Malam ini, 12
September 2016 bersamaan dengan Hari Raya pertama Aidil Adha 2016, ku menonton
siaran majalah 3 pada pukul 9.30 hingga 10.00 malam. Ku berasa amat kecewa
dengan pendedahan majalah 3 iaitu dari beberapa orang Profesor Universiti
Malaysia Terengganu (UMT) yang mendedahkan terdapat banyak madu tiruan dijual di pasaran iaitu mungkin menjangkau 80-90% . Madu tiruan atau madu tidak asli
atau madu sintetik dibuat oleh bukan calang calang orang!!! Individu yang
berjaya membuat madu sintetik ini mempunyai latar belakang food chemistry dan
juga food engineering yang tinggi !!! Sepatutnya setiap botol madu yang dijual mesti diwajibkan label nama pengeluar, alamat pengeluar, kandungan dan tarikh luput.
Yang sedihnya… kenapa
kita tidak mendapat pembelaan yang sewajarnya?
Kenapa masih membiarkan pengusaha madu
tiruan berleluasa bergerak bebas menjual madu tiruan yang berpotensi
memudaratkan kita sebagai pengguna?
Dari Majalah Tiga
malam ini juga dapat dibuktikan bahawa kepercayaan orang ramai bahawasanya madu
asli tidak mudah larut dalam air adalah tidak berasas kerana madu asli boleh
larut dalam air. Madu asli juga boleh menyerap lebih pantas dari madu tiruan ke
dalam kertas. Ujian terbakar juga adalah
meleset.
Seperti disarankan
oleh UMT, melalui perbandingan graf, kita memerlukan alat High Performance
Liquid Chromatography bagi melihat kehadiran banyak antioksidan dalam madu asli
manakala tiada kehadiran antioksidan dilihat dalam madu tiruan!
Kami juga tiada
kemudahan mikroskop bagi melihat debunga sebagai kontaminan Normal ada hadir
dalam madu asli dimana ia tiada dalam madu sintetik!
Akhir kata pesanan
Majalah 3 adalah hanya Jauhari mengenal manikam tetapi berapa kerat Rakyat
Malaysia yang boleh membezakan antara madu tiruan dan madu asli hanya dengan
melihat dengan pandangan mata tanpa bantuan analisa alat alat canggih seperti
HPLC, GC dsbnya?
Adakah kita sanggup
melihat semakin ramai antara kita yang mendapat sakit buah pinggang akibat
memakan bahan kimia sintetik dalam madu tiruan yang banyak dijual di
pasaran?
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.