Tip pi kenduri
Apabila
musim cuti sekolah, kita semua tak lepas dari jemputan makan kenduri kawen,
tahlil dsbnya. Kalau selepas hari raya, ada pula dibuat majlis reunion, jamuan
raya dsbnya….
Tapi
kita perlu beringat untuk menjaga makanan yang dimakan kerana pada hari ini,
banyak sekali penyakit berpunca dari apa yang anda makan… Adakah anda ingat
beberapa orang yang telah meninggal dunia selepas makan kenduri di Sungai
Petani Kedah tak lama dahulu? Sudah menjadi kebiasaan kita di Malaysia segala
berita sensasi tersebut yang baik sekali untuk jadi pengajaran serta ikhtibar, hanya
hangat hangat tahi ayam sahaja. Masyarakat cenderung melupakan peristiwa
penting yang telah meragut nyawa itu dalam masa yang singkat sahaja! Malah,
ramai antara kita masih bersikap sambil lewa dalam aspek penjagaan dan
pengambilan makanan bersih, sempurna dan selamat untuk dimakan. Mikroorganisma
patogenik yang menyebabkan kematian dalam majlis kenduri tersebut adalah
Salmonella Paratyphi B Varian Java.
Justeru
itu, eloklah kita amalkan beberapa tips untuk kesihatan dan kesejahteraan tuan
tuan serta ahli keluarga apabila makan di mana sahaja selain kenduri dan
seumpamanya:
Patut anda lakukan:
1. Amalkan
makan seawal mungkin seboleh bolehnya sebelum pukul 12 tghri – Makanan yang
telah lama mungkin mengandungi berbagai bakteria berbahaya dan cukup masa untuk
bakteria berkembang biak dan menyebarkan penyakit.
2. Kalau
boleh, bawa pinggan anda sendiri → selalunya pinggan anda
sendiri adalah jauh lebih bersih dari pinggan pihak catering. Bayangkan hanya
ada 2 atau 3 pekerja saja untuk membasuh ribuan pinggan →
sudah tentu sabun bilasan mereka tidak dibilas dengan sempurna. Sabun yang
tertinggal di pinggan mungkin ada membawa kesihatan tidak baik kepada anda
untuk jangka panjang! Pusat Racun Negara USM dalam lamannya telah memperakui
bahawasanya detergent bersifat karsinogenik iaitu boleh menyebabkan kanser
sekiranya termasuk dalam sistem badan anda!
a. Sebab
lain kerana anda tidak tahu siapa yang menggunakan pinggan tersebut sebelum
anda… adakah si dia berpenyakit berjangkit spt hepatitis B, Batuk Kering, HIV
dsbnya? Tidak seperti di Negara Barat, pesakit penyakit berjangkit di Malaysia
masih malu dan berstigma tinggi untuk mengakui mereka ada penyakit boleh
berjangkit seperti HIV, Batuk Kering atau Hep B dsbnya.
b. Pihak
katering juga akan lebih seronok kerana beban kerja mereka membasuh pinggan
telah diringankan selain menjimat masa dan dapat menjana lebih keuntungan.
3. Kalau
boleh, bawa cawan anda sendiri → Alasan serupa seperti
pinggan. Untuk memastikan atau menguji
samada cawan anda telah dibilas dengan sempurna dan bebas detergent
karsinogenik → Jangan minum air bergula, sebaliknya minum air jarang dan anda boleh
merasakan sabun sekiranya lidah anda masih sensitif. Air bergula atau bersusu
akan memudarkan rasa sabun dalam cawan tersebut (masking effects)!
4. Jangan lupa
bersedekah kepada tuan punya majlis kahwin.
5. Sekiranya anda tuan
majlis Walimah, jangan terlalu mengharapkan sedekah dari para tetamu.
Sebaliknya berilah tetamu makan dengan sebaik baiknya dan seikhlas anda.
Jangan anda Buat
1. Jangan
makan lewat petang: telah ada cukup masa untuk segala bakteria patogenik
berkembang biak dan meracun anda.
2. Jangan
makan atau minum dalam bekas plastik atau polistirene – bahaya zat phthalate
dan dioxin dari plastik boleh meracun anda secara perlahan lahan.
3. Jangan
minum air berpewarna atau berperisa tiruan – tidak diketahui kesannya kepada
anda untuk tempoh jangka panjang.
4. Jangan
makan telur sekiranya kulit telur masih ada kesan najis ayam → Bakteria
Salmonella Enteritidis mungkin telah berkembang biak dan boleh meracuni anda.
5. Jangan
makan makanan yang tidak bertutup dan telah dicemari lalat lipas, tikus dsbnya.
6. Jangan
makan bertambah dan secara berlebih lebihan.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.