Premis Makanan Bersih Selamat & Sihat
Semua
orang mau makan makanan yang bersih, selamat & sihat kerana ada pendapat
yang mengatakan kebanyakkan penyakit berpunca dari makanan yang anda makan.
Justeru,
untuk mencari kedai nmakanan yang betul betul bersih serta mengikut peraturan
dan undang undang adalah sukar namun ada di luar sana.
Amalan Pengendali makanan:
1. Telah
menghadiri kursus pengendali makanan bersih, sihat & selamat.
a. Tidak
berkuku panjang → bakteria merbahaya boleh membiak dan bersarang dibawahnya.
b. Tiada
luka atau pembalut plaster luka → bakteria merbahaya boleh membiak dan
bersarang dibawahnya.
c. Tidak
memakai cincin → bakteria merbahaya boleh membiak dan bersarang dibawahnya.
d. Tidak
mempunyai perangai buruk seperti menggunakan air liur untuk membuka bekas
plastik.
e. Tidak
merokok semasa memasak → habuk rokok masuk ke dalam makanan.
f. Tidak
menggunakan minyak goreng berulang kali sehingga minyak menjadi hitam dan tidak
lagi sesuai untuk menggoreng makanan.
g. Tidak
membakar sate sehingga hitam hangus.
h. Tidak
meletak makanan di atas lantai → makanan atas permukaan rendah lebih senang
dicemari oleh habuk tanah bakteria dsbnya.
i. Tidak
memakai slipar → Selipar dilarang pakai kerana boleh meleting air lantai yang
kotor masuk ke dalam makanan yang mahu dihidangkan.
j. Membasuh
telur sayur, buah dsbnya sebelum dimasak.
k. Memakai
apron dan topi tutup kepala yang bersih.
l. Mempunyai
sekurang kurangnya tiga helai kain lap yang berlainan warna untuk mengelap
perkakasan makanan serta pinggan mangkuk.
m. Bebas
daripada penyakit berjangkit seperti Hepatitis B, Hepatitis A, HIV, TB dsbnya.
2. Telah
disuntik pelalian Typhim yang sah untuk 3 tahun.
3. Mengetahui
serba sedikit mengenai :
a. Bakteria
berbahaya yang boleh membiak dalam makanan dan menyebabkan keracunan makanan.
b. Bahan
tambah (Food Additives) dalam makanan
c. Logam
berat (heavy metals) dalam makanan
d. Pewarna
makanan tiruan (artificial food coloring)
e. Perasa
makanan tiruan (artificial food flavour)
f.
Bahan Awet Makanan.
Premis makanan:
1. Mempunyai
bekalan air bersih yang sempurna termasuk kemudahan tandas dan kemudahan tempat
membasuh tangan yang disertakan sabun.
2. Bebas
dari agen pembawa penyakit seperti lalat, nyamuk, lipas, tikus dan monyet.
3. Mempunyai
sijil pengiktirafan premis bersih daripada KKM dan Majlis Perbandaran.
Makanan mentah:
1. Disimpan
dalam peti sejuk dibahagian bawah bersuhu minus 8°C.
2. Tidak
disimpan dengan makanan yang sudah dimasak bagi mengurangkan kejadian
pencemaran makanan silang.
3. Tidak
menggunakan surat khabar sebagai pembalut makanan kerana cat huruf dalam surat
khabar dikenalpasti mempunyai logam berat (Plumbum) yang merbahaya kepada
kesihatan anda.
Makanan yang telah dimasak:
1. Dimakan
segera kerana makanan yang telah lama tersimpan pada suhu bilik akan
menggalakan pembiakan pelbagai serotypes bakteria merbahaya seperti E. Coli,
Salmonella, Staphylococcus dsbnya.
2. Tidak
diletakkan dalam pinggan plastik atau bekas makanan yang terdiri daripada keluarga
plastik kerana kebanyakkan plastik adalah merbahaya kepada kesihatan anda.
Pinggan melamin juga adalah diperbuat daripada plastik. Plastik diperbuat
daripada minyak mentah (crude oil).
3. Pastikan
makanan dihidangkan dalam pinggan kaca yang tidak mempunyai corak bunga kerana
corak bunga pelbagai warna dikhuatiri mengandungi logam berat seperti Timah
Hitam (Plumbum). Plumbum boleh menyebabkan anemia kerosakkan saraf dan
kerosakkan buah pinggang.
4. Makanan
boleh juga menggunakan pinggan stainless steel.
Terpulang
kepada anda kerana dayung dan sampan telah disediakan , menunggu anda sahaja
untuk membuat keputusan yang paling bijak, selamat & sihat.
http://nutrition.moh.gov.my/wp-content/uploads/201705/FA-Buku-RNI.pdf
http://nutrition.moh.gov.my/artikel/
.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.