ISU KANDUNGAN LOGAM
BERAT DAN BAHAN KIMIA DALAM PERKAKAS DAPUR SERAMIK
Kementerian Kesihatan mengambil
maklum laporan oleh akhbar The Star pada 9 Julai 2016 di mukasurat 14 bertajuk
"Health risk in household ware".
Laporan itu menyatakan bahawa
kajian awal yang dijalankan oleh pihak Malaysian Association of Standard Users
bersama Greenfinite Sdn Bhd mendapati bahawa kesemua lapan perkakas dapur
seramik yang diuji mereka dengan kaedah X-ray Fluorescence Spectrometry
mengandungi logam berat dan bahan kimia pada paras yang tinggi.
Mengikut subperaturan 28(4),
Peraturan-Peraturan Makanan 1985 di bawah Akta Makanan 1983, barangan seramik
yang digunakan dalam penyediaan, pembungkusan, penstoran, penyerahhantaran atau
pendedahan makanan perlu diuji mengikut Malaysian Standard MS 1SO 6846-1
Ceramic ware, glass ceramic ware and glass dinnerware in contact with food –
Release of lead and cadmium –
Part 1: Test method. Jumlah
plumbum dan cadmium yang dibebaskan daripada barangan seramik tersebut tidak
boleh melebihi kadar maksimum yang dibenarkan sebagaimana yang ditetapkan dalam
peraturan tersebut.
Kegagalan mematuhi peraturan
tersebut 2 adalah satu kesalahan dan jika disabit kesalahan, boleh didenda
tidak melebihi RM5,000 atau dipenjara tidak melebihi tempoh dua (2) tahun.
Kementerian Kesihatan ingin
menjelaskan bahawa kaedah analisis X-ray Fluorescence Spectrometry yang
digunakan oleh pihak Malaysian Association of Standard Users adalah berbeza
dengan kaedah yang digunakan oleh Kementerian Kesihatan.
Malaysian Association of Standard
Users menggunakan kaedah analisis X-ray Fluorescence Spectrometry untuk
mengukur kandungan logam berat yang terdapat dalam perkakas dapur seramik dan
bukannya kandungan logam berat yang dibebaskan oleh perkakas dapur seramik.
Dalam hal ini, kaedah analisis
yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan sepertimana yang diperuntukkan dalam
subperaturan 28(4), Peraturan-Peraturan Makanan 1985 adalah lebih sesuai kerana
ia menganalisa kandungan logam berat yang dibebaskan oleh perkakas dapur
seramik ke dalam makanan bagi tujuan menilai risiko kepada pengguna.
Dalam pada itu, Kementerian
Kesihatan telah menjalankan pemantauan ke atas perkakas dapur seramik yang
dijual di pasaran dan sehingga kini hasil pemantauan menunjukkan bahawa hanya
satu perkakas dapur seramik dikesan membebaskan logam berat plumbum melebihi
had yang dibenarkan. Kementerian Kesihatan sentiasa peka dan prihatin terhadap
perkaraperkara yang boleh mengancam keselamatan pengguna.
Dengan penguatkuasaan yang
bersungguh dan berterusan, Kementerian Kesihatan memberi jaminan bahawa tahap
keselamatan dan kualiti 3 makanan adalah terkawal.
Pengguna boleh menghubungi
Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat atau
melalui laman web http://moh.spab.gov.my atau
laman Facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan www.facebook.com/bkkmhq jika terdapat
aduan berkaitan keselamatan makanan.
DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia
10 Julai 2016
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.