Total Pageviews

Monday 1 April 2019

Pucuk Cemperai


Pucuk Cemperai


Ini lah yang saya cari di pekan sehari Temerloh. Masa budak-budak dulu selalu makan pucuk cemperai masak lemak putih dan pucuk cemperai masak air. Sedap sangat.Daun ini ada bau dia yang tersendiri dan rasanya manis macam pucuk manis tapi lebih sedap. Susah nak cari pucuk ini, Dekat tempat saya dah tak pernah jumpa. Tapi baru-baru ni abah saya ada cuba tanam pokok cemperai, tapi susah nak membesar, kemetot pokoknya, bila la nak merasa makan pucuk cemperai percuma yang sedap. 

Masa saya beli pucuk ni di Temerloh, makcik-makcik penjual tu kata saya datang waktu yg tak berapa tepat, diorang kata pucuk cemperai akan banyak bila daun pokok getah luruh (kalau tak silap saya la, tapi memang ada kaitan dengan pokok getah). Pokok ni selalunya tumbuh di ladang-ladang getah, dibawah teduhan pokok getah.
Satu pekan sehari itu saya cari pucuk ini, dapatlah sikit-sikit pada satu-satu tempat. Bawa balik rumah dan masak tapi rasanya dah tak sesedap waktu dulu-dulu. Mungkin sebab dah dewasa, benda yang dulu-dulu kita rasa sedap sangat sebenarnya biasa-biasa jer. Tapi kalau lah pokok cemperai ini senang nak hidup memang saya akan tanam pokok ini banyak-banyak.

Khasiat pucuk cemperai yang saya temui di sini

CEMPERAI adalah sayuran tradisional yang amat digemari. Pucuk dan daun mudanya boleh dimasak lemak, masak manis atau dimasak mengikut resipi tradisional.

Selain sebagai sayuran, cemperai juga dikatakan baik untuk mengubati ulser dan sakit sendi tulang. Akar dan daunnya ditumbuk serta dibuat poltis untuk mengurangkan ulser. Air rebusan akarnya pula dapat mengubati sakit sendi tulang.
Sayuran berkhasiat tinggi ini semakin hari semakin dilupakan. Kebanyakan generasi muda tidak lagi mengenali tanaman ini.

Pokok cemperai adalah jenis pokok renek dan pokok bersaiz kecil setinggi empat meter. Daunnya ovat, bujur atau lanseolat berukuran 4 – 2
0 sentimeter (sm) panjang dan 2 – 10 sm lebar.
Infloresennya panikel dengan bunga yang berwarna kehijauan. Buahnya drup, elipsoid, 1 – 1.5 sm panjang dan 0.5 – 1 sm lebar, berwarna kuning limau dan kemerahan apabila masak.
Pucuk cemperai mengandungi khasiat makanan yang tinggi. Dalam tiap-tiap 100 gram (g) bahagian yang boleh dimakan pucuk cemperai mengandungi:
air 72.0 g,
protein 7.0 g,
lemak 0.4 g,
karbohidrat 14.0 g,
serat 4.7 g,
kalsium 120 miligram (mg),
fosforus 72 mg,
ferum 1.9 mg,
natrium 8 mg,
kalium 557 mg,
karotena 2260 ug,
Vitamin A 377 ug,
vitamin B 1 0.1 mg,
vitamin B 2 0.42 mg,
niasin 0.7 mg,
vitamin C 63.8 mg.

Pokok cemperai jarang ditanam dan kebanyakan tumbuh liar di hutan. Di kampung pokok ini ditanam di sekitar rumah untuk keperluan dapur.

Pokok ini mudah dibiakkan dengan menyemai bijinya atau dengan keratan batang.
Biji daripada buah yang cukup masak disemai dalam kotak semaian yang diisi dengan pasir yang bersih.
Anak pokok yang baik percambahannya dipindahkan ke dalam karung plastik yang diisi dengan tanah hutan dan kemudian diletakkan di bawah pokok atau di tempat redup.
Apabila anak pokok ini mencapai ketinggian satu meter atau lebih, barulah ditanam ke tanah.
Pokok ini boleh juga dibiakkan dengan keratan batang.
Batang atau ranting berukuran 1 – 1.5 meter di tanam terus ke tanah. Batangnya juga boleh dibuat turus pagar untuk terus hidup.
Pokok ini tidak memerlukan penjagaan yang rapi tetapi memerlukan tanah agak subur dan mendapat sedikit lindungan cahaya matahari.

FAKTA: Cemperai Setiap 100 g pucuk cemperai mengandungi

air 72.0 g,
protein 7.0 g,
lemak 0.4 g,
karbohidrat 14.0 g,
serat 4.7 g,
kalsium 120 mg,
fosforus 72 mg,
ferum 1.9 mg,
natrium 8 mg,
kalium 557 mg,
karotena 2260 ug,
Vitamin A 377 ug,
vitamin B 1 0.1 mg,
vitamin B 2 0.42 mg,
niasi 0.7 mg,
vitamin C 63.8 mg







..

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.