Kenyataan
Akhbar KPK 17 Ogos 2016 – Isu Penjualan Madu Palsu
By DG of Health on August 17, 2016 •
Kementerian
Kesihatan mengambil maklum laporan oleh akhbar Kosmo pada 15 Ogos 2016 di
mukasurat 3 bertajuk “Lambakan madu palsu, sintetik” dan pada 16 Ogos 2016 di
mukasurat 2 bertajuk “Kandungan toksik bawa maut“. Laporan tersebut menyatakan
bahawa 80% madu yang dijual di negara ini merupakan madu palsu berdasarkan
kandungan hydroxymethyl
fulfural (HMF) yang terlalu tinggi dan aktiviti enzim yang kurang
daripada paras yang ditetapkan oleh standard antarabangsa. Madu palsu ini
didakwa boleh mengundang pelbagai penyakit dalam jangka masa panjang.
Gambar: Kosmo
Kementerian
Kesihatan ingin menjelaskan bahawa kandungan HMF merupakan indikator kualiti
madu dan kandungannya akan meningkat apabila suhu meningkat dan tempoh
penyimpanan bertambah. Menurut The
Federal Institute for Risk Assessment (BfR), Jerman, HMF tidak
memberikan kesan toksik kepada kesihatan manusia.
Peraturan
130, Peraturan-Peraturan Makanan 1985 di bawah Akta Makanan 1983 menetapkan
standard bagi madu. Kegagalan mematuhi peraturan tersebut adalah satu kesalahan
dan jika sabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM5,000 atau dipenjara
tidak melebihi tempoh dua (2) tahun.
Kementerian
Kesihatan telah menjalankan pemantauan ke atas madu tempatan di peringkat
pemprosesan dan sehingga kini, hasil pemantauan menunjukkan bahawa satu (1)
sampel tidak mematuhi standard yang ditetapkan di bawah Peraturan 130,
Peraturan-Peraturan Makanan 1985. Kementerian Kesihatan akan meneruskan
pemantauan bagi memastikan madu yang dijual di pasaran adalah tulen.
Selain
itu, Kementerian Kesihatan telah memperkenalkan Skim Pensijilan Makanan
Autentik bagi madu mulai 19 Januari 2016. Pengeluar madu adalah digalakkan
untuk menyertai skim ini. Maklumat lanjut mengenai skim tersebut boleh didapati
di laman sesawang Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan http://fsq.moh.gov.my .
Kementerian
Kesihatan menasihatkan orang ramai agar membuat aduan mengenai penjualan
madu yang disyaki palsu di Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat
Kesihatan Daerah yang terdekat atau melalui laman web http://moh.spab.gov.my atau Facebook Bahagian Keselamatan
dan Kualiti Makanan www.facebook.com/bkkmhq.
DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH
KETUA PENGARAH KESIHATAN
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
17 Ogos
2016
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.