Pemanis tiruan berbahaya
12 April 2015 3:36 PM
“SEBELUM terkena, kawal pemakanan, jangan ikut nafsu.
Beringat sebelum terkena. Kurangkan makan nasi, minuman berkarbonat dan makanan
yang bergula.” Begitulah ungkapan khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada
seorang pesakit kencing manis yang pernah ditemu bual Mingguan Malaysia
baru-baru ini.
Ketika membacanya, mungkin kita sudah biasa mendengar
nasihat sedemikian. Namun, cerita sebaliknya banyak memberi pengajaran.
Bayangkan hidupnya yang ceria telah berubah. Nila (bukan nama sebenar) hanya
mengetahui dirinya menghidap kencing manis selepas melahirkan anak kedua. Namun
Nila tidak bersungguh-sungguh mengambil insulin bagi memastikan kencing
manisnya stabil. Sikap acuh tak acuh terhadap penyakit ini menyebabkan Nila
kehilangan kaki kirinya. Nasihatnya kepada generasi muda, kurangkan gula kerana
tanpa disedari ia boleh menjadi pembunuh.
Hakikatnya, kebanyakan masyarakat pada hari ini
menyedari tentang bahaya gula biasa yang mengandungi kalori dan menjadi punca
penyakit diabetes. Jadi, mereka kini lebih peka dan mula menggunakan gula
tiruan atau pemanis gantian yang dikatakan bebas kalori dan baik untuk tubuh
badan.
Sejauh manakah kebenaran kenyataan ini? Pemanis tiruan
merupakan alternatif kepada mereka yang inginkan rasa manis tetapi tidak
mahukan kalori yang berlebihan daripada gula biasa. Pemanis tiruan banyak
digunakan dalam makanan dan minuman proses yang dipromosikan sebagai rendah
kalori atau “diet” atau “tiada gula”. Gula ini sepatutnya lebih baik untuk
kesihatan. Pemanis tiruan ini mempunyai rasa yang manis tetapi mempunyai kalori
yang rendah dan secara umumnya dikatakan baik untuk menurunkan berat badan dan
membantu pesakit kencing manis mengawal paras gula dalam darah.
Pun begitu, kajian menunjukkan pemanis tiruan yang
dipek mempunyai kesan sampingan yang boleh memudaratkan kesihatan manusia. Pada
2008, para pengkaji di Universiti Purdue melaporkan satu kajian yang dijalankan
ke atas beberapa tikus mendapati kandungan sakarin (saccharin) yang ada dalam
pemanis tiruan tersebut mampu mengubah selera makan haiwan tersebut.
Kesan sampingan
Bagaimanapun, ketua kumpulan pedagang pemanis tiruan
menafikan dakwaan tersebut dengan mengatakan bahawa kesan sampingan tersebut
tidak semestinya berlaku ke atas manusia.
Profesor Madya bahagian Sains Psikologi di Institut
Kajian Perlakuan Inges, Universiti Purdue, Amerika Syarikat, Susan Swithers
berkata, tikus uji kaji memakan yogurt yang mengandungi pemanis tiruan tersebut
menjadi gemuk dan selera makan bertambah dengan mendadak.
“Perlu dihebahkan di sini bahawa pengambilan makanan
atau minuman yang mengandungi pemanis tiruan mampu mengubah sistem semula jadi
tubuh badan manusia.
“Bermakna, ia mampu mengubah hormon tahap selera
semula jadi manusia yang sepatutnya merasa kenyang sebelum hormon semula jadi
tersebut bertindak sendiri.
“Kita biasanya akan berhenti makan sebelum tubuh badan
kita menyerap semua kalori yang terkandung dalam makanan yang dimakan. Salah
satu sebab untuk kita berhenti makan ialah disebabkan naluri semula jadi
ditambah dengan pengajaran yang diperoleh daripada pengalaman lalu. Sebagai
contoh, “Selepas saya memakan makanan ini, saya akan merasa kenyang untuk satu
jangka masa yang agak lama,” jelas Swithers lagi.
Sementara itu, satu laporan pada 2010 menyatakan
pengambilan diet yang kaya sodium atau minuman dengan pemanis tiruan akan
meningkatkan risiko seseorang mengalami kemerosotan fungsi buah pinggang.
Dua kajian terhadap kaitan antara pengambilan sodium
dan minuman manis dengan kemerosotan fungsi buah pinggang telah dijalankan oleh
Dr. Julie Lin dan Dr. Gary Curhan dari Hospital Wanita Brigham, Massachusettes,
Amerika Syarikat. Mereka mendapati pengambilan sekurang-kurangnya dua hidangan
minuman soda setiap hari boleh mempercepatkan kadar kemerosotan fungsi buah
pinggang sebanyak dua kali ganda.
Penafian: Semua Komen di bawah tidak mencerminkan pendirian atau
pandangan Utusan, ia merupakan pandangan peribadi penulis.
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.