Daging Proses
Punca Terjadinya Kanser
Menurut root
of science, bagi orang yang mengambil 50 gram daging yang diproses
setiap hari boleh meningkatkan risiko kanser usus sebanyak 17 peratus.
Ini kerana cara penghasilan
daging proses melibatkan banyak penambahan garam, bahan pengawet penapaian dan
juga pengasapan.
Perkara ini turut disahkaan
oleh International Agency for Research on Cancer (IARC) pada tahun 2015 yang
mengesahkan daging proses adalah antara penyebab kanser.
Bahkan terdapat banyak
kajian yang mengatakan kanser usus sering terjadi kepada mereka yang kerap
mengambil daging diproses. Selain itu kajian mengenai penyebab kanser perut dan
buah pinggang masih lagi dijalankan.
Pada tahun 2011, World
Cancer Research Fund (WCRF) telah menghimpunkan 800 kajian berkenaan kaitan
antara penyebab kanser dengan pengambilan daging diproses ini.
Hasil daripada itu mendapati
mereka yang sering mengambil daging diproses mempunyai 17 peratus lebih
berisiko untuk menghidapi penyakit kanser berbanding dengan yang tidak makan
daging diproses.
Dalam hal ini seharusnya
pengguna menjadi lebih prihatin mengenai keselamatan makanan untuk kesihatan
mereka. Kurangkan pengambilan daging yang telah diproses walaupun ianya lebih
cepat untuk disediakan.
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.