KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
KENYATAAN AKHBAR KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA
ISU AIS KOTOR DI PASARAN
Kementerian
Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil maklum laporan akhbar Sinar Harian pada 10
dan 11 Oktober 2016 serta laporan akhbar Malay Mail pada 11 Oktober 2016
mengenai dakwaan ais yang dijual di pasaran adalah kotor dan dikhuatiri boleh
menjejaskan kesihatan pengguna.
KKM
ingin menegaskan bahawa di bawah Peraturan 394A, Peraturan-Peraturan Makanan
1985 semua kilang ais perlu dilesenkan oleh KKM dan mana-mana kilang ais yang
tidak berlesen akan dikenakan tindakan penguatkuasaan. Dalam hal ini, pemilik kilang
ais yang beroperasi tanpa lesen dari KKM boleh dikenakan denda tidak melebihi
RM5,000 atau penjara tidak melebihi dua (2) tahun. Sehingga kini, terdapat 118
kilang ais berlesen dengan KKM di seluruh negara manakala 21 kilang ais masih
dalam proses kelulusan lesen.
KKM
juga sentiasa menjalankan pemantauan ke atas kilang ais yang beroperasi di
negara ini bagi memastikan pengilang ais mematuhi peraturan yang telah
ditetapkan. Di antara perkara penting yang diperiksa dan perlu dipatuhi oleh
pengusaha kilang ais adalah seperti tiada haiwan di premis, peralatan yang bersih, sumber air yang
bersih, amalan pengendalian ais yang bersih dan pengendali makanan yang
mendapat suntikan anti-tifoid.
Pada tahun 2015, sebanyak 304 pemeriksaan ke atas kilang ais
telah dijalankan dan 17 kilang ais telah diambil tindakan penguatkuasaan.
Manakala pada tahun 2016 sehingga bulan Ogos, sebanyak 225 pemeriksaan ke atas
kilang ais telah dijalankan dan 25 kilang ais telah diambil tindakan
penguatkuasaan.
Sekiranya pengguna, pihak media dan lain-lain pihak mempunyai
maklumat kilang ais yang beroperasi dalam keadaan yang kotor, mereka adalah
diminta untuk membuat laporan berserta maklumat yang lebih terperinci termasuk
lokasi dan nama kilang berkenaan kepada KKM melalui Pejabat Kesihatan Daerah
(PKD) atau Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) terdekat atau melalui laman web
http://moh.spab.gov.my atau facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti
Makanan www.facebook.com/bkkmhq. Ini dapat membantu siasatan dijalankan bagi
memastikan kilang tersebut mengikut piawaian yang ditetapkan dan dapat menjamin
keselamatan pengguna.
Datuk Dr.
Noor Hisham Abdullah
Ketua Pengarah Kesihatan
Malaysia
13
Oktober 2016
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.