Tasik Kenyir syurga kelulut
TASIK Kenyir
yang merupakan tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara, bukan sahaja
kaya dengan keindahan flora dan fauna serta menjadi ‘syurga’ bagi kaki pancing,
tetapi turut mempunyai kepelbagaian spesies kelulut.
Semua terbukti hasil Ekspedisi Kelulut Kenyir 2016 disertai
penyelidik Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan pemain industri kelulut di
negara ini melibatkan beberapa lokasi pemetaan seperti Pulau Burung, Pulau
Orkid, Air Terjun Lasir serta lubuk kelah di Sungai Petang.
Ekspedisi selama dua hari itu turut menemui spesies kelulut liar
yang sukar ditemui iaitu tetragonula melina (kelulut merah), selain kelulut
jenis homotrigona fimbriata, homotrigona aliceae, tetragonilla collina dan
tetragonula.
Jumpa kelulut jarang ditemui
Ketua Penyelidik Kelulut UMT, Prof Madya Dr Shamsul Bahri Abd
Razak berkata, selain membuat pemetaan kelulut, ekspedisi itu juga bertujuan
meluaskan jaringan dalam kalangan pemain industri seperti pengusaha, pemilik
syarikat dan peminat kelulut.
Menurutnya, menerusi ekspedisi itu, mereka berjaya membuat
pemetaan pada setiap persinggahan serta menemui spesies kelulut jarang ditemui,
tetragonula melina di sekitar Air Terjun Lasir dan pelbagai kelulut liar yang
tidak dikenal pasti.
“Selain turun ke lapangan, forum perbincangan isu berkaitan
kelulut juga diadakan bersama peserta sebagai pemindahan ilmu serta bertukar
pendapat dan pandangan. Berdasarkan penyelidikan yang kita jalankan, sehingga
kini terdapat 35 spesies kelulut ditemui di negara ini.
“Kita juga berjumpa pengusaha di Pulau Orkid yang ternak
kira-kira 30 koloni kelulut. Kita bantu pengusaha terlibat buat senarai kelulut
sesuai diternak atau sebaliknya kerana kelulut tidak hasilkan banyak madu lebih
sesuai untuk hobi,” katanya.
Beliau berkata demikian selepas Ekspedisi Kelulut Kenyir
melibatkan seramai 75 individu terdiri daripada penyelidik, pengusaha dan
penternak, pengumpul spesies kelulut serta pengamal media termasuk Sinar
Harian.
Perusahaan madu kelulut berpotensi tinggi
Dalam perkembangan sama, Dr Shamsul Bahri yang juga pensyarah
Pusat Pengajian Sains dan Teknologi Makanan UMT turut menggalakkan orang ramai
menceburi pengusahaan madu kelulut kerana mampu menjana pendapatan lumayan
serta berkhasiat tinggi.
Tambahnya, madu kelulut mempunyai penggemar tersendiri dan penglibatan
lebih ramai pengusaha dapat meningkatkan produktiviti memandangkan belum mampu
menampung permintaan tinggi dalam negara.
“Selain jana pendapatan, penghasilan lebih banyak madu kelulut
turut membolehkan penetapan standard dilaksanakan kerana di Malaysia sekarang
belum ada standard kita sendiri bagi madu kelulut ini.
“Penepatan standard ini penting untuk dieksport ke luar negara,
tapi kita perlu tingkat pengeluaran madu kelulut terlebih dahulu. Jika mahu
eksport, perlu ada lebihan dan sekarang permintaan dalam negara sendiri pun
tidak mencukupi," katanya.
Cara tradisional kurang tepat
Menurut Dr Shamsul Bahri, bagi yang mahu berjinak dalam
penternakan kelulut, mereka perlu ada pengetahuan asas termasuk mengenai
habitat, sumber diperoleh dan spesies bersesuaian kerana tidak semua kelulut
menghasilkan banyak madu serta sesuai diternak.
Katanya lagi, cara tradisional digunakan untuk menentukan sama
ada madu asli atau tidak, sebenarnya tidak tepat kerana kesahihan hanya dapat
dibuktikan melalui ujian makmal.
"Kini hampir 80 peratus penjualan madu tiruan terdapat di
pasaran," katanya.
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.