Apakah itu Demam Kepialu ?
Demam Kepialu adalah
satu jangkitan bawaan makanan disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi (S.
typhi).
Seseorang yang
dijangkiti oleh demam kepialu, membawa bakteria ini di dalam darah dan usus.
Mereka boleh mencemari makanan dan minuman melalui penyediaannya dan boleh
menjangkiti orang lain.
Di Malaysia, sejumlah
785 kes- kes demam kepialu telah dilapurkan pada tahun 2003 ( Kadar insiden
3.13 /100,000 penduduk )
Apakah jenis-jenis
makanan yang biasa di kaitkan ?
·
Makanan yang tidak di bersihkan dengan sempurna
·
Makanan bercengkerang ( Etok, kerang, kepah, kupang, lala dan
tiram )
·
Sayuran mentah (ulam dan salad)
·
Cendol
·
Susu mentah
Apakah tanda-tanda dan
gejala ?
Kebiasaannya gejala
akan muncul selepas 1 – 2 minggu tetapi ia juga boleh berlaku dari 3 hari
hingga 3 bulan selepas pendedahan.
Gejala :
·
Demam berterusan dan berpanjangan, suhu melebihi 40 ?C
·
Cirit birit
·
Sembelit
·
Sakit perut
·
Sakit kepala
·
Sakit badan / lemah / letih lesu
·
Kurang selera makan
·
Batuk tanpa kahak
·
Denyutan jantung perlahan ( bradycardia )
·
Ruam (bintik merah pada bahagian atas badan)
·
Bengkak limpa dan hati
Bagaimanakah penyakit
ini merebak ?
·
Melalui makanan dan minuman yang tercemar oleh tinja (najis )
manusia yang mengandungi bakteria salmonella typhi.
·
Melalui makanan dan minuman yang di sediakan oleh pembawa
bakteria (typhoid carrier)
Komplikasi Penyakit
·
Menyebabkan kematian jika tidak mendapat rawatan awal dan
secukupnya
·
Seorang yang tiada tanda / simptom atau sembuh dari demam
kepialu boleh menjadi pembawa bakteria kepialu (Pembawa Typhoid).
Rawatan
·
Perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan awal.
·
Rawatan dengan antibiotik seperti chloramphenicol , ampicilin,
ciprofloxacin biasanya diberikan
Bagaimanakah untuk
mencegah Demam Kepialu ?
·
Basuh tangan dengan menggunakan sabun dan air selepas ke tandas
dan juga sebelum menyediakan makanan
·
Hanya makan makanan yang telah masak sepenuhnya
·
Elakkan makanan dan minuman berisiko seperti sayuran mentah /
ulam, buahan, makanan dari penjaja, ais semasa berlakunya wabak.
·
Minum air yang telah dimasak atau air yang telah dibotolkan.
·
Elakkan ais kecuali ais yang di buat dari air yang telah dimasak
atau air yang telah dibotolkan
·
Mendapatkan Pelalian Vaksin Demam Kepialu
·
Kekalkan kebersihan dan sistem pembuangan tinja najis yang
sesuai terutama salepas banjir atau bencana alam
·
Hanya gunakan air bersih untuk penyediaan makanan
Apakah tindakkan jika
saya disyaki mendapat penyakit demam kepialu ?
Jumpa doktor anda
segera
Semakan Akhir
|
:
|
26 April 2012
|
Penulis
|
:
|
|
:
|
||
Penyemak
|
:
|
Dr. Marzida Abd
Latib
|
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.