Logam
Berat dalam Makanan
PENGENALAN UNIT
Unit ini menjalankan analisis bertujuan untuk
melindungi orang ramai daripada bahaya kesihatan dengan menentukan cemaran
logam yang terdapat dalam makanan. Buat masa sekarang, parameter yang mampu
dianalisis ialah logam kadmium(Cd) dan plumbum (Pb).
Aktiviti ini dijalankan dengan merujuk kepada Akta
Makanan 1983 dan Peraturan-peraturan Makanan 1985 (Peraturan Makanan Jadual 14)
yang mengandungi kadar maksimum cemaran logam yang dibenarkan dan dinyatakan
mengikut kumpulan makanan tertentu.
OBJEKTIF UNIT
i) memberi perkhidmatan analisis residu racun perosak
dengan cekap dan berkesan.
ii) mengeluarkan keputusan analisis yang yang boleh
diterima pakai secara rasmi (valid) bagi tujuan membantu aktiviti pemantauan,
pengawasan dan penguatkuasaan kepada Akta Makanan 1983 dan Peraturan-peraturan
Makanan 1985 dalam tempoh masa yang telah ditetapkan.
FUNGSI UNIT
i) menyediakan perkhidmatan analisis cemaran logam
berat bagi kumpulan makanan mengikut Akta Makanan 1983 dan Peraturan Makanan
1985.
ii) mengembangkan kaedah analisis cemaran logam berat
bagi meningkatkan keupayaan makmal.
iii) menjalankan kajian dalam bidang berkaitan
keselamatan dan analisis makanan, khususnya analit plumbum dan kadmium.
AKTIVITI UNIT
i) melaksanakan
aktiviti analisis makanan untuk parameter plumbum dan kadmium seperti kajian,
surveillan, pemantauan, operasi dan lain-lain.
ii) mengembangkan
kaedah analisis cemaran logam berat melalui aktiviti verifikasi dan validasi
kaedah baru.
iii) menyertai Ujian
Kecekapan (Proficiency Testing Programme).
iv) mengembangkan
kaedah cemaran logam berat ke arah pensijilan ISO 17025 bagi skop analisis
cemaran logam berat.
.
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.