Kenyataan
Akhbar KPK 26 September 2016 – Isu Madu Capilano Didakwa Toksik dan Beracun
By DG of Health on September 26, 2016 •
Kementerian
Kesihatan mengambil maklum isu yang diviralkan melalui media sosial berhubung
laporan yang disiarkan melalui laman web https://kangaroocourtofaustralia.com/2016/09/17/australias-capilano-honey-admit-selling-toxic-and-poisonous-honey-to-consumers/
kebelakangan ini. Laporan tersebut mendakwa bahawa madu Capilano adalah toksik
dan beracun serta diperbuat daripada campuran madu yang diimport daripada
Negara China, Mexico, Argentina, Hungary dan Brazil.
Dalam
hal ini, Kementerian Kesihatan telah mendapat penjelasan daripada pihak
Suruhanjaya Tinggi Australia di Malaysia yang memberi jaminan bahawa semua madu
yang dieksport dari Australia adalah selamat. Mengikutnya semua madu yang
dihasilkan di Australia dan yang diimport ke Australia adalah tertakluk kepada
ujian pemantauan untuk memastikan ia mematuhi Australia New Zealand Food Standards Code.
Selain
dari itu, Kementerian Kesihatan sejak 1 Disember 2006 telah mengenakan syarat
untuk semua madu yang yang diimport ke Malaysia disertakan dengan sijil
kesihatan dari pihak berkuasa negara pengeksport yang mengesahkan
keselamatan madu tersebut. Pada masa yang sama, hasil pemantauan Kementerian
Kesihatan ke atas madu Capilano mendapati ia mematuhi Akta Makanan 1983 dan
Peraturan – Peraturan Makanan 1985.
Kementerian
Kesihatan sentiasa peka dan prihatin terhadap perkara-perkara yang boleh
mengancam kesihatan pengguna. Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan
berhubung sebarang isu keselamatan makanan, sila hubungi Pejabat Kesihatan
Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang
Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) http://fsq.moh.gov.my atau facebook BKKM www.facebook.com/bkkmhq.
Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah
Ketua Pengarah Kesihatan
Kementerian Kesihatan Malaysia
26 September 2016
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.