ISU
PENGGUNAAN BENZOIL PEROKSIDA DALAM TEPUNG GANDUM
Kementerian Kesihatan
Malaysia (KKM) mengambil maklum video yang ditularkan melalui media sosial
mengenai dakwaan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bahawa penggunaan
bahan peluntur benzoil peroksida dalam tepung gandum boleh menjejaskan
kesihatan.
Peraturan-Peraturan Makanan
1985 di bawah Akta Makanan 1983 membenarkan benzoil peroksida sebagai
kondisioner makanan di bawah aditif makanan di dalam tepung.
Benzoil peroksida telah
dinilai dan disahkan selamat untuk digunakan dalam makanan oleh badan penilai
antarabangsa iaitu Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA).
Justeru, Codex Alimentarius
Commission (CAC) iaitu badan antarabangsa yang ditubuhkan di bawah Joint FAO/WHO
Food Standards Programme telah membenarkan penggunaan benzoil peroksida dalam
tepung gandum.
Di samping itu, penambahan
benzoil peroksida dalam tepung gandum juga dibenarkan di negara-negara lain
seperti Jepun dan Amerika Syarikat manakala Australia New Zealand Food
Standards Code membenarkan ianya digunakan dalam semua makanan.
Hasil pemantauan KKM ke atas
202 sampel pelbagai tepung di pasaran dari tahun 2014 menunjukkan semua tepung
tersebut mematuhi Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
KKM tidak akan teragak-agak
untuk mengambil tindakan sewajarnya bagi melindungi kesihatan pengguna
sekiranya terdapat bukti-bukti saintifik terkini daripada badan-badan
antarabangsa seperti Codex dan JECFA yang membuktikan mana-mana bahan dalam
makanan adalah berbahaya kepada kesihatan.
KKM amat peka dan prihatin
terhadap perkara-perkara yang boleh mengancam kesihatan pengguna dan sentiasa
memantau isu-isu berhubung keselamatan makanan.
Sekiranya pengguna mempunyai
sebarang kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan makanan, pengguna boleh
menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat
atau melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti
Makanan www.facebook.com/bkkmhq
DATUK DR. NOOR HISHAM
ABDULLAH
KETUA PENGARAH KESIHATAN
MALAYSIA
14 Jun 2017
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.