KANDUNGAN LOGAM BERAT
DALAM MAKANAN LAUT DAN KADAR PENGAMBILANNYA OLEH PENDUDUK DI TANJUNG KARANG,
SELANGOR
Tukimat Lihan, Norazura Ismail, Muzneena Ahmad Mustapha
& Sahibin Abd Rahim
Pusat Pengajian Sains Sekitaran dan Sumber Alam Fakulti
Sains dan Teknologi,
Universiti Kebangsaan Malaysia
ABSTRAK
Makanan laut merupakan salah satu sumber
makanan yang berpotensi tinggi dicemari logam berat akibat daripada pelbagai
aktiviti yang dijalankan oleh manusia. Di dalam kajian ini, kandungan logam Cu,
Fe, Zn, Pb, Ni dan Cd dalam makanan laut dikaji bagi mengganggarkan jumlah
pendedahan penduduk Tanjung Karang terhadap logam berat dengan menggunakan
kaedah "Market Basket Study". Beberapa jenis makanan laut dibeli
daripada pelabuhan perikanan Bagan Pasir, Tanjung Karang bagi menentukan jumlah
kandungan logam berat di dalamnya. Kaedah penghadaman basah dengan kombinasi
asid nitrik pekat dan asid perklorik pekat dengan nisbah 3:1 digunakan bagi
menentukan kepekatan logam berat dalam sampel. Logam-logam berat tersebut
dianalisa dengan menggunakan Spektrofotometer Penyerapan Atom (AAS). Kepekatan
logam berat yang telah ditentukan dibandingkan dengan Jadual Makanan Seimbang
penduduk Malaysia bagi menentukan status pendedahan logam yang dikaji dalam
sehari. Anggaran pengambilan logam-logam berat oleh penduduk yang dikaji ialah
0.17 mg/hari bagi logam Cu, 0.44 mg/hari bagi logam Fe, 0.58 mg/hari bagi logam
Zn, 0.008 mg/hari bagi logam Pb, 0.007 mg/hari bagi logam Ni dan 0.031 mg/hari
bagi logam Cd.
PENGENALAN
Sejak kebelakangan ini air semulajadi
telah banyak dicemari oleh bahan toksik daripada pelbagai sumber. Spesies
hidupan laut kini semakin terancam bukan sahaja kerana kewujudan logam secara
semulajadi di dalam laut tetapi juga hasil daripada aktiviti manusia.
Bahan-bahan toksik ini boleh mengurangkan kemampuan sistem air untuk
membekalkan sumber protein yang murah terutamanya ikan kepada masyarakat
tempatan dan memberi kesan buruk kepada diet manusia [I].
Kebelakangan ini kesedaran mengenai
kandungan logam berat dalam makanan laut khususnya ikan mulai mendapat
perhatian kerana ikan merupakan sumber protein yang utama. Di Malaysia, ikan
adalah sumber protein yang utama di mana ia menyumbang sebanyak 23% protein
haiwan yang dimakan. Secara globalnya, manusia mengambil lebih banyak ikan
sebagai sumber protein berbanding haiwan-haiwan lain. Food and Agriculture
Organization dan World Health Organization menganggarkan antara 15 hingga 20%
sumber protein haiwan adalah daripada haiwan akuatik terutamanya ikan [2].
Kajian ini bertujuan untuk menentukan
kandungan logam berat di dalam ikan dan menganggarkan jumlah pengambilan logam
berat oleh penduduk di Tanjung Karang di dalam diet mereka.
METODOLOGI
Kaedah persampelan 'market basket study'
dianggap sesuai untuk menentukan kandungan unsur logam di dalam makanan.
Pemilihan jenis makanan laut mengambilkira. spesies yang mudah diperolehi oleh
populasi yang dikaji. Di dalam kajian ini, sampel bagi semua jenis makanan laut
dibeli daripada pasar di pelabuhan perikanan Bagan Pasir di Mukim Tanjung
Karang. Sampel-sampel ini kemudiannya dimasukkan ke dalam kotak ais untuk
penyimpanan sementara. Di makmal, sampel disimpan di dalam peti sejuk pada suhu
-20o C sebelum dianalisis.
Kaedah pengekstrakan yang digunakan
ialah kaedah penghadaman basah dengan sedikit pengubahsuaian [3]. Dalam kaedah
ini asid nitrik dan asid perklorik digunakan dengan nisbah 3:1. Penganalisaan
bagi kandungan setiap logam di dalam larutan sampel dilakukan menggunakan
Spektrofotometer Penyerapan Atom (AAS) model Perkin Elmer Model 4400 (untuk
logam-logam Cd, Pb, dan Ni) dan Model 3300 (untuk logam-logam Cu, Zn dan Fe).
Anggaran kepekatan logam berat yang
diambil oleh penduduk dalam sehari ditentukan dengan membandingkan data
kepekatan logam dalam setiap sampel dengan Jadual Makanan Seimbang (Food
Balance Sheet) penduduk Malaysia.
HASIL DAN PERBINCANGAN
Penentuan logam berat dalam makanan laut
boleh ditentukan dengan menggunakan beberapa kaedah.
Setiap kaedah mempunyai kebaikan dan
kekurangannya yang tersendiri. Kajian-kajian yang menggunakan kaedah
keseluruhan diet sebenarnya dapat memberikan maklumat mengenai aras bahan
pencemar di dalam makanan. Kaedah keseluruhan diet yang digunakan dalam kajian
ini ialah dengan menggunakan pendekatan analisis makanan individu.
Secara keseluruhannya terdapat 15
spesies makanan laut yang telah dianalisis dalam kajian ini. Kandungan logam
berat di dalam makanan laut yang dianalisa ditunjukkan di dalam Jadual 1 dan 2.
Jadual 3 pula menunjukkan anggaran pengambilan logam berat melalui makanan laut
oleh penduduk yang dikaji.
Anggaran pengambilan logam berat dalam
sehari ditentukan dengan membandingkan nilai daripada Jadual Makanan Seimbang
(FBS) bagi rakyat Malaysia. Berdasarkan nilai FBS (1994), jumlah makanan laut
yang diambil oleh penduduk di Malaysia adalah sebanyak 65.7 g/hari. Jadual
Makanan Seimbang memberikan gambaran komprehensif tentang bentuk makanan dan
menyediakan anggaran kuantiti yang sesuai penggunaan sesuatu kelas makanan
penduduk bagi sesebuah negara dalam jangka masa tertentu.
Logam Kuprum
Kandungan logam Cu yang dikaji dalam 15
spesies makanan laut berada di dalam julat 0.29 mg/kg hingga 8.26 mg/kg.
Kepekatan logam ini paling tinggi dikesan dalam udang kertas manakala ikan
kembung mencatatkan kepekatan terendah. Terdapat perbezaan yang signifikan (p
<0.05) di antara 15 spesies makanan laut yang dianalisis. Kadar penyerapan dan toleransi ikan terhadap pencemaran adalah dipengaruhi oleh umur, saiz dan jantina [4]. Pengambilan logam Cu oleh penduduk di kawasan kajian dalam sehari pada amnya berada di dalam julat yang kecil iaitu di antara 0.02 mg/hari hingga 0.54 mg/hari dengan purata pengambilan sebanyak 0.17 mg/hari. Jumlah ini jauh lebih rendah berbanding aras yang disarankan oleh National Academy of Sciences iaitu sebanyak 2 mg hingga 3 mg sehari. WHO pula menganggarkan pengambilan logam ini per hari dalam julat 1 mg/hari hingga 3 mg/hari [5]. FAO/WHO pula menyarankan anggaran pengambilan logam Cu bagi lelaki dewasa tidak melebihi 12 mg/hari manakala bagi perempuan dewasa tidak melebihi 10 mg/hari [2]. Kanak-kanak pula memerlukan lebih banyak kuantiti logam ini di dalam makanan berbanding orang dewasa bergantung kepada berat badan. >
Logam
Ferum Semua sampel makanan laut yang
dikaji menunjukkan kandungan logam ini dalam julat 0.67 mg/kg hingga 33.14
mg/kg. Udang harimau mempunyai kepekatan logam Fe yang paling tinggi manakala
ikan senangin mempunyai kepekatan logam Fe terendah. Ujian statistik yang
dilakukan menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan (p < 0.05) bagi
kepekatan logam Fe di antara setiap spesies makanan laut yang dikaji.
Jumlah pengambilan logam Fe bagi 15
spesies yang dikaji secara amnya adalah rendah kecuali udang harimau iaitu
sebanyak 2.18 mg/hari. Nilai ini merupakan nilai pengambilan tertinggi yang
diperolehi di kalangan spesies makanan laut yang dikaji. Sementara itu, nilai
terendah dicerap di dalam ikan senangin iaitu sebanyak 0.04 mg/hari. Purata
anggaran pengambilan logam ini melalui makanan laut oleh penduduk yang dikaji
ialah 0.44 mg/hari. Nilai ini lebih rendah daripada pengambilan yang
dianggarkan di Kuala Selangor, Selangor iaitu sebanyak 1.02 mg/hari [6] dan
0.83 mg/hari di Kuala Kemaman, Terengganu [7]. Had yang disarankan bagi
pengambilan logam Fe dalam diet ialah 18 mg/hari [8]. UK Department of 200 The
Malaysian Journal of Analytical Sciences Vol 10 No 2 (2006): 197-204 Health and
Social Society mengesyorkan pengambilan sebanyak 10.0 mg/hari bagi lelaki dan
12.0 mg/hari bagi wanita dalam pengambilan logam Fe yang merangkumi semua kelas
makanan [3].
Logam Zink
Pada amnya, kandungan logam Zn di dalam
15 spesies makanan laut yang dianalisis berada pada aras yang lebih tinggi
berbanding logam-logam lain yang dikaji kecuali pada ikan semilang, cencaru,
siakap dan udang harimau. Sebahagian besar daripada makanan dan minuman
mengandungi logam Zn dan sumber logam ini yang utama adalah daripada makanan
laut [3]. Dalam kajian ini kandungan logam Zn di dalam setiap spesies makanan
laut berada dalam julat 1.64 mg/kg hingga 18.28 mg/kg. Kepekatan logam ini
paling tinggi dikesan pada spesies ketam bunga manakala paling rendah pada ikan
siakap. Had maksimum yang dibenarkan oleh USFDA adalah sebanyak 40 mg/kg. Ujian
statistik yang dilakukan menunjukkan terdapat perbezaan secara signifikan (p
< 0.05) pada setiap spesies makanan laut yang dikaji. Jumlah pengambilan
logam Zn oleh populasi kajian adalah dalam julat 0.11 mg/hari hingga 1.20
mg/hari dengan purata sebanyak 0.58 mg/hari. Hasil kajian yang dilakukan di Kuala
Kemaman, Terengganu menunjukkan anggaran pengambilan logam ini dalam sehari
adalah sebanyak 0.64 mg/hari [7]. Kajian yang dijalankan di United Kingdom
melalui "Total Diet Study" menganggarkan pengambilan sebanyak 8.4
mg/hari melalui makanan laut [9]. Pengambilan logam, ini dalam keseluruhan
makanan laut yang dikaji adalah dalam julat yang sesuai untuk keperluan tubuh
kerana anggaran pengambilan yang disarankan dalam sehari adalah sebanyak 15
mg/hari meliputi semua kelas makanan [3, 10].
Logam Plumbum
Plumbum merupakan logam berat yang tidak
diperlukan oleh tubuh manusia. Kepekatan logam ini adalah berubah-ubah dan
biasanya berada dalam julat antara 0.01 hingga 2.5 mg/kg [11]. Kandungan logam
Pb di dalam semua spesies makanan laut yang dikaji mempunyai kepekatan dalam
julat 0.047 mg/kg dan 0.256 mg/kg. Ikan kembung mempunyai kepekatan yang paling
tinggi manakala ikan senangin mempunyai kepekatan yang terendah. Secara amnya,
aktiviti perkapalan di Selat Melaka lebih menggalakkan dan menyumbangkan lebih
banyak pencemaran logam Pb berbanding bahan buangan industri [12]. Selain itu,
logam Pb dan unsur-unsur lain seperti Zn dan Cu digunakan dalam pembuatan cat
anti karat dan sebagai penyalut bagi menghalang serangan alga yang tumbuh di
bahagian kapal, juga berkemungkinan menyebabkan kontaminasi ini [13]. Kajian
yang dilakukan menunjukkan purata anggaran pengambilan logam Pb dalam sehari
oleh populasi kajian adalah sebanyak 0.008 mg/hari. Kajian yang dilakukan di
Bandar Baru Bangi menunjukkan bahawa makanan laut dan bahan minuman (milo dan
teh) merupakan sumber utama pengambilan logam Pb [14]. Kajian yang dilakukan di
Kuala Kemamam, Terengganu mendapati jumlah pengambilan logam ini dalam sehari
melalui makanan laut ialah 0.003 mg/hari [7]. Kajian yang dilakukan di
Greenland pula menunjukkan pengambilan sebanyak 0.003 mg/hari [15], manakala di
Kanada pengambilan dianggarkan sebanyak 0.024 mg/hari [16]. Berdasarkan kajian
"Total Diet" yang dijalankan di United Kingdom, pengambilan logam ini
melalui ikan adalah sebanyak 0.026 mg/hari [9]. Had maksimum yang dibenarkan
oleh WHO ialah 0.430 mg/hari. WHO juga menganggarkan pengambilan logam Pb oleh
manusia dewasa di seluruh dunia adalah dalam julat 0.015 mg/hari hingga 0.316
mg/hari [17].
Logam
Nikel Logam nikel hadir dalam kepekatan
yang rendah dalam kebanyakan makanan laut. Dalam kajian ini kandungan logam ini
adalah dalam julat N.D. (tidak dapat dikesan) hingga 0.458 mg/kg. Kandungan Ni
dalam udang harimau mengatasi spesies lain manakala ikan siakap menunjukkan
kandungan logam ini tidak dapat dikesan. Hasil kajian di United Kingdom
menunjukkan kepekatan logam ini di dalam ikan adalah sebanyak 0.120 mg/kg berat
basah [9], manakala di Greek kepekatan logam ini adalah sebanyak 0.080 mg/kg
[19]. Analisis statistik menunjukkan tiada perbezaan yang signifikan (p >
0.05) bagi kandungan logam Ni dalam semua spesies makanan laut yang dikaji.
Dalam kajian ini pengambilan logam Ni oleh penduduk yang dikaji dianggarkan
sebanyak 0.007 mg/hari. Jumlah pengambilan logam Ni oleh manusia adalah sedikit
iaitu sebanyak 0.016 mg/kg dalam paru-paru, 0.009 mg/kg dalam hati dan 0.006
mg/kg dalam jantung [11]. Pengambilan logam Ni yang paling tinggi dikesan dalam
udang harimau iaitu sebanyak 0.030 mg/hari. Kajian yang dilakukan di United
Kingdom menunjukkan jumlah pengambilan adalah sebanyak 0.130 mg/hari [9].
Jumlah pengambilan Ni oleh penduduk Tanjung Karang menerusi makanan laut masih
berada di bawah had yang dibenarkan oleh WHO iaitu antara 0.100 mg/hari hingga
0.300 mg/hari [5].
Logam
Kadmium Dalam kajian ini, kandungan
logam Cd di dalam makanan laut yang dianalisis berada pada julat yang besar
iaitu antara 0.087 mg/kg dan 1.469 mg/kg. Kepekatan logam ini dicerap paling
tinggi pada spesies sotong katak dan paling rendah pada spesies ikan senangin.
Analisis statistik menunjukkan terdapat berbezaan kepekatan yang signifikan (p < 0.05) pada setiap spesies makanan laut yang dikaji. Kajian yang dilakukan oleh FAO, UNEP dan GEMS menunjukkan kepekatan logam ini di dalam makanan laut adalah sebanyak 0.035 mg/kg. Kajian yang dijalankan di United Kingdom menunjukkan jumlah logam ini di dalam ikan adalah sebanyak 0.013 mg/kg berat basah [9]. Walaupun kepekatan logam Cd yang dicerap di dalam kajian ini agak tinggi berbanding kajian di United Kingdom dan kajian oleh FAO, UNEP dan GEMS, tetapi kepekatan logam Cd yang dicerap masih berada di bawah had maksimum yang dibenarkan oleh USFDA iaitu 2.0 mg/kg. Jumlah pengambilan logam Cd yang dikaji dalam sehari adalah dalam julat 0.006 mg/hari hingga 0.096 mg/hari dengan purata 0.031 mg/hari. Kajian-kajian lain menunjukkan anggaran pengambilan harian logam ini ialah 0.007 mg/hari di Kuala Kemaman, Terengganu [7], 0.2 mg/hari di Greenland [15], 0.24 mg/hari di Arab [18] dan 0.016 hingga 0.029 mg/hari di Sepanyol [20]. Sementara itu, pengambilan mingguan logam ini di Kanada adalah sebanyak 0.088 mg/minggu untuk berat badan 60 kg [15]. Had yang dibenarkan dalam gizi oleh WHO ialah 0.064 mg/hari [5].>
KESIMPULAN
Penyelidikan terhadap logam berat dalam
makanan laut khasnya dan kelas makanan yang lain amnya adalah sangat penting
bagi memastikan keselamatan makanan itu dan menjamin kesihatan manusia. Secara
keseluruhannya, kandungan logam berat di dalam makanan laut daripada kawasan
Tanjung Karang yang dikaji adalah berada di bawah had maksimum yang dibenarkan
oleh beberapa pertubuhan seperti WHO, USFDA dan FAO. Hasil kajian menunjukkan
jumlah anggaran pengambilan logam berat oleh populasi yang dikaji dalam sehari
bagi logam Cu ialah 0.17 mg/hari, 0.44 mg/hari bagi logam Fe, 0.58 mg/hari bagi
logam Zn, 0.008 mg/hari bagi logam Pb, 0.007 mg/hari bagi logam Ni dan 0.031 mg/hari
bagi logam Cd.
..
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.