gondang. Ubi gadong ini boleh digunakan sebagai salah satu alternatif
bagi menggantikan racun kimia yang tidak menjejaskan kesihatan manusia serta
mesra alam. Toksin organik ini tidak menyebabkan kesan residual, lebih selamat
untuk digunakan serta jauh lebih murah.
3.3 Industri
(Pewangi dan Peluntur)
Selain digunakan di dalam bidang perubatan
dan pertanian, ubi gadong juga berpotensi digunakan sebagai pewangi kerana
bunga kuning daripada ubi gadong berbau wangi dan dapat digunakan untuk
mengharumkan pakaian. Kebanyakan masyarakat di Bali telah menggunakan bunga
gadong untuk mewangikan pakaian dan sebagai perhiasan rambut. Cecair kuning
yang terdapat pada isi dan teras (sap) ubi gadong turut digunakan sebagai
peluntur pakaian.
4.0
Komposisi Nutrisi
Ubi bukan hanya sekadar
sebagai jaminan makanan dan punca mata pencarian tetapi merupakan sumber
nutrisi kepada berjuta penduduk di seluruh dunia. Ubi ini kaya dengan
karbohidrat, vitamin dan mineral terutamanya jika diambil dalam kuantiti yang
banyak. Kebanyakan spesies ubi ini mengandungi jumlah kalium yang tinggi, di
mana kalium dapat membantu untuk mengawal tekanan darah. Ubi gadong sangat
sesuai dimakan oleh penghidap tekanan darah tinggi tetapi tidak digalakkan
untuk pesakit yang mengalami kegagalan ginjal. Jika dahulu, ubi ini mungkin
menjadi makanan ruji bagi penduduk di Malaysia dengan dipelbagaikan kaedah
masakan seperti merebus, bakar, dibuat bingka dan juga kerepek. Namun begitu,
kini ubi ini tidak lagi popular mungkin disebabkan sumbernya yang sukar
diperoleh. Walaupun begitu, ubi ini masih lagi menjadi pilihan alternatif bagi
penduduk sekitar pantai timur Malaysia.
Prof. Madya Dr Azwan Lazim, Pensyarah kimia di Fakulti
Sains dan Teknologi, UKM
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.