KENYATAAN AKHBAR
KETUA PENGARAH
KESIHATAN MALAYSIA
ISU UDANG KERING
DISEMBUR DENGAN BAHAN YANG TIDAK
DIKETAHUI
Kementerian Kesihatan Malaysia
mengambil maklum laporan bertajuk
“Dried shrimps sprayed with
substance caught on clip” yang disiarkan di
akhbar The Star bertarikh 20
Oktober 2016 di muka surat 4. Laporan
tersebut menyatakan terdapat
rakaman video yang menjadi viral dalam
media sosial memaparkan dua
lelaki menyembur sesuatu bahan ke atas
udang kering untuk jualan di
pasar besar Kota Kinabalu, Sabah.
KKM telah menjalankan siasatan
terhadap perkara ini dan hasil siasatan
menunjukkan bahan yang disembur
adalah pewarna yang tidak
dibenarkan dalam udang kering di
bawah Akta Makanan 1983.
Sehubungan itu KKM akan mengambil
tindakan perundangan terhadap
penjual udang terbabit.
Penggunaan bahan pewarna yang tidak
dibenarkan dalam udang kering
adalah satu kesalahan di bawah
Seksyen 13B(2) Akta Makanan 1983 dan
sesiapa yang disabitkan kesalahan
boleh didenda RM 20,000 atau
penjara tidak melebihi 5 tahun
atau kedua-duanya.
KKM sentiasa peka dan prihatin
terhadap perkara-perkara yang boleh
mengancam kesihatan pengguna.
Sekiranya pengguna mempunyai
sebarang kemusykilan berhubung
sebarang isu keselamatan makanan,
sila hubungi Pejabat Kesihatan
Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri
terdekat atau melalui laman
sesawang http://moh.spab.gov.my
atau facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti
Makanan (BKKM)
DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH
Ketua Pengarah Kesihatan
28 Oktober 2016
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.