Tips
pemakanan Pesakit Kanser
Rujukan:
Dari Mana Sel Kanser Mendapat Makanan?
Untuk membiak, sel kanser memerlukan makanan
yang diperolehi melalui:
·
Pengambilan gula
Oleh itu, dengan mengurangkan pengambilan gula, ianya dapat memutuskan bekalan makanan kepada sel kanser. Pemanis tiruan bukan pengganti yang baik. Pengganti yang lebih baik ialah madu asli.
·
Garam halus
bahan kimia digunakan untuk membuat garam kelihatan putih, baik untuk sel kanser. Bertukarlah kepada garam laut atau garam bukit.
·
Susu
Susu membuat tubuh menghasilkan mukus/lendir terutamanya di trek usus perut. Sel kanser memakan mukus tersebut untuk terus membiak. Bertukarlah kepada susu soya tanpa gula.
·
Persekitaran berasid
Sel kanser subur dalam persekitaran berasid. Makanan berasaskan daging adalah berasid. Lebih baik untuk memakan ikan atau sedikit ayam. Daging juga mengandungi antibiotik, hormon pembiakan dan parasit yang membahayakan terutamanya kepada pesakit kanser.
Pantang larang pesakit kanser
pesakit kanser tidak digalakkan makan makanan
berikut:
·
Produk tenusu seperti keju, susu segar, mentega dan lain-lain
·
Seafood : seperti Gamat, Ketam, Sotong dan Udang (makanan ini
dapat menyubur kan sel kanser terutama gamat )
·
Minuman pekat: Kopi, teh, minuman bercoklat (Ini akan membuat sel
kanser lebih cepat merebak)
·
Daging merah wajib di elakkan terutama Daging Lembu, Kambing, Unta ,
Rusa dan Khinzir.
·
Sayur dan Buah-buahan bergetah dan berangin seperti Nangka, Cempedak,
Sukun dan kundur kerana Menyebabkan Kesakitan dan berdenyut.
·
Sebarang jenis Ikan yang mempunyai sisik yang banyak, seperti Ikan haruan, Ikan
Merah, Ikan Gelama, dan sebarang jenis ikan yang bersisik. Disarankan makan
ikan tidak bersisik. Contoh Ikan yang tidak bersisik yang boleh di makan,
seperti Ikan tongkol, Ikan Yu, Ikan Salomon, Ikan kembung, Ikan Keli, Ikan
patin dan Lain-lain. Hal ini kerana ikan yang tidak mempunyai sisik dan berada
di laut yang dalam di percayai mempunyai kandungan Omega 3 yang sangat tinggi,
Omega merupakan makanan anti kanser.
·
Makanan segera dan sebarang produk dalam tin : Seperti Ikan sardin, buah
laici dan jagung dalam tin, minuman bergas serta sebarang produk yang mangandungi
bahan pengawet.
·
Makanan berjeruk, ikan masin, telor masin, budu, belacan tidak digalakan untuk dimakan
·
Makanan yang dipanggang dan dibakarseperti sate, ikan bakar, daging
bakar, ikan panggang dan lain-lain harus di elakan keranan makanan tersebut
mengandungi kandungan karbon yang tinggi.
diharap
perkongsian ini bermanfaat untuk anda. :)
untuk rujukan lanjut:
...
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.