Total Pageviews

Saturday, 21 October 2017

Apakah itu Demam Kepialu


Apakah itu Demam Kepialu ?


Demam Kepialu adalah satu jangkitan bawaan makanan disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi (S. typhi).
Seseorang yang dijangkiti oleh demam kepialu, membawa bakteria ini di dalam darah dan usus. Mereka boleh mencemari makanan dan minuman melalui penyediaannya dan boleh menjangkiti orang lain.
Di Malaysia, sejumlah 785 kes- kes demam kepialu telah dilapurkan pada tahun 2003 ( Kadar insiden 3.13 /100,000 penduduk )
Apakah jenis-jenis makanan yang biasa di kaitkan ?
·         Makanan yang tidak di bersihkan dengan sempurna
·         Makanan bercengkerang ( Etok, kerang, kepah, kupang, lala dan tiram )
·         Sayuran mentah (ulam dan salad)
·         Cendol
·         Susu mentah
Apakah tanda-tanda dan gejala ?
Kebiasaannya gejala akan muncul selepas 1 – 2 minggu tetapi ia juga boleh berlaku dari 3 hari hingga 3 bulan selepas pendedahan.
Gejala :
·         Demam berterusan dan berpanjangan, suhu melebihi 40 ?C
·         Cirit birit
·         Sembelit
·         Sakit perut
·         Sakit kepala
·         Sakit badan / lemah / letih lesu
·         Kurang selera makan
·         Batuk tanpa kahak
·         Denyutan jantung perlahan ( bradycardia )
·         Ruam (bintik merah pada bahagian atas badan)
·         Bengkak limpa dan hati

Bagaimanakah penyakit ini merebak ?
·         Melalui makanan dan minuman yang tercemar oleh tinja (najis ) manusia yang mengandungi bakteria salmonella typhi.
·         Melalui makanan dan minuman yang di sediakan oleh pembawa bakteria (typhoid carrier)

Komplikasi Penyakit
·         Menyebabkan kematian jika tidak mendapat rawatan awal dan secukupnya
·         Seorang yang tiada tanda / simptom atau sembuh dari demam kepialu boleh menjadi pembawa bakteria kepialu (Pembawa Typhoid).

Rawatan
·         Perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan awal.
·         Rawatan dengan antibiotik seperti chloramphenicol , ampicilin, ciprofloxacin biasanya diberikan

Bagaimanakah untuk mencegah Demam Kepialu ?
·         Basuh tangan dengan menggunakan sabun dan air selepas ke tandas dan juga sebelum menyediakan makanan
·         Hanya makan makanan yang telah masak sepenuhnya
·         Elakkan makanan dan minuman berisiko seperti sayuran mentah / ulam, buahan, makanan dari penjaja, ais semasa berlakunya wabak.
·         Minum air yang telah dimasak atau air yang telah dibotolkan.
·         Elakkan ais kecuali ais yang di buat dari air yang telah dimasak atau air yang telah dibotolkan
·         Mendapatkan Pelalian Vaksin Demam Kepialu
·         Kekalkan kebersihan dan sistem pembuangan tinja najis yang sesuai terutama salepas banjir atau bencana alam
·         Hanya gunakan air bersih untuk penyediaan makanan

Apakah tindakkan jika saya disyaki mendapat penyakit demam kepialu ?
Jumpa doktor anda segera
Semakan Akhir
:
26 April 2012
Penulis
:
:
Penyemak
:
Dr. Marzida Abd Latib


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.