Total Pageviews

Friday, 3 August 2018

Choping Board Tak selamat





Persekitaran Kita Penuh Bahan Kimia



Apakah jenis choping board yang anda gunakan di rumah anda? Plastik atau kayukah? Apabila anda memotong di atas choping board plastik, akan meninggalkan parut di permukaan choping board tersebut. Terdapat plastik yang akan tertanggal dan dapat masuk ke dalam ikan atau ayam yang anda potong lalu di masak.

Tahukah anda apa racun yang terkandung di dalam plastik? Plastik bukan kawan kepada anda! Plastik mengandungi racun phthalates dan dioxin yang merupakan endocrines disrupting chemicals (sebatian kimia pengendala endokrin) dan boleh menjejaskan kesihatan badan anda dengan banyak mekanisma cara.

Dioxin adalah penyebab kanser manakala phthalates bersifat estrogen dan boleh mengganggu tumbesaran Normal bayi dalam kandungan atau anda sendiri!

Manakala choping board kayu pula adakah ia benar benar selamat? Untuk memastikan choping board kayu tahan lama, kebanyakkan pengeluar choping board akan mengawet kayu kayu ini dengan bahan kimia. Masalah nya adakah bahan kimia ini selamat untuk anda serta keluarga?






Chopping board direndam semingggu airnya membusuk. Walaupun selepas ditukar dengan air yg baru selepas 2 minggu masih tetap air rendaman menjadi busuk. Selepas ditukar air yg baru selepas 4 minggu - juga masih air rendaman menjadi busuk. Berapa selamatkah chopping boards kita? Badan kerajaan yang mana satu yang mengawal selia tahap keselamatan dan kebolehpakaiaan Chopping Board di Malaysia?

Dalam gambar ini kelihatan ada bahan terampai seperti gelatin. Sepatutnya kayu yang lama direndam tidak menjadi busuk,





Kami telah membuat ujian dengan merendam papan pemotong ini selama 4 minggu. Soalnya bahan kimia apa yang terhasil keluar dari papan pemotong ini? Adakah ia selamat digunakan? Apa kesannya kepada kesihatan anda untuk jangka panjang?

Papan kayu pemotong yang digunakan juga akan berparut dan bakteria boleh membiak di dalam parut kelaran pisau ini.


Bacaan Tambahan anda:
















.




 .



No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.