PADANG TERAP 10 Feb.
- Jika masyarakat hari ini menjadikan buah-buahan seperti betik atau epal
sebagai pencuci mulut, seorang wanita yang kini berusia 100 tahun gemar memakan
buah pinang setiap kali selepas makan nasi sekali gus menjadi rahsia dia bebas
daripada sebarang penyakit.
Meliah Md. Diah yang masih mampu berjalan
memberitahu, dia akan menumbuk pinang menggunakan gobek untuk menghancurkannya
terlebih dahulu sebelum dimakan. Ujarnya, dia mengamalkan memakan pinang sejak
usia muda dan turut menikmati buah itu pada waktu pagi, petang serta malam.
"Pinang perlu dihancurkan dahulu supaya
senang dimakan kerana saya sudah tidak ada gigi, kadang-kadang saya kunyah
pinang bersama daun sirih. "Cucu saudara saya akan pastikan bekalan pinang
mencukupi, kebetulan pokok pinang ada di sekitar kawasan rumah jadi mudahlah
mendapatkannya dan tidak perlu beli di kedai," kata Meliah ketika ditemui
di rumahnya di Kampung Nako Nambua di sini hari ini.
Meliah baru-baru ini menjadi perhatian ramai
apabila akhbar melaporkan kisah hidupnya yang terpaksa menjaga anak, Abd.
Rahman Saud, 62, yang cacat akibat sawan sejak kecil, selepas tiga orang anak
dan suaminya, Saud Ismail meninggal dunia. Meliah yang tidak menghidapi
sebarang penyakit berkata, ulam- ulaman seperti petai, jantung pisang, pucuk
putat dan jering turut diamalkan.
"Cuma telinga saya kurang dengar dan
mata sudah kabur tetapi saya masih kenal kalau ada saudara datang
menjenguk," ujarnya.
Sementara itu, cucu saudaranya, Siti
Zaleha Yunus, 68, berkata, jika diikutkan usia sebenar nenek saudaranya itu
lebih 100 tahun.
"Dia beritahu saya, sewaktu buat kad
pengenalan dahulu usianya sudah 19 tahun dan ketika itu sudah mempunyai anak
kerana dia berkahwin pada usia muda," katanya.
Tambahnya, Meliah yang ketika muda dahulu
bekerja sebagai pesawah, memakan beras yang dihasilkan sendiri mengikut kaedah
tradisional iaitu dengan menumbuk padi dalam lesung. Beras ini masih segar dan
masih ada kulit ari yang kaya dengan vitamin dan pelbagai khasiat. Beras dahulu
juga tidak menggunakan baja kimia seperti masa sekarang. Orang zaman dahulu
tidak juga menggunakan racun kimia. Malah membajak sawah menggunakan kerbau dan
peralatan bajak tradisional.
"Macam sekarang, kami beli sahaja beras
kerana mana ada orang menghasilkan beras menggunakan kaedah lama lagi namun dia
tetap berselera makan. "Selain itu Meliah juga gemar memakan ikan keli
terutama ikan keli bakar atau masak kari dan setiap kali ke pasar dia akan
kirim kepada saya," katanya. Pinang-ulam-rahsia-usia-100-tahun
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.