Daripada
20 ekor kepada 2,000 ayam sebulan
Hasrat
murni seorang suri rumah menternak ayam kampung kira-kira 10 tahun lalu bagi
meringankan beban suaminya yang bekerja kilang, nyata berbaloi apabila kini
muncul antara usahawan industri asas ternak yang berjaya di Selangor.
Bermula
dengan 20 ayam kampung pada 2005, Ruslin Wahidon, 42, terus maju apabila kini
mampu mengeluarkan sekurang-kurangnya 2,000 unggas itu setiap bulan.
Pasaran
yang luas membuatkan Ruslin tidak menang tangan bagi memenuhi permintaan bukan
setakat di seluruh Lembah Klang, tapi mula diterima dari negeri lain.
Selain
dijual secara segar pada RM15 sekilogram, ayam kampung yang diternak Ruslin
menerusi syarikatnya, Lin Agro Enterprise turut diproses sebagai ayam berempah
dan sate, sebelum dijual sebagai produk sejuk beku menggunakan jenama Lin Mas.
Mengimbas
permulaan usahanya menternak ayam kampung itu, ibu kepada dua anak berkata,
segala gala-galanya bermula dengan hasrat meringankan beban suaminya, Masrol
Sulaiman, 49, yang bekerja di kilang membuat kereta untuk menyara kehidupan keluarga.
“Ketika
bermula dengan 20 ayam itu, ada yang memandang sinis usaha saya kerana
berpendapat kurang mendapat sambutan, tapi saya tidak tetap yakin.
“Hakikatnya
20 ayam yang diternak itu habis dijual, mendorong saya menambah bilangan 60
ayam selepas menyedari potensi pasarannya.
“Selepas
tiga tahun mengusahakan secara kecil-kecilan, saya mula memperluaskan ternakan
di belakang rumah sebagai reban yang berupaya menampung hingga maksimum 10,000
ayam,” katanya.
Katanya,
bagi menjayakan hasrat itu, beliau mendapatkan khidmat nasihat daripada Jabatan
Perkhidmatan Veterinar (JPV) Selangor, khususnya Pejabat Perkhidmatan Veterinar
Daerah Kuala Langat dalam aspek pengurusan, penjagaan dan pemasaran ayam
kampung.
Dalam
usaha memastikan bekalan pasaran tidak putus, Ruslin memasukkan 500 anak ayam
kampung yang berusia tiga hari setiap dua minggu ke dalam reban sebelum
diternak selama dua bulan iaitu umur matang untuk dipasarkan.
Ruslin
berkata, ayam kampung yang diproses sebagai ayam berempah disembelih ketika
mencapai berat 1.3 kilogram (kg), sementara untuk jualan segar pula disembelih
pada berat 1.8 kg.
Katanya,
kos menternak setiap anak ayam yang berusia tiga hari hingga mencapai usia
matang dua bulan sebelum dijual kira-kira RM8.50 seekor, mencakupi harga bekalan
benih, penjagaan dan makanan.
“Penghasilan
produk sejuk beku berasaskan ayam kampung membolehkan saya mengawal kos
pemakanan di reban kerana semakin lambat disembelih, keperluan makanan semakin
meningkat,” katanya.
Dalam
usaha memastikan keberkesanan kos pemakanan, semua ayam kampung itu diberi
makanan berasaskan Mikroorganisme Berkesan (EM) yang dikenali sebagai bokashi,
diproses sendiri oleh Ruslin dengan bantuan suaminya dan anak.
Bokashi
adalah makanan membabitkan campuran dedak padi dengan EM yang diperam dalam
tong plastik selama dua minggu, sebelum diberikan kepada ayam.
Makanan
terbabit membantu kelancaran proses penghadaman ayam yang diternak, seterusnya
mengurangkan masalah bau busuk dan lalat yang berpunca daripada tinja ayam yang
dihasilkan.
“Kadar
penyerapan nutrien yang tinggi daripada yang diberi, membuatkan ayam cepat
kenyang dan meningkatkan daya tahan setiap ayam kampung terbabit terhadap
penyakit berkaitan unggas serta mengurangkan penggunaan bahan kimia,” katanya.
Kawasan
reban ayam di Lot 2422, Lorong Bahagia, Batu 8, Kampung Sijangkang dekat Telok
Panglima Garang, Selangor, itu juga disembur dengan semburan cecair EM untuk
mengawal penyakit, bau dan lalat.
Ruslin
berkata, kejayaan penggunaan EM di reban itu menarik perhatian Universiti
Teknologi MARA (UiTM) yang menghantar enam pelajar bidang biologi melakukan
kajian dan latihan di situ sejak dua tahun lalu.
Kejayaan Ruslin dalam ternakan ayam kampung mendapat
pengiktirafan apabila dia pernah dinobatkan sebagai Usahawan Ternak Jaya Bukan
Ruminan Negeri Selangor pada 2011.
Selasa 29 September 2015
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.