Total Pageviews

Monday, 12 September 2016

Pewarna Makanan Cegah Sebelum Parah



Ramai antara kita memilih pewarna tiruan apabila saja mahu membuat air minuman, kuih muih, kek, ais krim, nasi hujan panas dsbnya yang berasaskan makanan….

Industri juga cenderung untuk menggunakan pewarna tiruan apabila membuat produk makanan kerana harganya yang murah di samping mudah apatah lagi menjimatkan masa. Sebagai contoh, belacan boleh ditambah dengan pewarna merah bagi menarik orang ramai. Air minuman juga mempunyai pelbagai warna menarik. Ada merah, ungu, kuning, jingga, hijau dsbnya.

Ramai tidak mengetahui terdapat dua jenis pewarna di pasaran iaitu pewarna yang dibenarkan dan juga pewarna tidak dibenarkan sebagai bahan tambah ( food additive ) dalam makanan.

Antara sebab pewarna ini diharamkan dalam produk makanan adalah kerana kesan buruknya kepada kesihatan, umpamanya, ia boleh menyebabkan kanser, merosakkan saraf, merosakkan buah pinggang, menyebabkan penyakit kurang darah (anemia), mengganggu pertumbuhan Normal kanak kanak dsbnya. Sebagai contoh, terdapat pengusaha belacan yang tidak bertanggungjawab menambah rhodamine B ke dalam produk belacan atau teh untuk warna merah. Rhodamine B adalah sejenis dye pakaian dan telah pula terbukti berbahaya dan sebagai penyebab kanser ( bahan karsinogenik ).

Untuk pewarna makanan yang dibenarkan pula adalah kerana sifat mereka yang belum dapat dibuktikan akan atau boleh memudaratkan kepada kesihatan manusia. Apabila kesan buruk pewarna ini dapat dibuktikan, pewarna makanan yang dibenarkan akan menjadi pewarna yang tidak dibenarkan. Tetapi, perkara ini selalunya mengambil masa yang sangat lama untuk dibuktikan kerana kejadian kanser, pembantutan otak, alzheimer dsbnya mengambil jangka masa yang lama sehingga puluhan tahun baru kesannya akan terpapar. Justeru, apakah kita sanggup menjadi guinea pig ( tikus ujikaji makmal ) bagi tujuan ini?

Justeru itu, sebagai amanat akhir, sudah sampai masanya kita melihat ke produk alami zaman tok nenek kita pada zaman dahulu kala iaitu berbalik kepada hasilan semulajadi. Ini disahkan dengan tok nenek kita dahulu mereka jarang mendapat penyakit kronik. Tok nenek kita mampu memanjat pokok kelapa walaupun sudah berumur lanjut. Mampu pula mengayuh basikal dalam jarak jauh kerana stamina mereka tinggi. Mereka jarang sakit dan hidup dalam suasana sihat dan boleh pula hidup sampai beratus tahun. Makanan mereka dari sumber asli segar lagi tidak tercemar. Mereka tidak mengunakan plastik sebagai bekas makanan. Malahan botol susu bayi adalah diperbuat sedari kaca yang berbentuk pisang.

Kadar kesuburan mereka tinggi dan rata rata mereka mempunyai lebih 10 orang anak. Walaupun beranak ramai, wanita zaman dahulu tidak pula mengalami reput tulang atau gigi luruh akibat osteoporosis.






No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.