Total Pageviews

Wednesday, 6 February 2019

Tips pemakanan Pesakit Kanser



Tips pemakanan Pesakit Kanser

Rujukan:

 

Dari Mana Sel Kanser Mendapat Makanan? 

Untuk membiak, sel kanser memerlukan makanan yang diperolehi melalui:
·                      Pengambilan gula

Oleh itu, dengan mengurangkan pengambilan gula, ianya dapat memutuskan bekalan makanan kepada sel kanser. Pemanis tiruan bukan pengganti yang baik. Pengganti yang lebih baik ialah
 madu asli.
·                      Garam halus

bahan kimia digunakan untuk membuat garam kelihatan putih, baik untuk sel kanser. Bertukarlah kepada
 garam laut atau garam bukit.
·                      Susu 

Susu membuat tubuh menghasilkan mukus/lendir terutamanya di trek usus perut. Sel kanser memakan mukus tersebut untuk terus membiak. Bertukarlah kepada
 susu soya tanpa gula.
·                      Persekitaran berasid

Sel kanser subur dalam persekitaran berasid. Makanan berasaskan daging adalah berasid. Lebih baik untuk memakan
 ikan atau sedikit ayamDaging juga mengandungi antibiotik, hormon pembiakan dan parasit yang membahayakan terutamanya kepada pesakit kanser.

Pantang larang pesakit kanser

pesakit kanser tidak digalakkan makan makanan berikut: 
·                     Produk tenusu seperti keju, susu segar, mentega dan lain-lain
·                     Seafood : seperti Gamat, Ketam, Sotong dan Udang (makanan ini dapat menyubur kan sel kanser terutama gamat )
·                     Minuman pekat: Kopi, teh, minuman bercoklat (Ini akan membuat sel kanser lebih cepat merebak)
·                     Daging merah wajib di elakkan terutama Daging Lembu, Kambing, Unta , Rusa dan Khinzir.
·                     Sayur dan Buah-buahan bergetah dan berangin seperti Nangka, Cempedak, Sukun dan kundur kerana Menyebabkan Kesakitan dan berdenyut.
·                     Sebarang jenis Ikan yang mempunyai sisik yang banyak, seperti Ikan haruan, Ikan Merah, Ikan Gelama, dan sebarang jenis ikan yang bersisik. Disarankan makan ikan tidak bersisik. Contoh Ikan yang tidak bersisik yang boleh di makan, seperti Ikan tongkol, Ikan Yu, Ikan Salomon, Ikan kembung, Ikan Keli, Ikan patin dan Lain-lain. Hal ini kerana  ikan yang tidak mempunyai sisik dan berada di laut yang dalam di percayai mempunyai kandungan Omega 3 yang sangat tinggi, Omega merupakan makanan anti kanser. 
·                     Makanan segera dan sebarang produk dalam tin : Seperti Ikan sardin, buah laici dan jagung dalam tin, minuman bergas serta sebarang produk yang mangandungi bahan pengawet.
·                     Makanan berjeruk, ikan masin, telor masin, budu, belacan tidak digalakan untuk dimakan
·                     Makanan yang dipanggang dan dibakarseperti sate, ikan bakar, daging bakar, ikan panggang dan lain-lain harus di elakan keranan makanan tersebut mengandungi kandungan karbon yang tinggi.
diharap perkongsian ini bermanfaat untuk anda. :)
untuk rujukan lanjut: 





...







No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.