GARIS
PANDUAN PENGUSAHA FOOD TRUCK
Kementerian Kesihatan
Malaysia (KKM) mengambil maklum artikel bertajuk “Bentang Garis Panduan
Pengusaha Food Truck” yang disiarkan melalui akhbar Sinar Harian bertarikh 20
April 2017.
Laporan tersebut menyatakan
Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) bakal
membentangkan cadangan mewujudkan garis panduan khusus bagi pengusaha food
truck bertujuan membuat penyelarasan dan penyeragaman berikutan terdapat
peningkatan tinggi dalam perusahaan tersebut.
KKM menyambut baik hasrat
KPKT untuk mewujudkan garis panduan berkaitan dengan pengusaha food truck.
Dalam hal ini, KKM akan bekerjasama dengan KPKT untuk mewujudkan garis panduan
tersebut.
Sebelum ini KKM telah
mewujudkan Garis Panduan Penyediaan dan Penjualan Makanan di Premis Outlet
Makanan Bergerak sebagai panduan kepada pengusaha outlet makanan bergerak
seperti food truck pada tahun 2016 untuk memenuhi keperluan kebersihan dan
keselamatan makanan sebagaimana yang ditetapkan di dalam Peraturan-Peraturan
Kebersihan Makanan 2009 di bawah Akta Makanan 1983.
Selain itu, KKM turut
memperkenalkan Pengiktirafan Bersih, Selamat dan Sihat (BeSS) kepada pengusaha
premis outlet makanan bagi menggalakkan pengusaha 2 mengekalkan premis yang
bersih, menyediakan makanan yang selamat dan pilihan makanan yang lebih sihat
kepada pelanggan.
Pengiktirafan BeSS mula
diperkenalkan kepada konsep perniagaan makanan bergerak atau lebih dikenali
sebagai food truck mulai Mac 2016. Ia merupakan kerjasama di antara KKM dengan
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) melalui
Program 1 Malaysia Mobile Hawkers (1MMH).
Memandangkan food truck
semakin berkembang pesat pada masa kini, pelaksanaan pengiktirafan BeSS
diteruskan kepada pengusaha food truck di seluruh Malaysia.
Sehingga Mac 2017, KKM telah
memberi pengiktirafan kepada 18 pengusaha food truck manakala 68 lagi sedang
dibimbing ke arah pengiktirafan BeSS.
Sementara itu,
Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009 mewajibkan pengusaha premis outlet
makanan bergerak berdaftar dengan KKM. Pendaftaran boleh dilakukan melalui
laman sesawang http://fosimdomestic.moh.gov.my.
Kegagalan mendaftarkan
premis boleh dikenakan denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara selama tempoh
tidak melebihi dua (2) tahun.
4 Sekiranya pengguna mempunyai sebarang
kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan makanan, sila hubungi Pejabat
Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman
sesawang http://moh.spab.gov.my atau
facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq
DATUK DR. NOOR HISHAM
ABDULLAH
KETUA PENGARAH KESIHATAN
MALAYSIA
21 April 2017
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.