UMUM mengetahui kanser adalah antara penyakit
kronik yang amat digeruni oleh manusia seantero dunia. Terdapat lebih daripada
100 jenis kanser dan lima yang utama antaranya ialah kanser paru-paru, perut,
hati, kolorektal dan tidak ketinggalan juga kanser payudara yang kekal sebagai
pembunuh utama wanita apabila terdapat 1.05 juta kes setiap tahun di seluruh
dunia. Menurut WHO, potensi untuk mendapat kanser boleh dicegah sebanyak 30%
jika masyarakat memberhentikan penggunaan tembakau dan alkohol, mengamalkan
diet yang seimbang dan menjalani gaya hidup aktif dan sihat.
Kita sering mendengar pepatah "mencegah lebih baik daripada
mengubati." Namun realitinya, seringkali berlaku di mana pesakit kanser
hanya menyedari bahawa mereka menghidap kanser apabila sudah berada di tahap 4.
Gejala-gejala awal kanser sering diabaikan oleh pesakit kerana menganggap simptom
tersebut akan hilang dengan sendirinya. Seharusnya, mereka perlu membuat
pemeriksaan awal bagi mendapatkan kepastian seperti menjalani ujian
kolonoskopi, mammogram, Prostate-Specific Antigen (PSA) dan sebagainya.
BAGAIMANA VITAMIN B17 MEMBANTU?B17 boleh didapati
pada 1200 jenis tumbuh-tumbuhan terutamanya biji aprikot. Nutrien terpenting
dalam biji aprikot ialah Amygdalin atau Laetrile yang juga dikenali sebagai
Vitamin B17. B17 bertanggungjawab memusnahkan sel asing dan mengeluarkannya
melalui perkumuhan. Berdasarkan buku yang bertajuk "World without
Cancer", tulisan G. Edward Griffin, biji aprikot mentah mempunyai
kepekatan B17 yang tertinggi jika dibandingkan dengan biji-biji buah yang lain.
Vitamin B17 mampu meningkatkan sistem imunisasi dan daya ketahanan badan serta
meningkatkan tahap kecerdasan kesihatan seseorang individu. Malangnya, menurut
Dr. Micheal Tait dari Australia, terdapat bukti kukuh bahawa berlaku
pengurangan pengambilan vitamin B17 dalam makanan seharian kita yang merupakan
penyebab utama seseorang berisiko mendapat kanser.
Vitamin B17 merupakan agen kimoterapi semulajadi. Ia terdiri
daripada glukosa, sianida dan benzaldehyde. Sianida dan benzaldehyde adalah
bersifat racun. Namun dalam Vitamin B17, ia terkunci rapat dan tidak
membahayakan. Ikatan ini hanya boleh dipecahkan dengan kehadiran enzim
Beta-Glucosidase. Enzim ini hanya boleh didapati pada sel kanser. Apabila
Vitamin B17 berada dalam tubuh badan, ia akan meliputi sel-sel kanser dan
seterusnya enzim ini akan menguraikan Vitamin B17 kepada elemen Sianida,
Benzaldehyde dan Glukosa. Elemen Sianida dan Benzaldehyde ini akan membunuh sel
kanser tersebut. Lebihan Vitamin B17 akan ditukar kepada elemen-elemen positif
oleh enzim Rhodanese yang terdapat pada tubuh badan.
VITAMIN B17-KELEBIHAN KEPADA PENGAMALNYAKajian mengenai
keberkesanan Vitamin B17 telah pertama kali dilakukan oleh seorang pakar
Biokimia yang berdedikasi Dr. Ernest T. Krebs pada tahun 1950. Kajian susulan
juga dilakukan oleh pakar kanser Jerman, Dr. Dean Burk di mana di dalam pemerhatian
beliau di bawah mikroskop, Vitamin B17 telah dimasukkan ke dalam sel kanser dan
mendapati sel-sel kanser tersebut mati dengan cepat sekali. Selain itu,
penemuan ini turut mendapat perakuan daripada beberapa saintis perubatan yang
lain. Antaranya, Dr. Hans Nieper iaitu seorang pakar kanser dari Jerman Barat.
Melalui pengalaman beliau selama 20 tahun, beliau mendapati B17 sangat berkesan
sebagai langkah pencegahan kanser dan beliau turut mengakui tiada vitamin lain
melainkan B17 yang dapat mengawal semua jenis kanser.
Penaung kepada produk Farmas Health, Profesor
Madya Dr. Syed Zainal Husin Wafa, seorang pakar perubatan berpengalaman dan
bekas Ketua Jabatan Anatomi di Fakulti Perubatan UKM mengakui biji aprikot
mengandungi kandungan Vitamin B17 paling tinggi berbanding dengan tumbuhan lain
serta mampu meningkatkan tahap kesihatan dan seterusnya membantu dalam
mengurangkan risiko mendapat penyakit-penyakit kronik metabolik.
Walaubagaimanapun, beliau tidak menggalakkan pengambilan biji aprikot yang mentah
kerana dikhuatiri terdedah kepada bakteria, kulat dan radikal bebas sewaktu
proses penghantaran dan penyimpanan. Ini boleh menyebabkan keracunan terhadap
tubuh badan. Beliau menggalakkan pengambilan biji aprikot yang telah diproses
dan dikapsulkan daripada 100% biji aprikot terpilih mengikut piawaian teknologi
farmaseutikal yang tinggi melalui penyelidikan klinikal dan telah mendapat
kelulusan dari Biro Farmaseutikal Kebangsaan serta telah didaftarkan oleh Pihak
Berkuasa Kawalan Dadah.
Kelebihan Vitamin B17 telah berjaya dibuktikan oleh masyarakat
Hunza di Pakistan. Mereka juga menjadikan buah dan biji aprikot sebagai diet
utama mereka. Dari bijinya, dihasilkan minyak masak dan losyen muka. Inilah
faktor yang menyebabkan kaum ini mempunyai purata umur sehingga 100 tahun.
Pakar Kesihatan Awam yang juga Presiden Kelab
Prostar Malaysia, Dr. Ismail Lasa berkata, "Aprikot yang
kaya dengan vitamin B17 dapat membantu merencatkan perkembangan sel abnormal
dan sekaligus mengekalkan perkembangan sel sihat di dalam tubuh badan."
Salah seorang pesakit kanser iaitu Pn Nur Akhma Nordin, 67 tahun telah disahkan
menghidap kanser kulit yang kronik pada 2004. Walaupun telah menjalani rawatan
konvensional, namun tiada sebarang perubahan. Pada 2005, beliau akhirnya membuat
keputusan untuk mengambil aprikot vitamin B17 sebagai langkah alternatif.
Selang beberapa bulan, kanser pada muka beliau bertukar kemerahan serta
beransur sembuh dan kesakitannya turut hilang.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.