Pencemaran makanan oleh
GMO perlu dikawal
Saintis Menulis
Oleh Mohd. Azmi Mohd. Lila
Organisma ubahsuaian genetik atau popular dengan panggilan genetically modified organism (GMO) selalunya merujuk kepada tanaman atau organisma lain yang mempunyai kandungan genetik yang telah diubahsuai. Kejadiannya melibatkan penggunaan gen asing yang diperoleh daripada organisma lain dan diberikan kepada sel benih yang hendak dijadikan GMO.
Teknologi kejuruteraan genetik
membolehkan percantuman di antara kod genetik yang berlainan berlaku. Oleh itu
pengubahsuaian genetik dan pewujudan GMO tidak terhad kepada tumbuhan sahaja,
malah sebarang hidupan daripada sekecil virus dan bakteria sehinggalah haiwan
dan manusia boleh dijadikan GMO.
Kebanyakan penyelidikan GMO
bertujuan untuk menghasilkan spesies tanaman yang superior yang mempunyai daya
tahan kepada serangan makhluk perosak, berupaya menghasilkan sumber makanan
yang berkualiti tinggi. Ia dihasilkan dalam jumlah yang banyak dalam kitaran
pertumbuhan yang singkat.
Hasil tanaman boleh disimpan untuk
suatu jangka masa yang lama dan spesies tanaman yang boleh ditumbuhkan pada
persekitaran yang ekstrem seperti di tanah gersang atau padang pasir. Spesies
tanaman makanan seperti jagung, kacang soya, padi dan tomato merupakan sasaran
utama dijadikan GMO.
Berjuta ekar tanah pula terutamanya
di Amerika Syarikat dan China telah pun ditanam dengan spesies pokok kapas GMO
yang menghasilkan sejenis racun yang boleh membunuh larva serangga perosak. Gen
yang menghasilkan racun berkenaan diambil daripada sejenis bakteria Bacillus
thurigiensis yang mudah didapati daripada tanah.
Syarikat Mosanto pula telah mencipta
spesies jagung yang tahan kepada racun rumpai popular Roundup. Ada juga
tumbuhan GMO yang dicipta bagi tujuan perubatan seperti tomato yang
menghasilkan vaksin hepatitis dan bijirin yang menghasilkan vitamin pada jumlah
yang luar biasa banyaknya.
Sementara itu, rata-rata di segenap
pelosok dunia, penggunaan GMO sedang hangat diperdebatkan. Fokus utama berkisar
kepada kebimbangan kehadiran bahan genetik asing pada GMO dan kemungkinan kesan
sampingan.
Sebilangan saintis mengatakan ia
selamat digunakan tetapi tidak kurang pula yang bimbang GMO boleh memudaratkan
kesihatan dan juga persekitaran. Ada yang mengatakan ia meningkatkan kesan
alergi atau alahan jika penggunaannya sebagai sumber makanan dan ada pula yang
cuba mengaitkannya dengan peningkatan penyakit kanser dan lain-lain masalah
kesihatan yang sukar dikenal pasti puncanya.
Tidak kurang juga yang risau bahan
genetik asing pada GMO boleh dipindahkan secara rambang kepada spesies lain
melalui proses pendebungaan, jangkitan bakteria, serangga atau makanan.
Negara yang menerima GMO terutamanya
Amerika Syarikat membuat tuntutan yang ia selamat digunakan sebagai sumber
makan. Ini tidak menghairankan kerana negara berkenaan merupakan pengeluar
utama GMO dunia di mana 60 peratus daripada jumlah hasil pertaniannya adalah
daripada GMO. Sebaliknya kebanyakan negara Eropah menolak GMO kerana bimbangkan
akan tahap keselamatannya yang belum terbukti terutamanya dalam suatu jangka
masa yang panjang.
Sebilangan negara di Afrika pula,
walaupun teramat miskin, menolak bantuan makanan GMO dan sanggup membiarkan
rakyatnya kebuluran atas alasan ia tidak selamat dimakan.
Dari segi perundangan antarabangsa,
hak cipta sesuatu GMO boleh dilindungi oleh undang-undang, hak milik harta
intelek seperti paten, rahsia perniagaan dan sebagainya. Tetapi kebanyakan
negara adalah ketinggalan dari segi perlumbaan mencipta dan mendapatkan hak
cipta berkenaan.
Oleh itu pihak yang berjaya boleh
mengeksploit dan mendapat keuntungan yang besar daripada perniagaan GMO ciptaan
mereka. Keadaan ini boleh mengancam pendapatan petani dan aktiviti pertanian
yang berasaskan benih tanaman semula jadi yang jauh lebih inferior kepada GMO.
Di samping itu, pihak yang
menghasilkan tanaman semula jadi bimbang tanaman mereka akan di cemari oleh
bahan genetik daripada GMO. Sekiranya ia berlaku, tanaman mereka sukar dijual
terutamanya kepada pihak yang anti-GMO. Sehinggakan ada sesetengah pihak
menuntut agar sebarang hasil tanaman atau bahan makanan yang dibekalkan kepada
mereka disahkan bebas daripada sebarang GMO.
Selain daripada bijirin atau bahan
mentah, bahan makanan yang telah diproses mungkin mengandungi GMO. Kemungkinan
besar juga minyak masak daripada bijirin jagung dan bunga matahari yang
diimport oleh negara kita berasal daripada GMO. Tetapi, yang sahihnya minyak
sawit Malaysia masih bebas daripada GMO. Merumitkan lagi apabila sesuatu jenis
makanan mengandungi lebih daripada satu jenis GMO.
Sementara itu apakah GMO yang
terkandung di dalamnya terdiri daripada jenis yang dibenarkan? Tetapi aspek
yang paling penting sekali untuk ditentukan ialah dari segi keselamatan dan
kemungkinan im-plikasi penggunaannya.
Kebanyakan negara telah
memperuntukkan undang-undang khas GMO bagi mengawal dan memantau penggunaannya
sama ada di bawah keadaan terkawal, untuk dibebaskan kepada alam sekitar
ataupun penjualannya di pasaran terbuka. Ia semata-mata bertujuan untuk
menghindari atau menghapuskan kemungkinan kesan sampingan yang tidak diingini.
Sebagai suatu langkah berjaga-jaga,
negara-negara berkenaan telah menetapkan permit import, eksport dan
penggunaannya akan dikeluarkan hanya apabila bahan yang disyaki mengandungi GMO
telah diuji dan disahkan menepati spesifikasi yang telah ditetapkan oleh pihak
berkuasa.
Di Malaysia, pihak Kementerian
Sains, Teknologi dan Alam Sekitar telah pun mempunyai satu jawatankuasa yang
memberikan garis panduan dan khidmat nasihat mengenai penggunaan GMO. Namun
begitu bilakah Malaysia akan mempunyai undang-undang khas bagi membendung import
dan penggunaan GMO terutamanya bagi jenis yang mungkin boleh memudaratkan
persekitaran dan kesihatan, dan siapakah yang akan menguatkuasakannya masih
menjadi tanda tanya?
Ia adalah penting kerana sesetengah
negara memerlukan sijil pengesahan mandatori bagi menjamin bekalan bijirin dan
makanan yang diimport adalah bebas daripada GMO. Sementara itu, kita juga perlu
mempunyai kaedah yang sesuai bagi menangani masalah penyeludupan bijirin dan
biji benih GMO serta implikasinya yang dikatakan boleh mengancam kestabilan
lengkungan genetik tumbuhan atau organisma lain yang hanya terdapat di negara
kita.
Keperluan kepada pengawalan dan
pemantauan ini menunjukkan betapa perlu-nya cara atau teknik khas bagi
menentukan kehadiran GMO. Apakah cara khas bagi menguji sama ada sesuatu bahan
makanan mengandungi GMO, dan apakah tahap kandungan GMO yang boleh dibenarkan
oleh pihak berkuasa?
Usaha-usaha untuk menguji kehadiran
GMO pada sampel makanan, bijirin dan tumbuhan merupakan sesuatu yang mencabar.
Teknik yang di gunakan harus berupaya mengenal pasti gen atau protein yang
dihasilkan oleh gen yang terdapat pada GMO berkenaan.
Masalahnya terdapat segala macam gen
yang di gunakan bagi menghasilkan sesuatu GMO. Setiap gen yang digunakan adalah
unik dari segi kod genetik dan protein yang dihasilkan. Salah satu ciri penting
GMO ialah gen berkenaan disambungkan kepada suatu kod genetik pembawa. Ini
bermakna sekiranya teknik yang digunakan bagi menguji bahan yang disyaki
me-ngandungi GMO berupaya menentukan kehadiran kod genetik pembawa, ia sudah
cukup untuk mengesahkan kehadiran sesuatu GMO.
Di antara kod genetik pembawa yang
selalu digunakan bagi menghasilkan GMO ialah daripada gen yang menjadikan
bakteria tahan kepada antibiotik pencemaran dan juga gen yang berasal daripada
sejenis virus yang dinamakan sebagai cauliflower mosaic virus.
Selain daripada ujian DNA, teknik
pengesanan protein GMO boleh juga dijalankan tetapi ia adalah terhad kepada GMO
tertentu sahaja seperti protein CryI(Ab)Bt yang terdapat pada jagung GMO dan
protein CP4EPSPS yang terdapat pada kacang soya GMO. Ini bermakna hanya makmal
yang berteknologi tinggi sahaja yang mempunyai keupayaan untuk mengesan
unsur-unsur yang berasal daripada GMO.
Malaysia mempunyai keupayaan ini dan
sebuah syarikat swasta telah pun memajukan kelengkapan yang sesuai bagi
memberikan perkhidmatan berkenaan. Makmal sebegini berupaya mengesahkan status
kehadiran sesuatu bahan makanan sama ada mengandungi GMO atau tidak.
Akibat daripada pewujudan GMO yang
semakin tidak terkawal, kebanyakan negara maju telah mengehadkan hanya bijih
benih dan bijirin yang 100 peratus bebas daripada GMO tertentu boleh diimport.
Sementara itu, bagi makanan yang telah diproses, kebanyakan negara pengimport
telah mengehadkan makanan yang mengandungi tahap kecemaran yang melebihi julat
1-5 peratus GMO adalah tidak dibenarkan. Sesetengah negara pula membenarkan
makanan yang mengandungi GMO dijual tetapi perlu dilabelkan `mengandungi GMO'.
n Prof. Madya Dr. Mohd. Azmi Mohd.
Lila ialah Ketua, Laboratori Imunoterapeutik & Vaksin (LIVES), IBS,
Universiti Putra Malaysia (UPM).
E-mel: azmi@vet.upm.edu.my
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.