Ubi kayu atau nama botaninya Manihot Esculenta Crantz ialah
tumbuhan tropika dan subtropika daripada famili Euphorbiaceae yang terkenal
sebagai sumber utama karbohidrat. Ia sering menjadi makanan pilihan apabila
berlaku masalah mendapatkan sumber makanan biasa seperti ketika musim
tengkujuh, malapetaka awam ataupun semasa peperangan seperti Perang Dunia
Kedua.
Di Brazil, tepung ubi kayu digunakan dalam pelbagai jenis
masakan. Ia digoreng, dipanggang dan di percik dengan santan manakala di
Amerika Syarikat, ubi kayu diuli kecil bersaiz dua hingga tiga milimeter (mm)
untuk dijadikan perhiasan seperti mutiara.
Kegunaan ubi kayu memang pelbagai. Sehubungan itu, syarikat
tempatan, Sai G Mission berjaya menghasilkan pinggan daripada ubi kayu.
Pengarah Urusannya, Sai Ganeis berkata, produk berasaskan ubi
kayu keluaran syarikatnya itu dihasilkan seiring dengan penubuhan Sai G Mission
sejak dua tahun lalu.
“Ia dihasilkan daripada bahan semula jadi dan mesra alam,
pinggan pakai buang ubi kayu memang ditunggu-tunggu untuk menggantikan pinggan
pakai buang yang ada di pasaran sekarang.
“Kami mengakui di pasaran kini terdapat pelbagai jenama pinggan
pakai buang yang kebanyakannya dihasilkan daripada bahan buangan,” katanya
kepada Sinar Harian ketika ditemui di Shah Alam, baru-baru ini.
Namun begitu, katanya, jika dilihat dari segi kesihatan,
penggunaan produk itu agak berisiko kerana ia mungkin merangsang sel barah,
lebih-lebih lagi ia mengambil masa antara 60 hingga 90 hari untuk
dibiodegradasi.
“Berbeza dengan pinggan daripada ubi kayu kerana ia lebih mesra
alam dan boleh lupus dalam tanah pada masa lebih cepat, iaitu 14 hari sahaja,”
katanya.
Apa yang menariknya mengenai pinggan yang dihasilkan itu ialah apabila ia boleh dimakan.
Apa yang menariknya mengenai pinggan yang dihasilkan itu ialah apabila ia boleh dimakan.
“Objektifnya bukanlah untuk dimakan sebaliknya hendak
ditunjukkan kepada pengguna bahawa produk itu tidak berbahaya,” katanya.
Pasaran produk
Sai Ganeis, pinggan daripada ubi kayu bukanlah satu-satunya
produk keluaran Sai G Mission, sebaliknya syarikat itu telah pun menghasilkan
mangkuk, cawan, sudu, dan garpu daripada bahan itu.
“Kami berhasrat untuk menghasilkan bekas set makanan tengah hari
dan mangkuk ais kacang menjelang tahun depan,” katanya yang sedang mencuba
untuk memasuki pasar raya besar seperti Giant dan Mydin bagi memasarkan
produknya itu.
Beliau berkata, tujuan pelbagai bekas makanan daripada ubi kayu
dihasilkan adalah untuk memberi pilihan produk mesra alam kepada pengguna.
“Pinggan ubi kayu ialah pilihan terbaik bagi kempen cintai alam sekitar.
Ia mudah lupus kerana dibuat daripada bahan semula jadi selain
sisanya boleh dijadikan makanan ternakan,” katanya yang juga merupakan pencinta
alam sekitar.
Pinggan ubi kayu memiliki jangka hayat selama dua tahun dan
selepas itu mikrobnya akan lupus secara semula jadi menjadikan saiznya mengecil
daripada saiz sebenar.
Sai Ganeis berkata, matlamat utama menghasilkan pelbagai bekas
makanan daripada ubi kayu adalah sebagai pengganti kepada penggunaan alat
polistirena.
“Pada mulanya, penggunaan alat polistirena adalah untuk
memudahkan kehidupan manusia kerana tidak perlu di cuci selepas digunakan
tetapi pada akhirnya telah memudaratkan bumi kita.
“Ini kerana ia tidak dapat diuraikan. Penggunaannya di negara
kita berada tahap membimbangkan dan perlu dikawal dengan lebih tegas,” katanya.
Kualiti hidup
Beliau yang juga ahli dalam Persatuan Sathya Sai Baba yang
menekankan nilai-nilai kemanusiaan dan alam sekitar berkata, objektif utamanya
adalah untuk memberi balik pada alam sekitar.
“Kami perlu melakukan sesuatu untuk memberi balik kepada
masyarakat dan alam sekitar dengan meningkatkan fikiran mereka supaya menjaga
alam sekitar,” katanya
Menurutnya, pengguna harus sedar akan tanggungjawab mereka dan
berusaha untuk mengurangkan penggunaan polistirena terutama sebagai bekas
makanan.
“Jika menggunakan polistirena, ia akan pecah tetapi tidak akan
terbiodegradasi sebaliknya jika menggunakan bekas makanan daripada ubi kayu, ia
akan masuk ke dalam tanah dan memenuhkan ruang tanah seterusnya boleh
mengelakkan tanah runtuh,” katanya.
Produk ini sekiranya dibuang ia akan menjadi tanah seterusnya
mengukuhkan lagi kedudukan tanah.
Dalam pada itu, kata Sai Ganeis, pengguna harus menjadikan
tabiat di mana membungkus makanan dengan membawa bekas makanan sendiri atau
menggunakan apa sahaja bekas makanan mesra alam.
Menurutnya, dengan penggunaan bekas makanan mesra alam, ia
membantu mengelakkan pencemaran alam, melindungi kapasiti ekosistem dan
mengelakkan pembangunan yang akan mengancam kesihatan manusia atau menjejaskan
kualiti kehidupan.
“Ini dapat dilakukan dengan cara mengurang atau mengubah proses
pengeluaran atau perniagaan yang akan menjejaskan kualiti hidup manusia.
“Cara pembuangan dan pelupusan sampah juga harus
dititikberatkan,” katanya.
Sehubungan itu, bagi seiapa yang berminat dengan produk mesra alam keluaran Sai G Mission bolehlah menghubungi Sai Ganeis melalui e-mel di saiganeis@gmail.com atau laman sosial Facebook di www.facebook.com/
sai.ganeis
Sehubungan itu, bagi seiapa yang berminat dengan produk mesra alam keluaran Sai G Mission bolehlah menghubungi Sai Ganeis melalui e-mel di saiganeis@gmail.com atau laman sosial Facebook di www.facebook.com/
sai.ganeis
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.