BUAH LIMAU MANDARIN YG DIDAKWA ADA
KIMIA SULFUR DIOKSIDA?
Kementerian
Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil maklum berita yang tersebar di laman sosial
berkaitan limau mandarin yang didakwa mengandungi sulfur dioksida. Peraturan-Peraturan
Makanan 1985 di bawah Akta Makanan 1983 membenarkan sulfur dioksida sebagai
bahan pengawet dalam makanan tertentu. Ini termasuk buah-buahan segar seperti
limau mandarin di mana sulfur dioksida dibenarkan pada kadar tidak melebihi 30
mg/kg. Sulfur dioksida telah dinilai dan disahkan selamat untuk digunakan dalam
makanan pada kadar tertentu oleh badan penilai antarabangsa Joint FAO/WHO
Expert Committee on Food Additive (JECFA). Sulfur dioksida tidak berbahaya
kepada manusia apabila digunakan dalam kadar yang dibenarkan tetapi ia boleh
menyebabkan lelah terhadap orang yang sensitif apabila terhidu atau tertelan.
Bagi melindungi pengguna yang sensitif kepada sulfur dioksida, di bawah
subperaturan 20(6) Peraturan-Peraturan Makanan 1985, setiap bungkusan yang
mengandungi makanan untuk jualan termasuk produk segar seperti limau mandarin
yang ditambah sulfur dioksida lebih daripada 10 mg/kg, suatu pernyataan
“mengandungi sulfur dioksida” hendaklah dilabel pada bungkusan tersebut.
Sesiapa yang gagal mematuhi peraturan ini boleh didenda tidak melebihi RM 5,000
atau dipenjara selama tempoh tidak lebih daripada dua (2) tahun. Manakala di
bawah subperaturan 11(1) (j), Peraturan-Peraturan Makanan 1985, bagi makanan
import termasuk limau mandarin, nama serta alamat pembungkus dan pengimport,
termasuk nama negara dari mana makanan itu berasal hendaklah dinyatakan pada
label. Dalam hal ini, sesiapa yang 2 membuat pelabelan palsu boleh dikenakan
penjara selama tempoh tidak lebih daripada tiga (3) tahun atau denda atau
kedua-duanya seperti yang diperuntukan di bawah Seksyen 16, Akta Makanan 1983.
Adalah menjadi tanggungjawab pihak yang terlibat seperti pengimport, agen,
penjual dan sebagainya untuk memastikan limau mandarin yang diimport dan dijual
di pasaran mematuhi perundangan makanan. Hasil pemantauan sepanjang tahun 2015
hingga 2016 mendapati tiada limau mandarin yang dikesan mengandungi sulfur
dioksida. Walau bagaimanapun, KKM akan meneruskan pemantauan ke atas limau
mandarin yang dijual di pasaran bagi memastikan ianya selamat dimakan. KKM
sentiasa peka dan prihatin terhadap perkara-perkara yang boleh mengancam
kesihatan pengguna. Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung
sebarang isu keselamatan makanan, sila hubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau
Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau facebook Bahagian
Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq.
Sekian,
terima kasih.
DATUK
DR. NOOR HISHAM ABDULLAH
KETUA
PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA
17
Januari 2017
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.