Aditif
Makanan bermaksud
apa-apa bahan yang dimasukkan dengan sengaja ke dalam atau pada makanan dalam
kuantiti kecil bagi mempengaruhi kualiti penyimpanan, tekstur, konsistensi,
rupa, bau, rasa, kealkalian atau keasidan makanan tersebut, ataupun secara
tidak langsung semasa pemprosesan, penyimpanan atau pembungkusan.
Bahan
Pengawet: Apa-apa
bahan yang apabila ditambah pada makanan boleh menyekat, merencat atau menahan
proses penguraian, penapaian atau pengasidan makanan tersebut.
Peraturan
Makanan 1985 membenarkan penggunaan asid benzoik, asid sorbik, sulfur dioksida
dan asid propionik sebagai bahan pengawet bagi sampel-sampel tertentu pada
tahap seperti yang telah dinyatakan dalam Jadual Keenam, Peraturan Makanan
1985.
Seksyen
Makanan menyediakan
perkhidmatan analisis menggunakan High Performance Liquid Chromatography
( HPLC ), Ion Chromatography ( IC ) dan Gas Cromatography (GC)
yang boleh mengesan bahan pengawet tersebut pada tahap yang rendah secara
tepat.
Bahan
pewarna : Apa-apa
bahan yang apabila ditambah pada makanan boleh memberi warna pada makanan
tersebut. Analisis yang dijalankan meliputi kedua-dua bahan pewarna iaitu bahan
pewarna yang dibenarkan dan bahan pewarna yang tidak dibenarkan seperti Sudan,
Para Red, Rhodamine B, Orange II,Orange RN dan lain-lain.
Pemanis
Tiruan Tanpa Zat : Pemanis
tiruan tanpa zat adalah sebatian yang dicampurkan ke dalam makanan untuk
memberikan rasa manis tetapi tidak mempunyai zat. Bahagian Kimia Makanan
menganalisis pemanis tiruan tanpa zat termasuk sakarin dan siklamat.
Bahagian
Kimia Makanan juga menyediakan analisis aditif makanan yang lain iaitu :
- Antipengoksida
- Kondisioner makanan
- Penambah Perisa
Kemaskini: Mei 25, 2018 pada 11:26 am
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.