Kenyataan
Akhbar KPK 14 November 2019 – Penjelasan Isu Bahan Kimia Phthalate Dalam
Plastik Pembungkus Makanan
Kementerian
Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan perkembangan terkini isu bahan kimia
phthalate dalam
plastik pembungkus makanan yang membahayakan kesihatan dan laporan akhbar The
Star Online bertarikh 10 November 2019 bertajuk “Health Ministry To Look Into Harmful Chemical Found In
Plastic Food Containers” adalah dirujuk.
Bahan
kimia phthalate
yang digunakan untuk menghasilkan bahan
pembungkus plastik didakwa boleh menyebabkan pelbagai kesan kesihatan seperti
kanser, kerosakan hati, masalah reproduktif dan kecelaruan hormon.
Penggunaan
bahan pembungkus yang berbahaya dan boleh memudaratkan kesihatan pengguna
adalah dilarang di bawah Peraturan 27, Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
Kegagalan untuk mematuhi peraturan tersebut merupakan satu kesalahan dan jika
sabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM10,000.00 atau dipenjarakan
tidak melebihi dua (2) tahun.
KKM
melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) telah menjalankan
pemantauan sejak tahun 2002 ke atas keselamatan bahan plastik, termasuklah
pelbagai jenis pembungkus plastik, tin minuman aluminium, botol susu, puting
kanak-kanak (pacifier), pembungkus gula-gula dan makanan ringan serta mainan
kanak-kanak. Hasil pemantauan menunjukkan pencemaran phthalates dari plastik ke
makanan adalah pada tahap yang tidak membahayakan kesihatan.
Pemantauan
terkini yang dijalankan dari 2017 hingga kini ke atas 130 sampel makanan
mendapati tiada bahan kimia phthalate
di dalam sampel makanan yang berkenaan. Pemantauan yang dijalankan
turut mendapati bahan pembungkus makanan yang terdapat di pasaran adalah
selamat.
BKKM
akan terus memantau bahan pembungkus plastik makanan yang digunakan di pasaran
tempatan dan sentiasa mengikuti perkembangan saintifik di peringkat
antarabangsa bagi memantau risiko terkini keselamatan makanan yang berpunca
dari bahan pembungkus plastik.
Sebagai
maklumat kepada pengguna, bekas dan bahan pembungkus makanan yang diperbuat
dari plastik direka khusus berdasarkan sifat makanan. Terdapat tujuh (7) jenis
kategori plastik yang boleh dikenalpasti melalui Nombor Identifikasi Plastik
(NIP) yang terdapat pada bahan pembungkus. Setiap jenis NIP mempunyai ciri khas
untuk makanan samada panas, sejuk dan berminyak. Pengguna adalah dinasihatkan
mengikut kaedah penggunaan plastik makanan yang betul seperti yang disarankan
pada bahan pembungkus plastik.
Sekiranya
pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan
makanan, pengguna boleh menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan
Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau facebook Bahagian
Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq.
DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH
KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA
14 NOVEMBER 2019
Soalan kemusykilan:
1. Apabila
pemantauan makmal makanan KKM mendapati tiada bahan kimia Phthalate dalam
plastik, dakwaan ini agak meragukan.
2. Rakyat
berhak mengetahui apa jenis mesin dan methodology yang digunakan di makmal
makanan KKM atau makmal Kimia Jabatan Kimia.
3. Adakah
mesin jenis Gas Chromatography? High performance liquid Chromatography?
4. Adakah
makmal makmal ini akredited Laboratory (makmal yang telah menerima
pengiktirafan layak serta boleh membuat ujian dengan baik dan memuaskan ) yang mempunyai
sijil ISO?
5. Adakah
mesin yang digunakan high end atau low end?
6. Apakah
tahap sensitivity mesin mesin ini untuk mengesan kehadiran Phthalates dalam
sampel plastik cukup sensitif dan memuaskan?
7. Berapakah
nilai minimum kehadiran phthalate dalam sampel yang mampu dikesan oleh mesin
analisa ini?
8. Profesor
Mustafa Ali, seorang Profesor Toxicology daripada Universiti Malaya berasa amat
khuatir dengan kesan sampingan Phthalates dalam plastik pembungkus makanan atau
apa apa produk plastik yang mungkin mengandungi Phtalates.
9. Adakah
pandangan Profesor Pakar ini diambil kira dalam kenyataan akhbar Ketua
Pengarah?
10.
Phthalates adalah sejenis Endocrine
Disruptor. Adakah kesan jangka panjang pendedahan Endocrine Disruptor Chemical
Phthalate ini telah diambil kira dan telah dibuat kajian sebaiknya?
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.