Buah Bambangan mirip
seperti mangga ini mempunyai banyak faedah yang tak pernah kita ketahui.
Tahukah anda, buah bambangan dapat mematikan sel kanser kira-kira 15% dalam
masa 24 jam? Malah, buah ini turut tersenarai dalam tumbuhan terancam International Union for
Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).
Buah
ini juga banyak didapati di Sabah dan Sarawak pada kawasan pendalaman yang
ditanam oleh penduduk Orang Asli. Seorang saintis Universiti Tun Hussein Onn
(UHTM) menemui khasiat disebalik biji bambangan bagi menyekat pertumbuhan sel
kanser payudara.
Melawan
kanser
Dr.
Mohd Fadzelly Abu Bakar telah membuat pertemuan kira-kira 15% daripada sel-sel
payudara mati dalam masa 24 jam. Buah ini juga bagus bagi kaum wanita untuk
mengelak dari pertumbuhan sel kanser payudara.
Kesan
selepas 48 jam
Menurut
saintis ini, sel kanser payudara mampu dimusnahkan dalam tempoh 72 jam apabila
ekstrak biji bambangan didedahkan kepada sel berkenaan, manakala, tindak
balasnya bermula dalam tempoh 48 jam pula. Dalam tempoh 72 jam, hampir 90%
populasi sel kanser payudara mati.
Variasikan
cara makan
Bagi
menikmati buah ini kaedah mengupasnya agak berbeza. Ianya tidak seperti buah
mangga yang memiliki kulit nipis, malah, buah bambangan ini kulitnya agak tebal
dan cara mengupas adalah mengoyakkan kulit tersebut.
Ada
masyarakat gemar makan buah ini bersama garam dan cili. Bagi mendapatkan rasa
yang lebih sedap, buah bambangan ini sesuai dijadikan jeruk. Malah, ianya juga
sesuai jika dicampur dengan sambal belacan dan makan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.